Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 8:56

Ποιές είναι οι δραστηριότητες που αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας;

Young Girl Listening to an MP3 Player on the BeachΗ μουσική δεν είναι απλώς η «τροφή του έρωτα», αλλά και το ελιξίριο της ευεξίας, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση ακόμα και από το σεξ, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση. 

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν ποιες είναι οι δραστηριότητες που τους προκαλούν εντονότερα συναισθήματα υγείας και καλής διάθεσης.

 «Πρωταθλήτρια» ευεξίας ανεδείχθη η μουσική, καθώς το 40% των εθελοντών είπαν πως αυτή είναι που τους «ανεβάζει» περισσότερο. Οι γυναίκες που την επέλεξαν ήταν περισσότερες από τους άνδρες.

Δεύτερη κυριότερη πηγή ευεξίας ανεδείχθη η κατανάλωση σοκολάτας

romantic getawayκαι τρίτη οι ρομαντικές στιγμές με τον/την σύντροφό μας.

Το σεξ μετά βίας επελέγη από το 20% των ερωτηθέντων ως πηγή ευεξίας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προσωπικές τους σχέσεις, είτε έχουν σύντροφο είτε όχι», εξήγησε ο δρ Τόμας Καμόρο, καθηγητής Ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου.

 «Η μουσική είναι μία πολύ εγωκεντρική δραστηριότητα, διότι αφορά μόνο το άτομο και του επιτρέπει να “βουλιάξει” στα ακούσματα που εκείνο επιλέγει».

Και συνέχισε: «Εύλογο είναι που περισσότερες γυναίκες επέλεξαν την μουσική έναντι του σεξ, αφού τα δύο φύλα προσεγγίζουν το σεξ με διαφορετικό τρόπο. Πολλοί άντρες κάνουν σεξ για να αποκομίσουν μόνον ευχάριστη, ενώ αντιθέτως λίγες είναι οι γυναίκες που θα εστιάσουν στην ευχαρίστηση και όχι στο συναισθηματικό σκέλος του».

 music2Ποια είδη μουσικής είναι αυτά που προκαλούν την μεγαλύτερη ευχαρίστηση;

Ο δρ Καμόρο απαντά όσα έχουν μέτριο ρυθμό και μας είναι ευχάριστα οικεία.

Συνήθως έχουν 110 παλμούς (beats) ανά λεπτό – ένας ρυθμός ο οποίος είναι αρκετά γρήγορος ώστε να μας «ανεβάζει» αλλά όχι τόσο γρήγορος ώστε να μας εξαντλεί ή να μας προκαλεί στρες.

Η οικειότητα επίσης είναι πολύ σημαντική παράμετρος – με τα τραγούδια που ξέρουμε από ταινίες, πάρτι και διακοπές να είναι πιθανότερο να «πατάνε» τα «κουμπιά» μας.

«Πολύ λίγα τραγούδια προκαλούν έντονη ψυχική ανάταση όταν τα πρωτοακούσουμε», λέει ο δρ Καμόρο. «Εάν ένα τραγούδι μας “ανεβάσει” πολύ από την πρώτη στιγμή, το πιθανότερο είναι πως θα το βαρεθούμε πολύ γρήγορα».

Την ισχυρότερη θετική επίδραση ασκούν επίσης τα τραγούδιασε μείζονα τόνο (major key), καθώς και όσα έχουν θετικούς στίχους.

Οι εθελοντές της παρούσας δημοσκόπησης είπαν ότι η ποπ και η ροκ μουσική είναι αυτές που τους κάνουν να νιώθουν την μεγαλύτερη ενεργητικότητα, ενώ οι μισοί δήλωσαν πως ακούνε μουσική όταν κάνουν δουλειές του σπιτιού.

Ο ένας στους τέσσερις άνδρες, τέλος, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να πάψει να βλέπει μπάλα από το να πάψει να ακούει μουσική.

Δείτε ένα απολαυστικό μουσικό βίντεο :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

11 συνήθειες που έχουν οι ήρεμοι άνθρωποι

Ενσυναίσθηση: Πώς η ικανότητα να «διαβάζουμε» το συναίσθημα των άλλων μας κάνει ευτυχισμένους (+βιντεο)

Τολμάς να ζήσεις, χωρίς παράπονα;

Ποια είναι τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον πλανήτη;