Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 18:42

Συναγερμός: Στην Αττική εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου για το φετινό καλοκαίρι

Neilos.jpg6Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς ενας 85χρονος άνδρας που διαμένει στην Ανατολική Αττική, είναι το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) .

Ο 85χρονος δεν ανέφερε στις υγειονομικές αρχές ιστορικό μετακίνησής του σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που θέτει σε αυξημένη εγρήγορση τις υπηρεσίες υγείας, λόγω της πληθυσμιακής συσώρευσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες τα 5 τελευταία χρόνια από το 2010 στη χώρα μας και ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα. Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε σχετικά αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης, παρά την κλινική εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, και σε νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.

NeilosΠώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου 

- μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

Μέτρα προστασίας  

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν :

- τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ

-την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

- σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

neilos2 Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθεί στενά την εμφάνιση των κρουσμάτων και θα προβαίνει σε εβδομαδιαία ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του, στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (210-5212054), καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού (210-5212000).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Ποιές είναι οι 9 περιοχές της Ελλάδας που απειλούνται περισσότερο από τα κουνούπια φέτος το καλοκαίρι;

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απριλίου 2014 : «Μικρό τσίμπημα, μεγάλη απειλή».

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν 37 είδη αλλεργικής δερματίτιδας στο πρόσωπο

Ακάρεα: ένα σπάνιο βίντεο για τους μικροσκοπικούς εισβολείς του κρεβατιού μας