Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 20:16

Γιατί τα περισσότερα τρίχρονα έχουν τερηδόνα;

teridonapaidia2

Μια έρευνα που έγινε στην Αγγλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συσκευασμένοι χυμοί που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους με κάθε καλή διάθεση, ευθύνονται για την εμφάνιση της τερηδόνας στα δοντάκια τους, εξαιτίας της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν. Μάλιστα οι επιστήμονες προτρέπουν τους γονείς να σταματήσουν τους χυμούς και να δίνουν μόνο νερό ή γάλα.

Τα ποσοστά που διαπίστωσαν για τριών χρονών παιδιά είναι ανησυχητικά αφού 1 στα 8 παιδάκια (14% περίπου) έχει πρόβλημα με την τερηδόνα. Οι επιστήμονες που έλεγξαν 55.000 παιδάκια σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία εκτός από την τερηδόνα διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 3 δόντια χαλασμένα (ήδη) βρίσκονται στο στόμα κάθε παιδιού που έχει τερηδόνα.

Η Sandra White, διευθύντρια Οδοντικής Δημόσιας Υγείας στην υπηρεσία Public Health England που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, τόνισε: «Μεγάλη ευθύνη έχουν άθελα τους και οι γονείς. Λίγοι είναι εκείνοι που επιβάλλουν το καθημερινό πρωινό βούρτσισμα των δοντιών. Επίσης άλλο ένα μεγάλο λάθος που κάνουν είναι που δίνουν στα παιδιά να πίνουν χυμούς με το μπιμπερό ή το καλαμάκι. Έτσι τα παιδάκια πίνουν πιο αργά κάτι που προκαλεί μεγαλύτερη διάβρωση.»

BC-FLA-APPLE-JUICE

Φυσικά όλη τη ζημιά την κάνει η ζάχαρη που οι συσκευασμένοι χυμοί έχουν σε μεγάλη ποσότητα. Τα παιδιά μέχρι τα 3 τους χρόνια προσλαμβάνουν περίπου το 15% της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης από τους χυμούς. Και η κ. White, συνεχίζει: «Οι φρουτοχυμοί μοιάζουν ως μία υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, αλλά τα περισσότερα είδη έχουν πρόσθετη ζάχαρη, ακόμα κι αν είναι βιολογικά. Ένα ποτήρι 200 ml βιολογικού χυμού μήλου διαπιστώσαμε σε ανάλυση που κάναμε ότι περιέχει 20 γραμμάρια ζάχαρη, δηλαδή σχεδόν πέντε κουταλάκια του γλυκού.»

Healing teeth

Βέβαια τα πράγματα και στην Ελλάδα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας χωρίς τερηδόνα είναι μόλις το 64%. Και όχι μόνο. Έξη στα 10 ελληνόπουλα μέχρι το νηπιαγωγείο, δεν έχουν πάει ποτέ σε οδοντίατρο και μόλις 3 στα 10 βουρτσίζουν τα δόντια τους δυο φορές τη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 πολύτιμες συμβουλές, για μητέρες που μεγαλώνουν γιούς

10χρονο κορίτσι κοιμάται σε κλουβί για σκύλους επειδή δεν εγκρίνουν κονδύλι για ειδικό κρεβάτι

Πόσα «κρακ» αντέχουν οι ανθρώπινες κλειδώσεις; VIDEO

Απλές χρήσιμες συμβουλές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού