Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 1:47

Ξέρετε ποιά είναι η τρομακτική άγνωστη παρενέργεια, εάν καταναλώνετε πολλά λιπαρά;

terrifiedΣτην περίπτωση που χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο, να μείνετε μακριά από τα ντόνατς που συνηθίζετε να τρώτε κάθε πρωί, μάθετε κι αυτό: Μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και μόνιμα την αίσθηση της όσφρησής σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με βάση 3 διαφορετικές διατροφές, για 6 μήνες : μία αποτελούμενη από 32 % λίπος, μια από 60 % λίπος, και μια τελευταία που περιείχε μόνο 13,5 % λίπος.

Την ίδια στιγμή, τα ποντίκια είχαν εκπαιδευτεί να διακρίνουν μία συγκεκριμένη μυρωδιά, με αποτέλεσμα να μπορούν να τη διακρίνουν ανάμεσα σε άλλες. Στο τέλος του εξαμήνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση της διατροφής με τα περισσότερα λιπαρά προκαλούσε σύγχυση στην όσφρηση των ποντικών, με διάφορους τρόπους.

miceΠρώτον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τις τροφές με τα περισσότερα λιπαρά, είχαν υποστεί κατά 50% μείωση του αριθμού των οσφρητικών νευρώνων, τα οποία δίνουν την εντολή στον εγκέφαλο να μυρίσει κάτι. Ανακάλυψαν επίσης, ότι οι ιστοί στη ρινική κοιλότητα των ίδιων ποντικιών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την όσφρηση είχαν υποστεί μείωση των κυττάρων τους, σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει τροφές με χαμηλότερα λιπαρά. Επίσης, τα ποντίκια με τη υψηλής περιεκτικότητας διατροφή σε λιπαρά ήταν 20% λιγότερο ικανά να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών αρωμάτων.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, επίσης ότι οι αλλαγές αυτές δεν επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, όταν τα ποντίκια ξαναγυρίσουν και πάλι σε διατροφή με χαμηλά λιπαρά τρόφιμα.

mice3Αν και δεν είναι ακόμη σαφές, γιατί και με ποιο τρόπο η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επηρεάσει τη μύτη σας, προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι αυτά τα δύο πιθανά συνδέονται. Ωστόσο, αυτή ήταν μόνο μια μελέτη σε ζώα και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι αν και οι ανθρώπινοι οργανισμοί ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο.

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, ενώ η σταθερή κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί καταστρέψει την καλή σας υγεία, ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνετε ένα ορισμένο ποσό ωφέλιμων για τον οργανισμό σας λιπών (όπως είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) για να παραμείνετε υγιείς. Ενημερωθείτε και μάθετε, το ποσοστό που θα πρέπει να καταναλώνετε, από το κάθε ξεχωριστό είδος λίπους.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

4 συνδυασμοί φαρμάκων, που μπορεί – κατά λάθος – να αποδειχθούν θανατηφόροι

Τα 5 μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν πλενόμαστε (video)

Ψύξη: το ύπουλο χτύπημα του air condition- τι πρέπει να κάνουμε;

Γιατί το μάνγκο θεωρείται top στην αποτοξίνωση και στην πρόληψη του καρκίνου