Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 4:58

Κραυγή απόγνωση από τους Συλλόγους Ασθενών για τα νέα μέτρα στην Υγεία

DSC_0013s

Εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών με τον προεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη

Σοβαρές επιπτώσεις στην Δημόσια υγεία, έχουν τα αντιεπιστημονικά μέτρα που επεβλήθησαν, το τελευταίο χρονικό διάστημα από το υπουργείο Υγείας, με στόχο την μείωση της δαπάνης, καταγγέλουν εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών που συναντήθηκαν από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους. 

Μέτρα όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση, το αριθμητικό όριο ανά ειδικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες που επεβλήθησαν -δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που παρέδωσαν οι Επιστημονικές Ενώσεις- , δυσχεραίνουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή, υποστήριξαν οι παρευρισκόμενοι.

«Οι ασθενείς πολλές φορές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους ούτε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις.Οι δυσβάσταχτες συμμετοχές που έχουν επιβληθεί έχουν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να παραλείπουν δόσεις φαρμάκων ,να κόβουν στη μέση τα χάπια τους ή ν απευθύνονται στα Κοινωνικά Ιατρεία«, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Για να αποτρέψει αυτή την έκρυθμη κατάσταση στον χωρο της υγείας ο ΙΣΑ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει, όπως λένε οι εκπρόσωποί του, όλα τα ένδικα μέσα.

«Για παράδειγμα, οι κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, και οι οποίες αποτελούν κακή μετάφραση οδηγιών από αμερικανικές εταιρίες, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που παρέδωσαν οι Επιστημονικές Ενώσεις», είπε ο κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η επιβολή του ληστρικού rebate και clawback οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο και ουσιαστικά εξαναγκάζει γιατρούς και εργαστήρια να δουλεύουν δωρεάν».

Ας δούμε τί δήλωσαν και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών που συμμετείχαν στην Συνέντευξη Τύπου:

ISA

H κα. Ζωή Γραμματόγλου, από το ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών – Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

«Αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες, αλλά και ασύμφορες οικονομικά, είναι οι νέες εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ ,για την κατάργηση συγκεκριμένων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αντιεπιστημονικές, επειδή πάνε να εφαρμόσουν μέτρα και σταθμά άλλων προηγμένων χωρών (ΗΠΑ,& Μεγάλης Βρετανίας), Απάνθρωπες, επειδή μάλλον στοχεύουν στην εξόντωση των ασθενέστερων οικονομικά και σωματικά αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας και Ασύμφορες οικονομικά, αφού η πρόληψη του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη κ.ά.-όπως εξηγούν οι επιστήμονες- είναι τουλάχιστον 10 φορές φθηνότερη από ότι κοστίζει η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση εμφάνισης καρκίνου«.

Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων

«Γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι ιθύνοντες ότι η παροχή της αναγκαίας θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με σπάνιες παθήσεις προσφέρει, μακροπρόθεσμα, μεγαλύτερη οικονομία στο Κράτος, αφού η σταθεροποίηση της υγείας  αποκλείει πολυδάπανες φαρμακευτικές, ιατρικές και χειρουργικές πράξεις και οδηγεί συχνά τους ασθενείς να είναι παραγωγικά άτομα στην κοινωνία. Εξίσου απαραίτητη είναι η καθιέρωση της μηδενικής συμμετοχής σε όλα τα φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, αναλώσιμα και σκευάσματα ειδικής διατροφής για τους ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες, χρόνιες, ανίατες παθήσεις, καθώς το κόστος προς την ευπαθή ομάδα αυτή είναι δυσβάσταχτο, δεδομένης της χρονιότητας και της βαρύτητας του μεγαλύτερου μέρους των παθήσεων αυτών».

Χρήστος Δαραμήλας ,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)

«Τα μηνιαία απαραίτητα, για την αντιμετώπιση του διαβήτη αλλά και την επιβίωση του ατόμου με διαβήτη τύπου 1, φάρμακα και αναλώσιμα ξεπερνούν τα 350€ και αν επιπλέον το άτομο χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη αντλία ινσουλίνης τότε τα μηνιαία απαραίτητα έξοδα ξεπερνούν τα 500€. Αν σε αυτό προστεθούν και τα φάρμακα που χρειάζονται στις περιπτώσεις εμφάνισης επιπλοκών, συχνό επακόλουθο του διαβήτη, τότε το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα.

Η επιβολή του πλαφόν των 50€ ανά ασθενή, χωρίς να εξαιρεί τα άτομα με διαβήτη, αποσύρθηκε, τι θα γίνει όμως με την επόμενη που δεν θα αργήσει να έρθει στο προσκήνιο; Θα εξαιρεί τα άτομα με διαβήτη;» 

Παναγιώτης Βαβουγιός ,πρόεδρος Συνταξιούχων του Δημοσίου

«Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση. Τα μέτρα που επεβλήθησαν τους έπληξαν ιδιαίτερα γιατί λόγω ηλικίας έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Ο περιορισμός που έχει επιβληθεί στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι συνεχείς αυξήσεις των συμμετοχών στα φάρμακα έχει αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να μην μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους. Πολλές φορές εξαναγκάζονται να παραλείπουν δόσεις ,να κόβουν στη μέση τα χάπια τους ή να πηγαίνουν στα κοινωνικά ιατρεία. Είναι ντροπή να πληρώνουμε τόσα χρόνια τις εισφορές μας και τώρα η πολιτεία να μας εγκαταλείπει και να μην είναι στοιχειωδώς συνεπής στις υποχρεώσεις της».

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Βασανίζουν γέροντες σε γηροκομεία- Σκληρό video

Νέα ινσουλίνη μειώνει τα νυχτερινά υπογλυκαιμικά επεισόδια

Σοκάρει η διαφήμιση με τα σταυρωμένα παιδιά ΦΩΤΟ

Γνωρίζετε ότι 50 χιλιάδες έλληνες βλέπουν μία «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της όρασής τους; (BINTEO)

8 μαθήματα ευτυχίας