Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 17:10

Ολική αρθροπλαστική αγκώνα

agonas-660Λύση σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, που ταλαιπωρούνται καθημερινά από κατεστραμμένη άρθρωση του αγκώνα, δίνει πλέον η Ολική Αρθροπλαστική.

Τα επιτυχημένα αποτελέσματα της μεθόδου που πλέον εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάστηκαν από διάσημους ορθοπεδικούς κατά τη διάρκεια του 20ου Κοινού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου,που έγινε αρχές του μήνα στην Αλεξανδρούπολη.

«Η ολική αρθροπλαστική αγκώνα , που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα, είναι η έσχατη αλλά η μοναδική λύση για την κατεστραμμένη άρθρωση του αγκώνα» αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

«Η ολική αρθροπλαστική, προσθέτει ο κ Ιγνατιάδης, που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στο ισχίο και το γόνατο, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και γίνεται και στον αγκώνα βελτιώνοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων».

pkyr-osteo10ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΑΓΚΩΝΑ

Σύμφωνα με τους ορθοπαιδικούς η άρθρωση του αγκώνα μπορεί να καταστραφεί η να υποστεί σοβαρή ζημιά από διάφορους παράγοντες.

Συγκεκριμένα:

* Πρωτοπαθείς Ρευματοειδείς η Εκφυλιστικές Αρθρίτιδες

Οι ρευματοπαθείς στις ΗΠΑ φθάνουν το 15-18% του πληθυσμού, ενώ τουλάχιστον το 30-35% πάσχουν από εντόπιση της νόσου και στον αγκώνα, ένα 7-8% αυτών έχουν εντόπιση μόνος τον αγκώνα. Από τους πάσχοντες στον αγκώνα το 1/5 θα καταλήξει με καταστροφή της άρθρωσης παρά την χημειοθεραπεία .

Παλαιότερα η θεραπεία περιελάμβανε μόνιμη ακινητοποίηση της άρθρωσης είτε συντηρητικά όπως με κηδεμόνες ακινητοποίησης είτε χειρουργικά με μόνιμη αγκύλωση (αρθροδεσία με πλάκα και βίδες) που καταργούσε όμως την άρθρωση.

* Βαρείς τραυματισμοί από τροχαία, εργατικά η αθλητικά ατυχήματα.

Το 16% των τροχαίων ατυχημάτων στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τραυματισμένους αγκώνες και το 5-7% αυτών έχουν κατεστραμμένη άρθρωση.

* Κατάγματα

Είναι η πρώτη σε συχνότητα εντόπιση εξάρθρωσης στα παιδιά(15%) και στους ενήλικες το 8% όλων των καταγμάτων

*  Εξαρθρήματα

Στους ενήλικες είναι η δεύτερη συχνότερη εντόπιση εξαρθρήματος στο ανθρωπινό σώμα και η πρώτη στα παιδιά.

 

elbowΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΚΩΝΑ

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 100.000 αρθροπλαστικές για την αντιμετώπιση των ανεπανόρθωτα βαριά τραυματισμένων αγκώνων.

Μάλιστα ενώ οι άλλες αρθροπλαστικές ( πχ ισχίου,ώμου) εφαρμόζονται σε υπερήλικα συνήθως άτομα που πάσχουν απο οστεοαρθρίτιδες, στον αγκώνα οι περισσότερες αρθροπλαστικές γίνονται σε νεώτερους ασθενείς που συνήθως έχουν τραυματισθεί ανεπανόρθωτα ή έχουν αναπτύξει μετατραυματικές αρθρίτιδες αγκώνα!

Οι περισσότερες αυτών των περιπτώσεων αφορούν βαριές ανίατες καταστάσεις αγκυλωμένων ή δύσκαμπτων και επώδυνων αγκώνων , ή χειρουργημένων ανεπιτυχώς που δεν κόλλησαν ή ρευματικών αγκώνων με υπερβολικό άλγος και περιορισμό κίνησης.

Οι άνθρωποι που συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την άρθρωση του αγκώνα είναι χειριστές κομπρεσέρ ή παρομοίων εργαλείων με πρόκληση κραδασμών ή παίκτες χάντμπολ ή κρίκετ ή μποξέρ κ,λ,π.

 

elbow-replacement-surgery-thailandΜοντέλα Ολικής Αρθροπλαστικής Αγκώνα

*  Κλασικός Τύπος για φθορά χόνδρου η περιορισμένα οστικά ελλείμματα

*  Ειδικές μεγαπροθέσεις για μεγάλα οστικά ελλείμματα, βαριές οστεομυελίτιδες και νεοπλάσματα

«Ο κυριότερος μετεγχειρητικός περιορισμός, καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης, είναι η αποφυγή ανύψωσης βάρους με το επίμαχο μέλος μεγαλύτερου των 4.5 κιλών. Αμέσως μετά την επέμβαση εφαρμόζεται CPM αυτόματο σύστημα συνεχούς κίνησης , ενώ κατόπιν λειτουργικός νάρθηκας με γωνιόμετρο και σχεδόν άμεση απελευθέρωση κίνησης ενώ προστατεύονται οι στροφές αρχικά και οι πλάγιες κινήσεις οι οποίες τελικά και αυτές ελευθερώνονται. Η φυσικοθεραπεία αφορά την τελική απόκτηση πλήρους εύρους κίνησης, και ενδυνάμωσης».

Όλοι οι ασθενείς, σύμφωνα με τους γιατρούς, αποκτούν πλήρες εύρος κίνησης (fullrangeofmotion) και επανέρχονται απόλυτα ικανοποιημένοι έχοντας ένα πλήρες followup για 5-9 χρόνια χωρίς άλλα προβλήματα.

www.ignatiadismicrohand.eu,

www.microhand-ortho-spine.gr,

τηλ. 210 6974278-80, κιν. 6944251529.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Επαναστατικό: Βηματοδότες νέας γενιάς, χωρίς μπαταρίες

Τα 3 στάδια της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματά τους. Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τί να τρώτε και τί να μην τρώτε, για να μην έχετε στρές

«Δοκιμασία της φωτιάς»: Η νέα μόδα, που στέλνει παιδιά στο νοσοκομείο VIDEO