Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 1:35

Προσοχή στα αναβράζοντα χάπια- μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία

Ο λόγος βρίσκεται στο νάτριο που περιέχουν προκειμένου να «βράζουν» μέσα στο νερό και να διαλύονται. Βρετανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Νταντί ύστερα από έρευνα που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «British Medical Journal», διαπίστωσαν και προειδοποίησαν πως ορισμένα αναλγητικά σκευάσματα, όταν λαμβάνονται στη μέγιστη δοσολογία, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ενηλίκων.

Και αυτό επειδή η ποσότητα νατρίου που περιέχουν για να διαλύονται ξεπερνά τη συνιστώμενη δόση που επιτρέπεται για τον οργανισμό, όταν λαμβάνονται στη μέγιστη δοσολογία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία του Υπουργείου Υγεία της βρετανίας και την κατάσταση της υγείας 1,2 εκατ. Βρετανών. Όσοι λάμβαναν συστηματικά αναβράζοντα ή διαλυόμενα παυσίπονα αντιμετώπιζαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή ακόμα και να πεθάνουν από αγγειακά αίτια, σε σχέση με τους ασθενείς που λάμβαναν τα ίδια φάρμακα χωρίς αλάτι. Επιπλέον αντιμετώπιζαν επταπλάσιο κίνδυνο υπέρτασης, που άλλωστε αποτελούσε και την αιτία για όλα τα παραπάνω.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζορτζ Τζέικομπ τόνισε: «Τα αναβράζοντα δισκία περιέχουν διττανθρακικό νάτριο, δηλαδή σόδα, που τα βοηθάει να διαλύονται στο νερό. Στα δισκία εντοπίστηκαν από 69 έως 414 χιλιοστόγραμμα νατρίου, τη στιγμή που η ημερήσια συνιστώμενη δόση νατρίου για έναν ενήλικα κυμαίνεται στα 2.400 χιλιοστόγραμμα. Αν λοιπόν ένας ασθενής κάνει χρήση της μέγιστης δοσολογίας που αντιστοιχεί σε οκτώ ταμπλέτες, τότε η ποσότητα νατρίου που θα λάβει ξεπερνά τα 3.400 χιλιοστόγραμμα. Γνωρίζουμε ότι η μεγάλη δόση αλατιού προκαλεί υπέρταση και ότι η υπέρταση οδηγεί στο εγκεφαλικό».

Οι Άγγλοι επιστήμονες διευκρινίσαν πάντως πως η καθημερινή χρήση δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι κάποιος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με εγκεφαλικό ή καρδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένα σκληρό βίντεο για το τι τρώμε και πως το τρώμε

Η ψυχολογία του ζευγαρώματος: Τί προβάλλουμε στον σύντροφό μας και πώς τον επιλέγουμε;

Επαναστατικό: Βηματοδότες νέας γενιάς, χωρίς μπαταρίες

Πόσα ποτήρια νερό, καφέ και αλκοόλ, μπορεί να σας σκοτώσουν εάν τα πιείτε μονομιάς;