Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 5:23

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν για 72 ώρες, μετά από ένα περιστατικό πνιγμού;

pnigmospaidi1

Και όμως τα παιδιά που κινδύνεψαν να πνιγούν δεν έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο πνιγμού μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 3 ημέρες από το περιστατικό. Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν, ύστερα από ένα περιστατικό πνιγμού, διότι μέσα στο παιδικό κορμί μπορεί να συντελεστούν σοβαρές αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές που είναι ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο έως και 72 ώρες μετά το περιστατικό. Και αυτές τις 72 ώρες το παιδί θα δείχνει απολύτως υγιές, αλλά θα πνίγεται αργά…

Ακόμη και εάν στο περιστατικό το παιδάκι εισέπνευσε νερό, έστω και μια μικρή ποσότητα, εκείνο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να περάσει στους πνεύμονες. Ο οργανισμός του αντιδρά και δεν αφήνει το νερό να βγει από τα πνευμόνια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πνευμονικό οίδημα και αναρρόφηση. Σταδιακά δεν θα μπορεί να αναπνεύσει και όσο και αν ακούγεται τραγικό, θα πνιγεί στα ίδια τα υγρά του σώματος του.

pnigmospaidi2

Οι γονείς που το παιδί τους κινδύνεψε να πνιγεί θα πρέπει να το παρακολουθούν συνέχεια μετά το περιστατικό. Εάν παρά τη φυσιολογική του συμπεριφορά, αρχίζει να βήχει έντονα και επίμονα, νιώθει κόπωση και δεν μπορεί να αναπνεύσει, αμέσως θα πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο. Μέσα στο κορμί του γίνεται η διαδικασία του «δευτερεύοντος πνιγμού» και το παιδί διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εισπνεόμενη ινσουλίνη για τους διαβητικούς- Πως δρα;- ανοίγουν νέοι ορίζοντες

Τα 5 μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν πλενόμαστε (video)

Καυγάδες στις διακοπές! Μα, είναι ανάγκη;

Διακοπές με παιδιά! Οργανώσατε σωστά το φαρμακείο σας;