Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 13:38

Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς και η Μάσκα του Χιούμορ. Οταν το κωμικό χάρισμα γίνεται ασπίδα στα ψυχολογικά προβλήματα

robin.jpg8Του : Mikhail Lyubansky, Ph.D. *

Όπως πολλοί κωμικοί, ο ηθοποιός φάνηκε τελικά ότι χρησιμοποιούσε το κωμικό χάρισμά του, ως ασπίδα.

Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς πέθανε προχθες το βράδυ. Ήταν 63 ετών. Υπήρξαν πολλές αναφορές για τις αιτίες του θανάτου του. Αν αληθεύει – και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε με τις επίσημες εκθέσεις – υπέκυψε στην κατάθλιψη.

Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς ήταν τόσο πολυτάλαντος και τόσο λαμπρά αστείος, που είναι δύσκολο για τους περισσότερους από μας να φανταστούμε ότι μπορεί να ήταν λυπημένος ή ακόμη περισσότερο, καταθλιπτικός. Και αυτό έχει σίγουρα να κανει με το οτι ήταν ένας σταρ του σινεμά, πολύ μακριά από τη δική μας «φυσιολογική» ζωή. Αλλά δεν είναι μόνο η κατάσταση της διασημότητάς του, που μας κάνει να δυσκολευόμαστε να συλλάβουμε την κατάθλιψη του Ρ.Ουίλιαμς. Είναι, επίσης, ότι το επίπεδο της ενέργειας του, πάντα φαινόταν υψηλότερo, από οποιονδήποτε άλλον κινούνταν ταυτόχρονα μ’εκείνον, μέσα στον ίδιο χώρο.

Ήταν ο μανιακός DJ στο Good Morning Vietnam. Ήταν το ακατάσχετο Genie στο Aladdin. Ήταν ο καλεσμένος στο TV show του David Letterman, που – όπως γράφτηκε στο περιοδικό Time – «άφησε τους θεατές έκπληκτους, ενθουσιασμένους και κουρασμένους.» Ήταν ακόμη μία αντιπροσωπευτική χιουμοριστική φιγούρα, στο βίντεο κλιπ του Bobby McFerrin «Don’t worry! Be Happy!».

robin4Και με βάση τις περισσότερες μαρτυρίες, δεν ήταν απλώς ηθοποιός. Πολλοί αστέρες της μικρής ή μεγάλης οθόνης, είναι γνωστό ότι είναι πολύ διαφορετικοί από ό,τι στην προσωπική τους ζωή. Όχι, όμως, ο Ρόμπιν Ουίλιαμς. Είχε τη φήμη ότι ήταν σε κάθε στιγμή του ευγενικός και γενναιόδωρος, καθώς και αστείος. Σαφώς, το χιούμορ ήταν ένα βασικό μέρος της πραγματικής προσωπικότητας του Ρόμπιν Ουίλιαμς . Αλλά αυτό το ίδιο, ήταν και η κατάθλιψή του.

Οι – από πρώτο χέρι – αναμνήσεις και μαρτυρίες για τον Ρ.Ουίλιαμς που φιλοξενούνται στο διαδίκτυο σήμερα, αναφέρονται όχι μόνο στο χιούμορ του, αλλά και στους εθισμούς του από την κοκαΐνη και το αλκοόλ, καθώς και στον πόνο και την κατάθλιψη του. Με πολλούς τρόπους, ο Ρ.Ουίλιαμς είναι ο σύγχρονος, πραγματικός Richard Cory, μια τραγική υπενθύμιση ότι τα φαινόμενα μπορεί να απατούν και ότι, ακόμα και το χιούμορ-κυρίως το χιούμορ – μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα που προστατεύει τόσο αυτόν που το διαθέτει, όσο και τους γύρω του, από τον πόνο που κρύβεται από κάτω.

robin.jpg2Τα τελευταία χρόνια, είχα το προνόμιο να περάσω λίγες ώρες κάθε εβδομάδα με κρατούμενους νέους, στην πολιτεία όπου ζω. Είμαι εκεί για να τους δείξω τις αξίες της ζωής, βασισμένες στην ιδέα ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί τρόποι να ασχοληθεί κάποιος με συγκρούσεις, από ό, τι με τη βία.

Μερικές φορές, κάνουμε παιχνίδια ρόλων. Μερικές φορές, τους λέω ιστορίες. Κυρίως, προσπαθώ να ακούω, πραγματικά να ακούω αυτό που είναι αληθινό γι’αυτούς και μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή τους. Το κάνω γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να χτίσει κανείς σχέσεις και, επίσης, γιατί αν δεν είμαι διατεθειμένος να τους ακούσω, γιατί θα πρέπει να ασχοληθουν με το να με ακούσουν εκειεκείνοι;

Καθε εβδομάδα, η σύνθεση της ομάδας αλλάζει λίγο. Με τα χρόνια, έχω γνωρίσει καλά, πάνω από 100 παιδιά. Μερικοί είναι τόσο λυπημένοι Που δεν είναι σε θέση να αρθρώσουν τίποτα περισσότερο από λίγα λόγια. Άλλοι είναι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι για το ότι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, και πάλι. Μια άλλη κατηγορία παιδιών, είναι αυτοί που προσπαθούν να το παίξουν «άνετοι» . Κάθε τύπος ομάδας παρουσιάζει τη δική της πρόκληση για μένα, αλλά υπάρχει και μια άλλη ομάδα που είναι πολύ πιο δύσκολο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες να προσεγγίσω. Τους κωμικούς.

robin.jpg3Αυτά είναι τα παιδιά που έχουν μάθει πώς να κάνουν τους άλλους να γελούν. Έχουν μάθει επίσης ότι, σε αυτή την «αστεία» δική τους στιγμή, μπορούν να ξεχάσουν προσωρινά τους φυλακισμένους πατεράδες τους, τους βιαστές θείους τους, τις εξαρτημένες από τις ουσίες μητέρες τους και όλα τα άλλα σοβαρά προβλήματα της ζωής τους. Σε αυτή την κωμική στιγμή, νοιώθουν λιγότερο πληγωμένοι. Κι έτσι πρέπει να βρίσκουν κάθε ευκαιρία για να διασκεδάσουν και με τον τρόπο αυτό, να καλύπτουν και τον πόνο.

Και αν τους πω : «Είσαι αστείος τύπος, μου αρέσει ο τρόπος που χρησιμοποιείς για να κάνεις τον καθένα γύρω σου να γελάει, αλλά μπορώ να δω ότι υπάρχει επίσης κι ένα κομμάτι του εαυτού σου που είναι λυπημένο» μου λένε, «Όχι, δεν είμαι λυπημένος. Είναι όλα καλά. Είμαι καλά. »

Αλλά δεν είναι καλά. Επειδή ο πόνος δεν τους εγκαταλείπει, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν ξέρω τίποτα για την προσωπική ζωή Ρόμπιν Ουίλιαμς. Δεν φιλοδοξώ να γνωρίζω αν ήταν ικανός και πρόθυμος να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Αντίθετα, δεν έχω καμία αρνητική κριτική γι “αυτόν, γιατί πιστεύω ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι κάνουν ό, τι μπορούν, τόσο για να ζήσουν μια καλή ζωή, όσο και να μην προκαλούν στους άλλους περιττό πόνο και P. Ουίλιαμς ήταν σαφώς ένας αξιοπρεπής άνθρωπος.

robin5Παρά τα εγκλήματά τους, τα περισσότερα από τα παιδιά που συναντώ στο Κέντρο Κράτησης είναι επίσης αξιοπρεπή, και τα περισσότερα επίσης, ξέρουν να αγωνίζονται. Αυτοί που δείχνουν «ανόητοι», που αφηγούνται ασταμάτητα ιστορίες και αστεία μπορεί να αγωνίζονται περισσότερο από τους άλλους.

Έτσι, όταν βλέπεις κάποιον να κάνει ένα ωραίο show, ξεπέρασέ το και γέλα. Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς δεν είχε άλλον τρόπο. Ούτε και τα παιδιά που έχω γνωρίσει.

Αλλά τουλάχιστον μην αφήνεις το χιούμορ να σε ξεγελάσει.

* ΠΙ.γή : psychologytoday.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Ένα εκπληκτικό βίντεο για την κατάθλιψη, που όλοι πρέπει να δείτε

Πότε η σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη; 10 προειδοποιητικά σημάδια

Ο προσωπικός γολγοθάς και η μαζοχιστική (αυτοηττώμενη) προσωπικότητα

Τρώτε ψωμί, μακαρόνια και πατάτες; Κινδυνεύετε από κατάθλιψη!

Η ενδοοικογενειακή βία αποτυπωμένη στο πρόσωπο μιας γυναίκας VIDEO