Σάββατο 29, Οκτωβρίου 2016 1:28

Νέο επιστημονικό τέστ προβλέπει τον θάνατο, μέσω …της όσφρησης

smell.jpg4Η μέτρηση της οσφρητικής ικανότητας του ανθρώπου, θα μπορεί στο σύντομο μέλλον να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν, εάν κάποιος άνθρωπος θα είναι ακόμη ζωντανός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η μελέτη PLoS One, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου ανάμεσα σε 3.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι το 39% από αυτούς που παρουσίαζαν μείωση της αίσθησης της όσφρησής τους ήταν νεκροί μέσα σε πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το μόλις 10% που είχε υγιή οσφρητική ικανότητα.

Οι επιστήμονες κατάληξαν ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης δεν προκαλεί άμεσα το θάνατο, αλλά μπορεί να αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι, ώστε ο οποιοσδήποτε διαπιστώσει μακροχρόνιες αλλαγές στην όσφρησή του (όχι βραχύβια απώλεια λόγω κρυολογήματος για παράδειγμα), να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική συμβουλή.

42-21217958

Το τέστ με τις πέντε μυρωδιές

 Οι ερευνητές ζήτησα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων – ηλικίας μεταξύ 57-85 ετών – να λάβουν μέρος σε ένα γρήγορο τεστ όσφρησης.

Fire & ice designΤους έδωσαν να μυρίσουν 5 διακριτές μυρωδιές, στις οποίες είχαν προηγουμένως βυθίσει ειδικούς μαρκαδόρους. Οι μυρωδιές αυτές ήταν : μέντα, ψάρι, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο και επεξεργασμένο δέρμα.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 39% των ενηλίκων που εμφάνισαν τη χαμηλότερη απόδοση στο οσφρητικό τέστ (περίπου 4 με 5 λάθη) είχε εγκαταλείψει τα εγκόσμια, σε σύγκριση με το 19% το οποίο παρουσίασε μέτρια απώλεια όσφρησης, ενώ μόλις το 10% εμφάνισε απόλυτα υγιή αίσθηση της όσφρησης (από 0 έως 1 λάθη).

Οι επιστήμονες δεν παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στην έρευνά τους και τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου, όπως την ηλικία, τη διατροφή, το κάπνισμα, την φτώχια και την γενική εικόνα της υγεία των συμμετεχόντων, παρ’όλα αυτά φάνηκε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από όλους τους παραπάνω είχαν αυτοί που είχαν χάσει την όσφρησή τους. Και κυριότερα εκείνοι που δυσκολεύτηκαν να διακρίνουν την διαφορά μεταξύ της μυρωδιάς του πορτοκαλιού και της μέντας.

smell.jpg7Ο επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας, καθηγητής Jayant Pinto, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο. Δεν πεθαίνει κανείς άμεσα, αλλά είναι ένας προάγγελος θανάτου. Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που δείχνει τι βλάβες μπορεί να έχουν επέλθει στον οργανισμό. Τα ευρήματά μας μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο κλινικό τέστ κι ένας ανέξοδος τρόπος για να εντοπιστούν οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο».

Το πώς ακριβώς η απώλεια της όσφρησης συμβάλλει στην διάρκεια της ζωής του ανθρώπου παραμένει ακόμη ασαφές, αλλά οι ερευνητές κατέληξαν σε μια σειρά από πιθανούς λόγους που μπορεί να κρύβονται από πίσω.smell.jpg5

Φάνηκε για παράδειγμα ότι η μείωση της οσφρητικής ικανότητας μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το σώμα έχει σταματήσει να αναπλάθει τα κύτταρά του – όπως στην υγιή αίσθηση της όσφρησης – κάτι το οποίο φαίνεται να εξαρτάται κυρίως από τα κύτταρα που βρίσκονται στη μύτη μας. Η επιδείνωση της αίσθηση της όσφρησης μπορεί να χρησιμεύσει ως καθρέφτης, επίσης, που μπορεί να δείξει χαμηλή ποιότητα ζωής, όταν δηλαδή ένας άνθρωπος ζει μέσα στη ρύπανση και τα μικρόβια. Η έρευνα συνεχίζεται για να κατανοήσουν οι επιστήμονες κι άλλους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτά τα ευρήματα. Ο καθηγητής Pinto πρόσθεσε: «Η αίσθηση της όσφρησης είναι λίγο υποτιμημένη – ενώ στην πραγματικότητα φάνηκε ότι παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή. smell.jpg9Αλλά δεν θα πρέπει οι άνθρωποι να πανικοβληθούν. Ένα βαρύ κρυολόγημα, οι αλλεργίες και άλλα συναφή προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση της όσφρησης. Ωστόσο, αν τα προβλήματα επιμένουν τότε καλό θα ήταν να μιλήσουν με τον γιατρό τους. Ισως αυτή η μελέτη να δείχνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην συνολική αισθητηριακή μας υγεία», καταλήγει.

Ο καθηγητής Tim Jacob από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ο οποίος όμως, δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, δήλωσε: «Αυτό το οποίο καταλάβαμε από τη μελέτη είναι ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία και την ευημερία. Οι μυρωδιές βρίσκονται σε διεπαφή με την φυσιολογία και την ψυχολογία, κάτι που αποτελεί πεδίο μάχης αμοιβαίων αλληλεπιδράσεων. Για παράδειγμα, η απώλεια της οσμή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε τις μυρωδιές».

Πηγή : BBC Health

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Ποιες μυρωδιές αναστατώνουν ερωτικά τις γυναίκες και ποιες τους άνδρες;

Δείτε το προφυλακτικό του μέλλοντος- καμία σχέση με ότι ξέρατε μέχρι σήμερα- VIDEO

10 περίεργα πράγματα για το σώμα σου, που δεν σου τα είπε κανείς

Μυρίζουν οι μασχάλες σας; Πως μπορείτε να απαλλαχτείτε από αυτό το βάσανο;