Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 5:07

4 συνδυασμοί φαρμάκων, που μπορεί – κατά λάθος – να αποδειχθούν θανατηφόροι

1404-lethal-combinations-artΣχεδόν το 28 % των ενηλίκων, ηλικίας από 20 έως 59 ετών, διαθέτουν πολλαπλές συνταγές φαρμάκων για κάθε περίπτωση ασθένειας, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (CDC). Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα διπλά (ή ακόμη και τριπλά) θεραπευτικά σχήματα είναι απαραίτητα, αλλά ο λάθος συνδυασμός θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, λέει ο επιδημιολόγος Leonard Paulozzi, MD, MPH.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σ’αυτούς τους δυνητικά τοξικούς συνδυασμούς και να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του γιατρούς σας πριν τους ακολουθήσετε. Και σίγουρα για να ελέγξετε, πρέπει να διαβάσει το παρακάτω άρθρο, ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο τυχαίας υπερβολικής δόσης, ένα πρόβλημα που μαστίζει ένα τρομακτικά μεγάλο αριθμό γυναικών κάθε χρόνο:

 

drugs1. Αντικαταθλιπτικά + Παυσίπονα

Μερικά αντικαταθλιπτικά λειτουργούν σωστά, με την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) στον εγκέφαλο. Ορισμένα παυσίπονα, επίσης, μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, το οποίο οδηγεί στην καταπολέμηση του πόνου. Όταν, όμως, τα επίπεδα της σεροτονίνης φτάσουν στα ύψη, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει διέγερση, πυρετό και να αυξήσει επικίνδυνα τους παλμούς τις καρδιάς και τα επίπεδα της αναπνοής σας.

 

2. Οπιοειδή + Βενζοδιαζεπίνες

Πρόκειται, επίσης για παυσίπονα και φάρμακα για την καταπολέμηση του άγχους.

drugs.jpg3Και οι δύο τύποι των φαρμάκων αυτών, δρουν ως αντικαταθλιπτικά, που από τη μία μπορεί να σας προσφέρουν μια γλυκιά ανακούφιση αν είστε πολύ στρεσαρισμένοι ή πονάτε πολύ ή εάν ανησυχείτε για μία σοβαρή κατάσταση (πχ. ενόψει μιας σοβαρής οδοντιατρικής επέμβασης). Αλλά ο συνδυασμός αυτών των χαπιών μπορεί επίσης να βλάψει την σωστή καρδιακή λειτουργίας, αλλά και τα ποσοστά της αναπνοής και της οξυγόνωσης του εγκεφάλου σας, κάποιες φορές σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

3. Στατίνες + Φλουκοναζόλη

Οι στατίνες είναι φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης, ενώ η φλουκοναζόλη είναι αντιμυκητισιακό φάρμακο. Όποιοι υποφέρουν από κάποια μόλυνση (το 75 % των ανθρώπων) είναι πιθανά εξοικειωμένοι με φλουκοναζόλη. Αλλά και οι στατίνες είναι μεταξύ των πιο συχνά συνταγογραφούμενων φαρμακων ανά τον κόσμο, καθιστώντας τον συνδυασμό τους, ένα πολύ επιβλαβές δίδυμο, που θα μπορούσε να σας προκαλέσει μυϊκή αδυναμία ή βλάβη των νεφρών.

 

drugs54. Οπιοειδή + + Βενζοδιαζεπίνες + Καρισοπροδόλη

Παυσίπονα + χάπια για την καταπολέμηση του άγχους + μυοχαλαρωτικά

Οι περισσότεροι γιατροί γνωρίζουν ότι αυτός ο τριπλός συνδυασμός θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρος. Ωστόσο, πολύ συχνά μπορεί ένας ασθενής να συνειδητοποιήσει ότι παίρνει και τα τρία αυτά φάρμακα – τα οποία προφανώς του έχουν δώσει διαφορετικοί γιατροί – εάν για παράδειγμα προσπαθεί να καταπολεμήσει σοβαρούς πόνους στην πλάτη, λόγω έντονου στρές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Το ένα στα δύο φάρμακα από το internet, κρύβει κινδύνους για την υγεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ακόμη πιο «τρομακτικά» πακέτα, θέλουν να πετύχουν μείωση του καπνίσματος στην ΕΕ (φωτο)

Επικίνδυνα φάρμακα για την αύξηση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας μέσω ίντερνετ, καταγγέλει ο ΕΟΦ

Ανδρες-Γυναίκες: Αντιδρούμε διαφορετικά στα φάρμακα