Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 10:48

Δείτε πως ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

karkinos9Οι συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυσάρεστες και ενίοτε ντροπιαστικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς ή τον πρωινό πονοκέφαλο. Επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. 

Μπορεί, μάλιστα, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά από εκείνα που χρειάζονται για να μεθύσει κάποιο άτομο. Δεν είναι μόνο τα άτομα που έχουν «προβλήματα με το ποτό», εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Τα άτομα που καπνίζουν και πίνουν ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζουν τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό τους, επειδή ο καπνός και το αλκοόλ συνεργάζονται στην καταστροφή των κυττάρων του σώματος. Το αλκοόλ καθιστά ευκολότερο για το στόμα και τον φάρυγγα να απορροφήσουν τις καρκινογόνες χημικές ουσίες, που υπάρχουν στον καπνό. Οι μελέτες βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα που καπνίζουν και πίνουν, παρουσιάζουν 50 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποιους τύπους καρκίνου σε σχέση με τα άτομα που ούτε καπνίζουν ούτε πίνουν.

 

karkinosΤο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο με πολλούς τρόπους

Η πιο δυνατή σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου συνδέεται με την ουσία ακεταλδεϋδη. Όταν μπει στο σώμα μας, το αλκοόλ μετατρέπεται στην χημική ουσία ακεταλδεϋδη, η οποία, εκτός από τους συνηθισμένους πρωινούς πονοκεφάλους και ζαλάδες, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο καταστρέφοντας το DNA μας και αποτρέποντας το από το να επιδιορθωθεί. Τα άτομα που καπνίζουν και πίνουν πολύ έχουν υψηλά επίπεδα ακεταλδεϋδη στο σάλιο τους.

Tο αλκοόλ αυξάνει, επίσης, το επίπεδο ορμονών όπως τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα με τη σειρά τους όταν είναι σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Επίσης,  κίρρωση στο συκώτι με την καταστροφή των κυττάρων του οργάνου. Αυτό, με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο συκώτι.

 

kakrinos5Αυξάνουν όλα τα είδη αλκοόλ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Ενδεχομένως, να έχετε ακούσει ότι κάποιοι τύποι αλκοόλ μπορεί να έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό σας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποιοι τύποι αλκοόλ, μπορεί να είναι καλοί για την καρδιά, ή ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προστατέψει ενάντια στον καρκίνο, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους νεότερους. Όλα τα είδη αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμα και το κόκκινο κρασί.Και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί στην πράξη να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Σε όλο τον κόσμο, το αλκοόλ προκαλεί διπλάσιους θανάτους από καρδιακές παθήσεις παρά αποτρέπει.

 

Συμβουλές για να πίνετε λιγότερο

karkinos7Εάν αποφασίσετε να πιείτε:

* Αντικαταστήστε τα αλκοολούχα ποτά με μη αλκοολούχα, όπως μεταλλικό νερό, σόδα, χυμούς, κ.α.

* Φάτε προτού καταναλώσετε αλκοόλ. Σκεφτείτε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρας σαν κάτι συνοδευτικό ενός γεύματος παρά σαν κάτι ανεξάρτητο.

* Αραιώστε τα αλκοολούχα ποτά, όπως πχ. μπύρα και λεμονάδα ή λευκό κρασί και μεταλλικό νερό.

* Επιλέξτε μια χαμηλή (ή καθόλου) περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπύρα και/ή κρασί.

* Πιείτε νερό για να σβήσετε τη δίψα σας και καταναλώστε αλκοολούχα ποτά με αργό ρυθμό.

* Προσφερθείτε να είστε ο οδηγός της παρέας, όταν βγαίνετε έξω έτσι ώστε να πίνετε λιγότερο, αλλά βεβαιωθείτε ότι είστε κάτω από το όριο του 0.5.

* Αποφύγετε την ευκαιριακή χωρίς μέτρο κατανάλωση οινοπνεύματος (ένα βαρύ περιστατικό κατανάλωσης οινοπνεύματος σε σύντομο χρονικό διάστημα).

* Να μην πίνετε τουλάχιστον 1-2 μέρες την εβδομάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δες τι συμβαίνει στο δέρμα σου όταν πίνεις ποτά κάτω απ’τον ήλιο!

Να αναγράφονται οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και στις ετικέτες των μπουκαλιών – όπως και στα πακέτα των τσιγάρων – απαιτούν βρετανοί βουλευτές

Νέο τεστ δείχνει ποιος είναι επιρρεπής στο αλκοόλ

Neknomination: Η online μόδα που επιφέρει το θάνατο από αλκοόλ VIDEO

 

Ο αλκοολικός γονέας, μέσα από τα μάτια του παιδιού του VIDEO