Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 10:44

Παιδί μετά τα 40, με τη βοήθεια αυξητικής ορμόνης

ivfΕλπίδα να αποκτήσουν παιδί, δίνει σε εκατομμύρια γυναίκες που δεν έχουν δικά τους ωάρια και κυρίως σ’αυτές που είναι άνω των 40 ετών να αποκτήσουν παιδί,  η αυξητική ορμόνη GH.

Προκειται για τις γυναίκες, που έως σήμερα γνωρίζαμε ότι είναι δύσκολο να παράξουν δικά τους ωάρια ( υψηλές τιμές στην ορμόνη FSH και χαμηλή AMH) και να προχωρήσουν σε επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), εξαιτίας της φτωχής ανταπόκρισης του οργανισμού, στη διαδικασία πρόκλησης ωορηξίας. Πλέον η αυξητική ορμόνη GH σε συνδυασμό με FSH ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για αυτές.

Για τη νέα αυτή μέθοδο μίλησε στο In Vitro Magazine ο επίκουρος καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Στρατής Κολυμπιανάκης (MD MSc PhD).

 

ivf3231. –  Κύριε καθηγητά. Πώς μπορεί σήμερα να έχει ελπίδες τεκνοποίησης αυτή η μεγάλη κατηγορία των γυναικών, που μέχρι σήμερα έπρεπε να καταφύγει σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μόνο με τη χρήση ξένων ωαρίων; 

 Απ : Η πτωχή ωοθηκική απάντηση, η συχνότητα της οποίας εκτιμάται στο 9-24 % αντιπροσωπεύει μια σημαντική θεραπευτική πρόκληση, στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η πτωχή ωοθηκική απάντηση έχει συνδεθεί με προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στις ωοθήκες, υψηλό δείκτη μάζας σώματος, και αυξημένη ηλικία της γυναίκας. Ωστόσο πολλές φορές συμβαίνει χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία.

Ένας μεγάλος αριθμός παρεμβάσεων έχουν μέχρι σήμερα δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση της πτωχής ωοθηκικής απάντησης όπως το βραχύ έναντι του μακρού πρωτοκόλλου, ο συνδυασμός κιτρικής κλομιφαίνης με ανασυνδυασμένη FSH, το βραχύ πρωτόκολλο έναντι του φυσικού κύκλου, η ανασυνδυασμένη σε σύγκριση με την από τα ούρα FSH και η προθεραπεία με ανδρογόνα. Επιπλέον, έχει δοκιμαστεί, η προσθήκη πυριδοστυγμίνης, L-αργινίνης, λετροζόλης, αυξητικής ορμόνης, και εκλυτικού παράγοντα της αυξητικής ορμόνης.

ivf2Η λογική πίσω από την συγχορήγηση αυξητικής ορμόνης, βασίζεται σε δεδομένα από έρευνες σε πειραματόζωα, αλλά και στον άνθρωπο, που δείχνουν ότι η αυξητική ορμόνη παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ωοθηκική στεροειδογένεση και στην ωοθυλακική ανάπτυξη.

Σε επίμυες από τους οποίους λείπει ο υποδοχέας της αυξητικής ορμόνης και η πρωτεΐνη που δεσμεύει την αυξητική ορμόνη η ωοθυλακική ανάπτυξη είναι σημαντικά μειωμένη μετά από διέγερση των ωοθηκών με FSH.

Επιπλέον η αυξητική ορμόνη αυξάνει την ενδοωοθηκική ανάπτυξη του αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης που θεωρείται ότι παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ωοθηκική λειτουργία διεγείροντας την ωοθυλακική ανάπτυξη την παραγωγή οιστρογόνων και την ωοθηκική ωρίμανση.

 

 2. – Ποια είναι τα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα ποσοστά επιτυχίας με την μέθοδο αυτή;

ivf5Απ : Μέχρι πρόσφατα ένας περιορισμένος αριθμός μελετών είχε πραγματοποιηθεί για να προσδιορίσει το εάν η προσθήκη αυξητικής ορμόνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε γυναίκες με πτωχή ωοθηκική απάντηση που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα μπορεί να υποστηριχθεί ότι η συγχορήγηση αυξητικής ορμόνης με FSH αυξάνει την πιθανότητα γέννησης. Συγκεκριμένα η συγχορήγηση αυξητικής ορμόνης αυξάνει την πιθανότητα γέννησης σε πτωχές απαντήτριες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατά 17% . Ωστόσο, για να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά χρειάζονται περισσότερες μελέτες που θα βελτιστοποιήσουν το πρωτόκολλο με το οποίο χορηγείται η αυξητική ορμόνη, και το τρόπο της ωοθηκικής διέγερσης.

Ο τρόπος με τον οποίο η αυξητική ορμόνη αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης συνδέεται με την αυξημένη πιθανότητα που έχουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε συγχορήγηση αυξητικής ορμόνης και FSH να πραγματοποιήσουν εμβρυομεταφορά (+22%). Περισσότερες γυναίκες δηλαδή στις οποίες χορηγείται αυξητική ορμόνη φτάνουν σε εμβρυομεταφορά σε σύγκριση με αυτές που λαμβάνουν μόνο FSH και συνεπακόλουθα πιο πολλές γυναίκες θα εκτεθούν στην πιθανότητα να πετύχουν εγκυμοσύνη.

IVF6Παρότι υπάρχουν αυτά τα ποσοστά επιτυχίας και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας φημίζεται ως διαδεδομένος εξωσωματικός προορισμός αφού έχει προχωρήσει σε πολύ επιτυχημένες τεχνικές, ο ΕΟΦ δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση από τα ταμεία της διάθεσης αυτού του συνδυασμού σκευασμάτων. Πιστεύεται ότι είναι κοντά στο να δοθεί η έγκριση για τέτοιου είδους συνδυασμούς.

Η διαδικασία έγκρισης ενός φαρμάκου για μια συγκεκριμένη ένδειξη είναι σύνθετη , χρονοβόρα και απαιτεί την διεξαγωγή μελετών μεγάλης κλίμακας με υψηλό κόστος που πραγματοποιούνται όχι σε τοπικό αλλά σε διεθνές επίπεδο. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες που διαθέτουν σκευάσματα αυξητικής ορμόνης για την διεύρυνση των ενδείξεων τους σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και έτσι υποστήριξη αυτού του ακριβού σκευάσματος από τα ταμεία για την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πιθανή.

 

HeartMoney_iStockphoto3. – Σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική και ποιο είναι το σύνηθες πρωτόκολλο που ακολουθείται ως ελπιδοφόρο;

Απ: Οι χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί η αυξητική ορμόνη μαζί με FSH κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση και από τις οποίες προέρχονται τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Σουηδία, το Ισραήλ, η Αυστραλία και η Τουρκία.

Το πιο συχνό πρωτόκολλο στην βιβλιογραφία είναι αυτό στο οποίο χορηγούνται 12 IU αυξητικής ορμόνης με την έναρξη της διέγερσης κάθε ημέρα ή κάθε 2η μέρα μέχρι το τέλος της διέγερσης των ωαρίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ανεξήγητη υπογονιμότητα και παλίνδρομες κυήσεις: Πότε ευθύνεται το σπέρμα του άνδρα;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση στην ενδομητρίωση, αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΤΑ 40: Συνταγή ασφαλειας για τη μητέρα και το μωρό

Τα 3 στάδια της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματά τους. Πώς γίνεται η διάγνωση;