Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 23:28

Τί προσφέρει η θεραπευτική κολύμβηση σε άτομα με αναπηρία (Α)

zeygari

Του : καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΜΠΡΑΟΥ* 

Η Θεραπευτική Κολύμβηση και τα θεαματικά αποτελέσματά της Υδροθεραπείας στη θεραπευτική αποκατάσταση των ατόμων με Αναπηρία και οι σύγχρονες μέθοδοι Αποκατάστασης στο νερό για όλες τις Αναπηρικές Κατηγορίες

 

Μέθοδοι Halliwick

Ιστορία και ανάπτυξη του Συστήματος Halliwick

Το Σύστημα Halliwick αναπτύχθηκε το 1949 από τους James & Phyl Mc Millan, με σκοπό, να διδάξουν κολύμβηση σε άτομα με αναπηρίες. Ο James Mc Millan ήταν μηχανικός και δάσκαλος κολύμβησης και προπονητής. Η κατανόηση των αρχών της υδροστατικής και υδροδυναμικής, του επέτρεψε να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα ισορροπίας και κίνησης στο νερό, που βιώνονται από άτομα με βαριές αναπηρίες. Ο Mc Millan και η σύζυγός του Phyl εργάστηκαν με κορίτσια με αναπηρίες από το σχολείο Halliwick στο Βόρειο Λονδίνο και αυτό το σχολείο έδωσε το όνομά του στο Σύστημα.

Ο πρώτος κολυμβητικός όμιλος, οι «Πιγκουίνοι του Halliwick» (Halliwick Pinguins), ιδρύθηκε το 1950 και δεχόταν άτομα με διάφορες μορφές κινητικής, νοητικής και αισθητηριακής δυσλειτουργίας. Ήταν μια εξ ολοκλήρου εθελοντική ομάδα: γονείς, συγγενείς και φίλοι των κολυμβητών εκπαιδεύονταν ως εκπαιδευτές και βοηθοί. Ο Οργανισμός Θεραπευτικής Κολύμβησης (αργότερα ονομάσθηκε Οργανισμός Θεραπευτικής Κολύμβησης Halliwick) ιδρύθηκε το 1952. Το Σύστημα Halliwick επεκτάθηκε σε όλη τη Βρετανία, ο Mac κλήθηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη και επεκτείνει το έργο δίνοντας διαλέξεις σε πολλές άλλες χώρες.

Για αρκετό διάστημα η μέθοδος συνεχιζόταν σε κολυμβητικούς ομίλους ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου σύντομα αντιλήφθηκαν ότι το σύστημα Halliwick θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά, έτσι ομάδες Halliwick δημιουργήθηκαν σε νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία, κέντρα εκπαίδευσης, για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και νοσοκομεία.

james_macΟ James Mc Millan πέθανε το 1994, ενώ ετοιμαζόταν να λανσάρει το Διεθνή Οργανισμό Halliwick. Σκοπός του για το Διεθνή Οργανισμό ήταν η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του Συστήματος Halliwick και των μεθόδων του. Ο Διεθνής Οργανισμός Halliwick ιδρύθηκε το 1994. Η Phyl Mac Millan απεβίωσε το 2003. Ως το θάνατό της, είχε ενεργό ανάμειξη τόσο στο Διεθνή Οργανισμό, όσο και στον Κολυμβητικό Όμιλο «Πιγκουίνοι του Halliwick».

Οι κολυμβητές εκπαιδεύονται ένας προς έναν, εκπαιδευτής και κολυμβητής, μέχρι ότου επιτευχθεί η απόλυτη ανεξαρτησία. Το ζεύγος εκπαιδευτής – κολυμβητής γίνεται μια μονάδα σε μια ομαδική δραστηριότητα, ώστε ο κολυμβητής να κερδίζει τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με τους ομοίους του, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει τη διακριτική, Αλλά συνεχή επίβλεψη του ιδιαίτερου εκπαιδευτή του. Μέσω των παιχνιδιών, που είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις δυνατότητές τους, οι ομάδες ενημερώνονται για τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά του νερού και μαθαίνουν πως αν ελέγχουν τα δικά τους προβλήματα ισορροπίας.

Η παρεχόμενη σωστή υποστήριξη από τον εκπαιδευτή επιτρέπεται στον κολυμβητή να αποκτήσει εμπειρίες κίνησης που ίσως να μην έχει δοκιμάσει στο έδαφος. Αφού επιτευχθεί η αρχική νοητική προσαρμογή στο νερό και μαθευτούν οι αρχές του ελέγχου της ισορροπίας, οι κολυμβητές φτάνουν σε ένα επίπεδο που είναι προετοιμασμένοι να απεξαρτηθούν από την επαφή του εκπαιδευτή. Τώρα, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους, μπορούν να βιώσουν την απόλυτη ανεξαρτησία της κίνησης.

Οι κολυμβητές διδάσκονται πώς να διατηρήσουν μια ασφαλή θέση αναπνοής, πώς να ανακτήσουν αυτή τη θέση από άλλη θέση και πώς να ελέγχουν την εκπνοή όταν το πρόσωπο είναι μέσα στο νερό.

Εξοικειώνονται με όλες τις πιθανές περιστροφές του σώματος και μαθαίνουν πώς να αρχίζουν, να ελέγχουν και να σταματούν αυτές τις περιστροφές όταν θέλουν. Η δύναμη της άνωσης, η τυρβώδης ροή (στροβιλισμός) και η αντίσταση στην κίνηση μελετώνται, μαζί με τις επιδράσεις του μετάκεντρου. Το αποτέλεσμα είναι ένας ασφαλής κολυμβητής του οποίου η αυτοπεποίθηση βασίζεται τόσο στην ορθή γνώση του νερού όσο και στη δυνατότητα να ελέγχει τις κινήσεις του μέσα στο νερό.

 teamΗ Φιλοσοφία του Συστήματος Halliwick

 Τα βασικά σημεία της φιλοσοφίας είναι:

1. Διδάσκουμε αρχικά τη «χαρά του νερού», οι κολυμβητικές κινήσεις μαθαίνονται μόνο όταν τα Δέκα Σημεία του Προγράμματος έχουν κατακτηθεί.

2. Χρησιμοποιούνται ειδικά καταρτισμένοι εκπαιδευτές που βοηθούν τους κολυμβητές, και όχι βοηθήματα επίπλευσης.

3. Διδάσκουμε μέσα στο νερό – όλοι στο ίδιο επίπεδο.

4. Σε όλη την οργάνωση μεταχειριζόμαστε μικρά ονόματα, τονίζοντας την ισότητα.

5. Διδάσκουμε σιγά, σε ρυθμό κατάλληλο για τον κολυμβητή. Ενθαρρύνουμε την πρόοδο, αλλά όχι υπό πίεση.

6. Διδάσκουμε σε λογική σειρά, διασφαλίζοντας ότι όλα τα προαπαιτούμενα βήματα έχουν κατακτηθεί.

7. Τονίζουμε την ικανότητα, όχι την ανικανότητα.

8. Τονίζουμε την απόλαυση έτσι ώστε οι περισσότερες δραστηριότητες να δίνονται με μορφή παιχνιδιού.

9. Σκεφτόμαστε θετικά όλοι είναι «κολυμβητές».

10. Δουλεύουμε σε ομάδες, έτσι οι κολυμβητές ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο και οι καινούργιοι εκπαιδευτές βοηθούνται από αυτούς με περισσότερη εμπειρία.

11. Αρκετή από τη δουλειά μας γίνεται μέσα από ομίλους που λειτουργούν σε εθελοντική βάση.

 

Η Φιλοσοφία εφαρμόζεται επίσης στους βοηθούς:

1. Ο χρόνος που περνάνε στον κολυμβητικό όμιλο πρέπει να είναι ευχάριστος.

2. Οτιδήποτε μπορούν να δώσουν εκτιμάται και δεν υπάρχει πίεση να κάνουν περισσότερα.

3. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν. Ο καινούργιος βοηθός μπορεί να επινοήσει ένα παιχνίδι που κανείς άλλος δεν έχει σκεφτεί ως τότε.

Για να διαβάσετε περισσότερα για τη μέθοδο θεραπευτικής κολύμβησης HALLIWICK  πατήστε ΕΔΩ.

 

* ΣΜΠΡΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

E-mail: sbraos@yahoo.com / artantv@yahoo.com

Site: www.victorartant.gr

Τηλ&fax:  2109822852, 69444 34888

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

10χρονο κορίτσι κοιμάται σε κλουβί για σκύλους επειδή δεν εγκρίνουν κονδύλι για ειδικό κρεβάτι

Είναι ανάπηροι και δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν γυμνοί- ΦΩΤΟ

Το άγχος και οι διαμάχες οδηγούν σε χειρουργικές επιπλοκές

Διαβάστε πόσο επικίνδυνο είναι το χασίς, παρά τα όσα λέγονται