Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 20:17

Να αναγράφονται οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και στις ετικέτες των μπουκαλιών – όπως και στα πακέτα των τσιγάρων – απαιτούν βρετανοί βουλευτές

borracho21Παγκόσμια επιδημία απειλεί να γίνει ο αλκοολισμός με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των λαών, καταλήγει σχετική έκθεση βρετανών βουλευτών, που αποτελούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κατάχρηση του Αλκοόλ και για τις βλαβερές συνέπειες από την κατανάλωση οινοπνεύματος, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΒC News.

Η ομάδα κατέθεσε πρόσφατα σχετική έκθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο και ζήτησε τη δέσμευση των κομμάτων σε 10 αυστηρά μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, μεταξύ αυτών:

- να απαγορευθεί εντελώς η κατανάλωση του αλκοόλ πριν από την οδήγηση, αλλά και

- να αναγράφονται αναλυτικά στις ετικέτες των μπουκαλιών, οι βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία.

alcool4 Το έγγραφο που έχει συνταχθεί από την ομάδα των βουλευτών αναφέρει χαρακτηριστικά : «Οι προειδοποιήσεις για την υγεία είναι γνωστές και προβεβλημένες στην σήμανση όλων των συσκευασιών προϊόντων καπνού. Το ίδιο και οι λεπτομερείς διατροφικές επισημάνσεις, σε όλα τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, η ενημέρωση των καταναλωτών για τα αλκοολούχα προϊόντα, συνήθως δεν εκτείνεται πέρα από την αναγραφή του όγκου και του περιεχομένου του μπουκαλιού. Ετσι, για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αξιολόγηση των κινδύνων, σε κάθε ετικέτα μπουκαλιού αλκοόλ θα πρέπει να αναγράφονται προειδοποιήσεις για την υγεία, με συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς και να περιγράφεται η θρεπτική, θερμιδική ικανότητα, αλλά και η περιεκτικότητα του προϊόντος σε αλκοόλη», αναφέρουν οι βουλευτές και συμπληρώνουν «πρέπει να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση και την επίδραση του αλκοόλ στην υγεία».

 alcool«Τεράστιο θέμα»

Οι βρετανοί βουλευτές παρέθεσαν στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και ζήτησαν να γίνει μια εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, με την σύμπραξη κοινωνικών λειτουργών, μαιών και επαγγελματιών υγείας, ώστε να ανέβει το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν απεξαρτηθεί από το αλκοόλ στο 15% , από το 6% που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω του αλκοόλ, τα ηπατικά νοσήματα σε άτομα κάτω των 30 ετών έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ το κόστος του alcool.JPG6αλκοόλ στην οικονομία, ανέρχεται σε 21 δισεκατομμύρια λίρες.

H Jackie Ballard, διευθύνων σύμβουλος του Alcohol Concern δήλωσε στο BBC, ότι χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κατάχρησης οινοπνεύματος: «Το αλκοόλ σχετίζεται με περίπου 60 διαφορετικά προβλήματα υγείας, ενώ συνήθως οι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο τις ασθένειες του ήπατος που προκαλούνται από το αλκοόλ. Δεν σκέφτονται την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τον αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, τις καρδιακές προσβολές, ακόμα και καρκίνο. Έτσι μιλάμε για ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο οι βουλευτές που υπογράφουν την έκθεση το περιγράφουν ως Πανδημία».

Δείτε το σχετικό βίντεο :

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Με ακόμη πιο «τρομακτικά» πακέτα, θέλουν να πετύχουν μείωση του καπνίσματος στην ΕΕ (φωτο)

Νέο τεστ δείχνει ποιος είναι επιρρεπής στο αλκοόλ

Οι παράδοξες….ευεργετικές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία!

Γιατί δεν κάνει καλό στην υγεία των γυναικών ο γάμος με μικρότερο άνδρα;

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της σύγχρονης ιατρικής, όπως τα εξομολογούνται οι ίδιοι οι γιατροί