Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 18:08

Τα 3 στάδια της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματά τους. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Portrait of mature woman sitting in countrysideΗ εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική, φυσική εκδήλωση του οργανισμού, η οποία ορίζεται ως το τέλος της εμμήνου ρύσεως και επιβεβαιώνεται συνήθως όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες (εκτός και αν υπάρχουν και άλλες προφανείς αιτίες).

Η εμμηνόπαυση σχετίζεται με τη μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών, η οποία οφείλεται στην γήρανσή τους, ρίχνοντας το επίπεδο των οιστρογόνων και των άλλων ορμονών στον οργανισμό. Συμβαίνει κατά μέσο όρο, γύρω στην ηλικία των 51 ετών, ηλικία που σηματοδοτεί το τέλος του ικανότητα μιας γυναίκας να γεννήσει παιδιά. Μερικές γυναίκες, όμως, μπαίνουν σε εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία, για διάφορους λόγους.

Κατά τη μετάβαση από τα αναπαραγωγικά χρόνια, στα χρόνια της εμμηνόπαυσης, μια γυναίκα βιώνει πολλές φυσικές αλλαγές που προκαλούνται τόσο από την εμμηνόπαυση, όσο και από τη διαδικασία της μετάβασης στο γήρας.

Μερικές από τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν και σχετίζονται με την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν, τις εξάψεις, την δυσκολία στον ύπνο και την κολπική ξηρότητα.

menopause.jpg6Οι αλλαγές που μπορεί να προκύψουν λόγω της ηλικίας περιλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη, τις διαταραχές του θυρεοειδούς, την άπνοια στον ύπνο (διαταραχές στην αναπνοή, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου).

Στις γυναίκες που κάνουν επίσης ανθυγιεινό τρόπο ζωής, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή γονιδιακή προδιάθεση, οι μεταβολές που οφείλονται στην εμμηνόπαυση και τη γήρανση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την εμμηνόπαυση. Το πώς η κάθε μία ξεχωριστά ανταποκρίνεται στις σωματικές αλλαγές μπορεί να εμφανίζει ομοιότητες ή διαφορές από το πώς ανταποκρίθηκε αντίστοιχα η μητέρα ή οι αδελφές της.

Οι προσδοκίες επίσης μιας γυναίκας σ’αυτή τη χρονική στιγμή είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικές. Η εμπειρία της εμμηνόπαυσης διαφέρει από φυλή σε φυλή στις γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολιτισμικές και γενετικές επιρροές. Μια γυναίκα μπορεί να δει το τέλος της γονιμότητάς της, ως απελευθέρωση από την ανησυχία για πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ή κάποια μπορεί να νοιώσει πολύ άσχημα για το τέλος της ικανότητάς της να τεκνοποιήσει. Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν ενοχλητικά συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να έχουν λιγότερα ή καθόλου συμπτώματα.

Η εμμηνόπαυση γίνεται καλύτερα κατανοητή, όταν συζητιέται ανοιχτά. Πολλές γυναίκες μεταβαίνουν σ’ένα νέο στάδιο ζωής, στο οποίο αισθάνονται αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερη εξουσία στον εαυτό τους, και ενεργητική συμμετοχή στη ζωή. Η εμμηνόπαυση είναι μια ιδανική στιγμή για να αρχίσετε ή να ενισχύσετε υγιείς αλλαγές στη ζωή σας.

 

 Τα τρία στάδια της εμμηνόπαυσης

Μάθετε περισσότερα, για το τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη μετάβαση σας από την γονιμότητα, στην εμμηνόπαυση. Κατ’άρχήν ενημερωθείτε πιο κάτω, για τους 3 βασικούς όρους της εμμηνόπαυσης:

 

menopause.jpg8Προεμμηνοπαυσιακό στάδιο

Υπάρχουν φυσικές ενδείξεις, που σας προετοιμάζουν για το τέλος της εμμήνου ρύσεως και οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και χρόνια πριν από το τέλος της περιόδου. Αυτό το χρονικό διάστημα ονομάζεται «προεμμηνοπαυσιακό» και αποτελεί το αποτέλεσμα της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών στις ωοθήκες. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, αλλά κάποιες φορές άτακτα, καθώς μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο να φτάνουν και σε υψηλότερα ποσοστά από ό, τι όταν ήσασταν νεότερες. Ακανόνιστη περίοδος, εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου, διαταραχές στον ύπνο και εναλλαγές στη διάθεσής είναι κάποια από τα κοινά, φυσιολογικά σημάδια στην εμμηνόπαυση. Σ’αυτή τη φάση, οι γυναίκες μπορεί να είναι ακόμη σε θέση να μείνουν έγκυες, αν και αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Η αντισύλληψη συνιστάται μέχρι κι ένα έτος μετά την τελευταία περίοδο, στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη δεν είναι επιθυμητή.

 

Φυσιολογική εμμηνόπαυση

 menopause.jpg4Η κανονική φυσιολογική εμμηνόπαυση είναι το μόνιμο τέλος της εμμήνου ρύσεως, το οποίο δεν αναστέλλεται, ούτε αναστρέφεται από οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. Στη Βόρεια Αμερική, οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν την φυσιολογική εμμηνόπαυση μεταξύ της ηλικίας των 40 και 58 ετών, κατά μέσο όρο γύρω στην ηλικία των 51. Μερικές γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση φυσικά πολύ νωρίς, δηλαδή πριν από την δεκαετία των 30, ενώ κάποιες άλλες πολύ αργά, στην δεκαετία των 60 τους χρόνων. Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες στην Β.Αμερική περνούν τουλάχιστον το ένα τρίτο της ζωής τους μετά την εμμηνόπαυση. Πολύ συχνά οι γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση περίπου στην ίδια ηλικία με τις μητέρες και τις αδελφές τους. Οι καπνίστριες μπορούν να φθάσουν στην εμμηνόπαυση περίπου δύο χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες που δεν καπνίζουν. Δεν είναι ακόμη σαφής η σύνδεση μεταξύ της ηλικίας της εμμηνόπαυσης και της φυλής, της ηλικίας κατά την πρώτη περίοδο ή της χρήσης των αντισυλληπτικών ή άλλων φάρμακων γονιμότητας.

 

Μετα-εμμηνοπαυσιακό στάδιο

Μετα-εμμηνοπαυσιακά λέγονται τα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Σ’αυτή την περίοδο μπορεί να εμφανιστούν στη γυναίκα κάποια από συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (όπως η κολπική ξηρότητα και οι εξάψεις), επειδή το σώμα παράγει ακόμα μία πολύ μικρή ποσότητα οιστρογόνων. Σε αυτό το διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος για ασθένειες που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, όπως είναι η οστεοπόρωση.

 

menopause.jpg3Πώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρίσκομαι σε εμμηνόπαυση;

Τα πιο κοινά συμπτώματα στις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία των 40 είναι το να αντιλαμβάνονται αλλαγές στην περίοδό τους και να εμφανίζουν τις πρώτες εξάψεις. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κλινικό τέστ το οποίο να προβλέπει πότε η γυναίκα θα μπει σε εμμηνόπαυση, αλλά η έρευνα συνεχίζεται σ’αυτή την κατεύθυνση.

Κατά την εμμηνόπαυση, τα ορμονολογικά τέστ δεν είναι συχνά χρήσιμα επειδή τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν τακτικά κατά τη διάρκεια ενός εμμηνορροϊκού κύκλου. Μερικές φορές μπορεί να γίνει κάποιο τέστ ώστε να ελεγχθούν συγκεκριμένα επίπεδα ορμονών, κυρίως εάν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας ή όταν η περίοδος σταματά σε πολύ νεαρή ηλικία. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες να πάρουν αποφάσεις σε συνεργασία με τον γιατρό τους, σχετικά με το εάν θα πρέπει να πάρουν συγκεκριμένη θεραπεία ή να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή που ήδη παίρνουν. Μερικές γυναίκες, επίσης, μπορεί να χρειαστεί με το ορμονολογικό τέστ να ανιχνεύσουν άλλες αιτίες συμπτωμάτων που μπορεί να φαίνονται σαν εμμηνόπαυση, όπως είναι η νόσος του θυρεοειδούς.

 

Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH)

menopause Μερικές φορές, τα αυξημένα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) επιβεβαιώνουν την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή και δεν έχουν έμμηνο ρύση ώστε να καταλάβουν πότε μειώνεται ή σταματά η περίοδός τους. Όταν η FSH είναι σταθερά αυξημένη στο 30 mIU / mL ή υψηλότερη στο αίμα μιας γυναίκας, και όταν δεν έχει έμμηνο ρύση για ένα χρόνο, αποδεικνύεται ότι έχει φθάσει στην εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, αυξημένη FSH στο αίμα, κάποιες φορές μπορεί να είναι παραπλανητική για την εμφάνιση εμμηνόπαυσης, επειδή τα οιστρογόνα δεν πέφτουν με σταθερό ρυθμό από μέρα σε μέρα. Τόσο τα οιστρογόνα, όσο και τα επίπεδα της FSH μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης κι έτσι η αυξημένη FSH δεν είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη εμμηνόπαυσης. Επίσης, στις γυναίκες που παίρνουν θεραπεία με ορμόνες (όπως αντισυλληπτικά χάπια), το τεστ της FSH δεν είναι έγκυρο.

 

Τέστ σάλιου

Ορισμένοι κλινικοί γιατροί συνιστούν την ανίχνευση οιστρογόνων και άλλων ορμονών μέσω δείγματος σάλιου. Τα επίπεδα των ορμονών στο σάλιο δεν συνιστώνται και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση ή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και τις λύσεις επισκεφθείτε menopause.org.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

16 αλάνθαστα σημάδια, ότι μπήκατε στη «μέση ηλικία»

Τελικά έτσι γεννιούνται τα παιδιά! (ΦΩΤΟ)

Όταν η σεξουαλική επαφή προκαλεί πόνο (όλες οι πληροφορίες σε ένα infographic)

Τα μυστικά ενός επιτυχημένου facelifting, όπως τα εξομολογούνται οι πλαστικοί χειρουργοί