Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 8:52

Εισπνεόμενη ινσουλίνη για τους διαβητικούς- Πως δρα;- ανοίγουν νέοι ορίζοντες

insoulini2

Του Σωτήρη Αδαμίδη MD PhD

Τον περασμένο μήνα συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρειας (ADA) στο San Francisco παρακολούθησα την παρουσίαση για πρώτη φορά στον κόσμο μιας μορφής εισπνεόμενης ινσουλίνης . Για όσους ασχολούμαστε με το Διαβήτη αλλά και τα εκατομμύρια των διαβητικών στον κόσμο , αυτή είναι μοναδική είδηση !

Η ινσουλίνη αυτή πήρε την πολυπόθητη έγκριση από τον FDA ( τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων και αυτό συνιστά ένα τεράστιο βήμα μπροστά στη θεραπεία των διαβητικών .

Η ινσουλίνη αυτή , είναι ταχείας δράσεως και λαμβάνεται πρίν απο κάθε γεύμα η αμέσως μόλις κάποιος διαβητικός αρχίσει να τρώει , ξεχνώντας πλέον τις ενέσεις και τα τρυπήματα που συνήθως απαιτούνται με τις ταχείας δράσης ινσουλίνες μέχρι τώρα . Δεν αντικαθιστά με άλλα λόγια την ινσουλίνη μακράς δράσης για όσους την χρειάζονται .

Επειδή είναι εισπνεόμενη απορροφάται πιο γρήγορα από τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος μέσα στο αίμα. Από την ώρα που θα γίνει εισπνοή μέχρι την ώρα που θα επιτευχθούν οι μέγιστες θεραπευτικές συγκεντρώσεις απαιτούνται 15 με 20 λεπτά , χρόνος που για την ενέσιμη μορφή μέχρι τώρα ήταν μία σχεδόν ώρα ! Φυσικά απεκκρίνεται απο το σώμα μας πολύ γρήγορα , το πολύ σε 2 έως 3 ώρες . Αρα δρά γρήγορα και φεύγει επίσης γρήγορα .Αυτό το θέλουμε γιατί όπως μας είπε στην παρουσίαση του φαρμάκου και ο Dr Bruce , αυτη είναι και η λειτουργια του παγκρέατος .

Χρησιμοποιειται οπως σχεδόν όλα τα εισπνεόμενα φάρμακα ,πχ του αναπνευστικού .Ερχεται σε μορφή cartridge μιάς δόσεως .

insoulini3

Υπάρχουν παρενέργειε όπως βήχας , πόνος στο λαιμό και φυσικά μπορει να προκύψει υπογλυκαιμία .Πιστεύω ότι αυτές δεν είναι ικανές να αναστειλλουν την χρήση της γιατι το όφελος απο την ελαχιστοποίηση των τρυπημάτων υπερτερεί. Εκείνο που περισσοτερο με απασχολεί είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και αυτο ενδιαφέρει στο τέλος και τους ασθενεις με σακχαρώδη διαβήτη .

Σε μία μελέτη σε 500 ασθενεις διαβητικούς τυπου Ι είχε ιδια αποτελεσματικότητα με την ενέσιμη ινσουλίνη με την επισήμανση οτι αυτοί που τη χρησιμοποίησαν είχαν λιγότρα υπογλυκαιμικά επεισόδια , κάτι που το θέλουμε .

Υπάρχει επίσης ένα δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα απο ότι φαίνεται και αυτο αφορά το βάρος: όσοι χρησιμοποιησαν την εισπνεόμενη μορφή είχαν μικρότερη αύξηση βάρους !

Επίσης σε συγκριση με ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ ,πέτυχαν καλύτερες τιμές γλυκόζης και ρυθμίζονταν καλύτερα σε σχέση με τη ληψη δισκιων.

Μένει να αυξηθεί η εμπειρία μας με τη χρήση της νέας ινσουλίνης γαι το καλό των διαβητικών ασθενών μας .Και αυτο είμαι σίγουρος , θα γίνει.

adamidis0

Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α” ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

American Diabetes Association

Προεδρος ESODiMESO (European Association Of Diabetes Metabolic Syndrome & Obesity)

Adamidis@yahoo.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 5 μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν πλενόμαστε (video)

Ξέρετε ποιά είναι η τρομακτική άγνωστη παρενέργεια, εάν καταναλώνετε πολλά λιπαρά;

4 συνδυασμοί φαρμάκων, που μπορεί – κατά λάθος – να αποδειχθούν θανατηφόροι

Τα λάθη των σύγχρονων γονιών από μία νταντά με πείρα!