Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 11:00

Η έκθεση στον ήλιο και η βιταμίνη D βοηθούν στη γονιμότητα

egkyosΤον θεαματικό ρόλο της βιταμίνης D στην επιτευξη εγκυμοσύνης, επιβεβαιώνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, με επικεφαλής τον έλληνα γιατρό κ. Νικόλαο Πολύζο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν προσφατα στην ημερίδα «Προκλήσεις και νέες κατευθύνσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση» που πραγματοποιήθηκε στις 7 & 8 Οκτωβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι η έλλειψη Βιταμίνης D, σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μειώνει κατά 40% την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, η έλλειψη βιταμίνης D, ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στην εμφύτευση των εμβρύων κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέσω υποδοχέων που εντοπίζονται στο ενδομήτριο. Μάλιστα η ανεπάρκεια βιταμίνης D, φαίνεται να συντελεί στη μείωση της πιθανότητας κυήσεως κατά 40%.

egkyos.jpg2«Αντιθέτως, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είτε μέσω της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω της βελτίωσης της διατροφής, ενδέχεται να έχουν ευεργετική επίδραση στις υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση» αναφέρει ο Δρ Πολύζος, υπεύθυνος του κλινικού και ερευνητικού προγράμματος της εν λόγω μελέτης.

Ο ίδιος συμπληρώνει, «η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης της Βιταμίνης D στη γυναικεία γονιμότητα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε 2 νέες προοπτικές μελέτες, με συνολικό αριθμό 800 γυναικών. Τα αποτελέσματά τους, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση του γενετικού προφίλ των ασθενών, θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται».

Στην ημερίδα «Προκλήσεις και νέες κατευθύνσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση»παρουσιάστηκαν, επίσης, κλινικά δεδομένα για τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν ανάλογα με το ωοθηκικό απόθεμα των ασθενών καθώς και οι νέες τάσεις σχετικά με την κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία. Επίσης, παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες  αναδεικνύουν τα μεγάλα βήματα που γίνονται στην ανακάλυψη καινοτόμων μεθόδων που προσφέρουν ασφαλέστερη, εξατομικευμένη και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι εμπόδιο στη μητρότητα

Νέο αιματολογικό τέστ που ανιχνεύει με ακρίβεια την γυναικεία γονιμότητα

Είναι ηθική και νόμιμη η χρήση σπέρματος νεκρού συζύγου για τεκνοποίηση;

Ρομπότ έγκυος γεννά με …φυσιολογικό τοκετό! (ΒΙΝΤΕΟ)