Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 8:20

8 μαθήματα ευτυχίας

happy2Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας.

Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ευτυχία την υλική ευμάρεια, τα υλικά αγαθά, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα κοινωνικά αξιωμάτα, τη δόξα, ενώ άλλοι πιστεύουν πως ο πλούσιος είναι ευτυχισμένος. Έτσι, όταν αυτά χαθούν, χάνεται και η ευτυχία τους.

Ο Αριστοτέλης στα ηθικά του συγγράμματα διακρίνει την ευτυχία, η οποία μπορεί να είναι προϊόν τύχης και πρόσκαιρη, από την ευδαιμονία, η οποία συνδέεται με τη διαβίωση και τη δράση σύμφωνα με τις ηθικές αρετές και τη λογική.

Στο πεδίο της ψυχολογίας, η ευτυχία εξετάζεται από ψυχολόγους της λεγόμενης ανθρωπιστικής σχολής, όπως ο Άμπρααμ Μάσλοου, και τη λεγόμενη θετική ψυχολογία (positive psychology), η οποία εξετάζει τις θετικές όψεις της ψυχολογίας του υγιούς υποκειμένου, εν αντιθέσει με τους πιο παραδοσιακούς κλάδους ψυχολογίας, οι οποίοι εξετάζουν τις ψυχικές παθήσεις και διαταραχές.

Πάμε να δούμε τους 8 βασικούς πυλώνες που στηρίζουν την θετική ψυχολογία, μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου του φυσικού και ψυχολόγου Υβ-Αλεξάντρ Ταλμάν “Ασκήσεις Ευζωίας για να κατακτήσετε την Ευτυχία“

Μάθημε 1ο:

Η ευτυχία συνδέεται φυσικά με το συναίσθημα του να είναι κανείς ευτυχισμένος. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε όλα αυτά που αισθανόμαστε, ούτε να διαλέξουμε την ιδιοσυγκρασία μας. Έχουμε τη δυνατότητά όμως να τη διαφοροποιήσουμε σε διάφορα σημεία.

Αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε

Διαγράψτε από το λεξιλόγιό σας τις απαισιόδοξες λέξεις και αντικαταστήστε τες με πιο αισιόδοξες που έχουν σχετικά κοντινή σημασία. Για παράδειγμα αντικαταστήστε τη λέξη “Αποτυχία” με τη λέξη “Μάθημα”, τη λέξη “Εμπόδιο” με τη λέξη “Πρόκληση” κ.ο.κ.

Καλλιεργήστε την αισιοδοξίαhappy8

Είναι η οπτική αντίληψη της θετικής πλευράς των πραγμάτων.

Υιοθετήστε μια άλλη ματιά

Πριν καταλήξετε σε αρνητικά συμπεράσματα, αναρωτηθείτε:

- Ποια άλλη ερμηνεία θα μπορούσα να δώσω σε αυτό το γεγονός;

- Θα μπορούσε να καταλήξει σε κάτι καλό αυτή η κατάσταση;

- Προσφέρεται εδώ κάποια καλή ευκαιρία;

- Ποιο μάθημα θα μπορούσα να αντλήσω για το μέλλον;

Μάθημα 2ο:

Σταματήστε να κάνετε αρνητικές συγκρίσεις

Ο πιο σίγουρος τρόπος να καταστρέψετε την ευτυχία σας είναι να κάνετε συγκρίσεις όπως:

- πόσο καλύτερα ήταν στο παρελθόν

- θα μπορούσα να είχα πετύχει το καλύτερο

- Οι άλλοι τα έχουν καταφέρει καλύτερα από μένα

Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας και μη σας απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι. Κι όσο κι αν το διαβολάκι της σύγκρισης μπερδεύεται και αυτοπροσκαλείται στις σκέψεις σας, κυνηγήστε το επίμονα.

Μάθημα 3ο:

happy12Εκφράστε την Ευγνωμοσύνη σας

Η ευγνωμοσύνη βοηθά να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Η ευγνωμοσύνη βοηθά να δημιουργήσουμε συγκρίσεις υπέρ μας.

Η ευγνωμοσύνη βοηθά να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε.

Η ευγνωμοσύνη ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενεργήσουν για το καλό τους.

Η ευγνωμοσύνη ευνοεί τις καλές σχέσεις.

Η ευγνωμοσύνη χαλαρώνει τους ανθρώπους και τους κάνει χαρούμενους.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Μάθημα 4ο:

Μάθετε να συγχωρείτε

Young Woman Holding Smiley FaceΗ συγχώρεση δεν είναι συνώνυμη της συμφιλίωσης, δεν προϋποθέτει απαραίτητα τη βελτίωση των σχέσεών σας με αυτό που σας έβλαψε. Δεν είναι η δικαιολόγηση του άλλου ούτε η ακύρωση της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Συγχώρεση είναι να παραιτούμαστε από το μίσος

Συγχώρεση είναι να δίνουμε τόπο στην οργή, να αφήσουμε τον θυμό να περάσει.

Πρέπει να ξέρετε ότι θα αρχίσετε να συγχωρείτε όταν η επιθυμία να πληγώσετε και να εκδικηθείτε αρχίσει να εξασθενεί. Και ότι θα έχετε ήδη επιτύχει να δώσετε τη συγχώρεσή σας από τη στιγμή που θα μπορείτε να επιστρέψετε στα περασμένα δυσάρεστα γεγονότα χωρίς να αισθάνεστε μίσος, θυμό ή θλίψη.

Μάθημα 5ο:

Αποδείξτε τη γενναιότητά σας

Να είστε καλοί και θα είστε ευτυχισμένοι.

Κάντε καλές πράξεις και δείτε σε ποιο βαθμό προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση.

Με το να είστε γενναιόδωροι όχι μόνο αλλάζετε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας αλλά κάνετε καλό και στους άλλους – ακόμα περισσότερο, προκαλείτε μια χιονοστιβάδα από θετικά αποτελέσματα γύρω σας.

Μάθημα 6ο:

happy7Απολαύστε τις μικρές χαρές της ζωής

Είναι κάτι που πρακτικά εφαρμόζεται πολύ πιο δύσκολα από ότι φαίνεται αρχικά. Γι αυτό θα πρέπει να υπογράψετε ένα συμβόλαιο με τον εαυτό σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα ΘΕΣΕΤΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ τις οδηγίες.

Μάθημα 7ο:

Φροντίστε το σώμα σας

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Είναι αποδεδειγμένο. Ένα σώμα υγιές και σε πλήρη φόρμα είναι πηγή αναμφισβήτητης χαράς. Ξοδεύουμε μέρος από τον χρόνο μας για να κάνουμε έλεγχο στο αυτοκίνητό μας ή για να αναβαθμίζουμε τον υπολογιστή μας, γιατί όμως παραμελούμε τη φροντίδα του σώματός μας, κάτι που είναι απείρως σημαντικότερο;

Μάθημα 8ο:

Βιώστε την κατάσταση Ροής

happy5Θα είμαι απόλυτα χαρούμενος όταν θα έχω τελειώσει τις σπουδές μου, θα έχω βρει δουλειά, ένα σπίτι δικό μου, θα έχω παιδιά, θα έχω γίνει διάσημος, θα φτάσω στη συνταξιοδότηση κ.λ.π.

Ε όχι λοιπόν, όχι, δεν θα είστε περισσότεροι χαρούμενοι!

Η ευτυχία υπάρχει εδώ και τώρα σε αυτά που μας συμβαίνουν. Πως γίνεται αυτό; Επιλέγοντας δραστηριότητες που σας οδηγούν σε κατάσταση ροής. Η κατάσταση της ροής ή της βέλτιστης εμπειρίας επιτυγχάνεται όταν καταπιανόμαστε με δραστηριότητες που αντιστοιχούν στις ικανότητές μας – ούτε υπερβολικά δύσκολες – ούτε υπερβολικά εύκολες. Πάνω από αυτές βρίσκεται το άγχος και η ανησυχία και κάτω από αυτές η ανία.

—–

Ο Υβ-Αλεξάντρ Ταλμάν είναι ψυχολόγος ειδικευμένος στην προσωπική ανάπτυξη και είναι κάτοχος διδακτορικού στη φυσική

 

Ακολουθούν ενδιαφέροντα, περιληπτικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Υβ-Αλεξάντρ Ταλμάν “Ασκήσεις Ευζωίας για να κατακτήσετε την Ευτυχία“, από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Πηγή : enallaktikidrasi.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ο γάμος είναι πάντα ευτυχία; Δείτε ένα βίντεο που μαρτυρά το αντίθετο

Ποιές είναι οι δραστηριότητες που αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας;

Γελάστε με την καρδιά σας και θεραπεύστε τον οργανισμό σας από όλες τις ασθένειες

Ενσυναίσθηση: Πώς η ικανότητα να «διαβάζουμε» το συναίσθημα των άλλων μας κάνει ευτυχισμένους (+βιντεο)