Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 11:02

Δυο απίστευτες διαταραχές: Ο ένας ξεχνάει τα πάντα, η άλλη θυμάται τα πάντα

thimiko1

Ο Ricky Dean από την πόλη Taunton, της Αγγλίας, είναι 19 χρονών. Όταν γεννήθηκε μια επιπλοκή στη γέννα, εμπόδισε για κάποια λεπτά τον εγκέφαλο του να οξυγονωθεί. Αυτά τα λεπτά σύμφωνα με τους γιατρούς του δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή του εγκεφάλου που καθορίζει την μνήμη. Ο Ricky διαγνώστηκε με την εξαιρετικά σπάνια πάθηση anderograde amnesia. Κάθε ημέρα ξυπνάει και δεν ξέρει ποιος είναι και που είναι, δεν θυμάται τι έκανε την προηγούμενη ημέρα, δεν γνωρίζει- αναγνωρίζει φίλους, συγγενείς, αδέλφια και γονείς. Ουσιαστικά η κάθε του ημέρα είναι μοναδική. Ο Ricky, «ανακαλύπτει» επίσης και απλές βασικές ανάγκες. Δηλαδή μόλις ξυπνήσει δεν γνωρίζει τι είναι η οδοντόκρεμα και η οδοντόβουρτσα και πως πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του, δεν γνωρίζει τι είναι το αυτοκίνητο, ή η τηλεόραση.

Οι γονείς του βρίσκονται συνεχώς δίπλα του μέχρι να βραδιάσει. Για να έχει μια πιο εύκολη ζωή ο Ricky, έχει συνεχώς κρεμασμένο στο λαιμό του, ένα κινητό τηλέφωνο. Εκεί υπάρχουν υπενθυμίσεις για το ποιος είναι, που μένει, το τηλέφωνο είναι προγραμματισμένο να χτυπάει και να του θυμίζει ότι πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του (του γράφουν και οδηγίες για το πώς βουρτσίζουμε τα δόντια, ή για το πώς απαντάμε στο τηλέφωνο κ.α) Ουσιαστικά είναι σαν να βιώνει ένα καθημερινό blackout μνήμης.

ο Ricky, γράφει καθημερινά πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσει την επόμενη ημέρα

ο Ricky, γράφει καθημερινά πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσει την επόμενη ημέρα

Η άλλη περίπτωση που θα διαβάσετε είναι κάτι το εντελώς το αντίθετο. Μια γυναίκα έχει την ικανότητα να θυμάται απίστευτες λεπτομέρειες ακόμη και από την παιδική της ηλικία. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορεί να θυμηθεί ότι το 1983 στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη, ο καιρός ήταν βροχερός και φορούσε ένα συγκεκριμένο χρώμα φορέματος, είχε συναντηθεί με 4 ανθρώπους για δουλειά. Μπορεί να θυμηθεί τι συζήτησαν, τι ρούχα φορούσαν, τι τσιγάρα κάπνιζαν πως είχαν χτενισμένα τα μαλλιά τους, τι έπαιζε το ραδιόφωνο καθώς πήγαινε κ.α

thimiko

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Marilu Henner πρώην ηθοποιός, πάσχει από Hypermthymestia. Μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή η οποία ουσιαστικά είναι μια φωτογραφική, αυτοβιογραφική μνήμη. Προέρχεται από τις λέξεις «υπερ» και «θύμηση». Μέχρι στιγμής είναι καταγεγραμμένες 6 περιπτώσεις παγκοσμίως και η Henner, είναι μια από αυτές.

Δείτε το βίντεο με την Marilu να απαντάει σε απίθανες ερωτήσεις σε εκπομπή υγείας στο CBS

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάθετε τα μικρά ιατρικά μυστικά για υγιή συμβίωση με μια γάτα

4 πράγματα που έκαναν οι γονείς μας και εάν γίνονταν σήμερα θα πήγαιναν φυλακή

Θα άντεχε ένας άνδρας τους πόνους της γέννας; VIDEO

12 φωτογραφίες που μπερδεύουν τα μάτια και τρελαίνουν το μυαλό ΦΩΤΟ