Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 17:27

Ξέρετε ότι οι «διατροφικές εμμονές» μπορεί να κρύβουν προβλήματα υγείας;

foodmaniac.jpg8Λαχταράτε να φάτε ένα γλυκό, ή κάτι αλμυρό. “Η για ένα ορισμένο διάστημα «κολλάτε» σε κάποια συγκεκριμένη τροφή.  Προκειται για την ανάγκη του οργανισμού σας να αναπληρώσει κάποιο συστατικό του λείπει; Η είναι κάτι άλλο; 

Σύμφωνα με τους γιατρούς, πάντως, αν και δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά, αυτές οι «διατροφικές εμμονές» δεν είναι καθόλου αθώες, καθώς τις περισσότερες φορές κρύβουν προδιάθεση ή κάποια πολύ συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Διαβάσετε ποιές τροφές περιλαμβάνονται στη λίστα των πιθανών προβλημάτων υγείας, που μπορεί να κρύβουν κάποιες… διατροφικές σας εμμονές.

 

Θfoodmaniac.jpg3έλετε να τρώτε συνεχώς κάτι αλμυρό (πατατάκια, τυρόπιτες κλπ…)

Ίσως έχετε:

…στρες ή κούραση μετά από σωματική άσκηση και οι γυναίκες περίοδο (απώλεια νατρίου). Έντονη επιθυμία για αλμυρά ίσως να οφείλεται και σε δρεπανοκυτταρική αναιμία, διαβήτη, υπέρταση ή παθήσεις επινεφριδίων. Αν αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα συμβουλευτείτε ειδικό.

 

foodmaniacΔίνετε το βασίλειό σας για κάτι γλυκό

Ίσως έχετε…

…πεσμένη διάθεση ή κόπωση και οι γυναίκες έμμηνος ρύση (αυξάνεται η ανάγκη για γλυκό λόγω έλλειψης ενέργειας), επίσης είναι πιθανό να σας έχει πέσει κάπως το σάκχαρο. Αν τώρα θέλετε να καταναλώσετε μαλακές και γλυκές τροφές (λ.χ. παγωτό) ίσως, μεταξύ άλλων, να σημαίνει ότι διακατέχεστε από άγχος.

 

Θέλετε συνέχεια νερόfoodmaniac.jpg5

Ίσως έχετε…

…καταναλώσει πολύ καφέ, τσάι ή αλκοόλ αφού τα παραπάνω έχουν διουρητικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην απώλεια υγρών. Ακόμη συχνοουρία, μέσω της οποίας χάνονται πολλά υγρά προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης και ο άποιος διαβήτης, οπότε αν διψάτε συνεχώς, χωρίς εμφανή λόγο, ενώ αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα συμβουλευτείτε ειδικό.

 

foodmaniac.jpg4Αν έχετε λιγούρες

Ίσως σημαίνει…

…ότι οργανισμός έχει ανάγκη για ενέργεια αλλά μπορεί και να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Η αυξημένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αυξάνει τις καύσεις και μας κάνει να πεινάμε περισσότερο (υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα). Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε ανεξήγητες λιγούρες και άλλα συμπτώματα ρωτήστε ειδικό. Λιγούρες μπορεί να προκληθούν σε διαβητικά άτομα, αλλά και από την λήψη κάποιων ορμονών και φαρμάκων (λχ αντικαταθλιπτικά)

 

foodmaniac.jpg6Λαχτάρα για παγωμένους χυμούς ή πάγο

Ίσως σημαίνει…

Η επιθυμία για παγωμένα ροφήματα, ακόμη και αν δεν έχει ιδιαίτερη ζέστη μπορεί να σχετίζεται με αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Στην περίπτωση αυτή θα νοιώθετε και αδυναμία ή κούραση. Πολλά άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους έχουν τη συνήθεια να πίνουν παγωμένα ροφήματα ή ακόμη και να τρώνε παγάκια. Οι ειδικοί ωστόσο μπορούν να εξηγήσουν επιστημονικά την αιτία. Κάποιοι επιστήμονες από την Αμερική θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των φλεγμονών της γλώσσας που προκαλεί η αναιμία και ο πάγος στην περίπτωση αυτή ανακουφίζει από την ενόχληση στη γλώσσα.

 

foodmaniac.jpg7Ακόμη…

*Αν επιλέγετε τροφές που είναι δυσκολομάσητες (κρέας, σκληρές ή τραγανές τροφές) ίσως η επιλογή αυτή να υποδηλώνει από ψυχολογικής πλευράς ότι είστε θυμωμένοι.

*Η επιθυμία για τροφές που φουσκώνουν (ζυμαρικά, όσπρια, λάχανο, ρεβίθια), ίσως να σημαίνει ότι νοιώθετε: Μοναξιά ή σεξουαλική απογοήτευση.

*Θέλετε μετ΄ επιτάσεως ένα ανθρακούχο ποτό; Η επιθυμία αυτή μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να σχετίζεται με έλλειψη ασβεστίου και ο οργανισμός να ζητά ανθρακικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάσχετε από Ορθορεξία; Κάντε το τέστ, για να διαπιστώσετε εάν έχετε εμμονή με την υγιεινή διατροφή

Το Σουβλάκι στον …αξονικό τομογράφο: Τα υπέρ και τα κατά του, στην διατροφή μας

Θέλεις λαμπερή επιδερμίδα; Αυτά είναι τα superfoods που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου!

Γνωρίζετε ότι η ψυχολογική σας κατάσταση είναι και θέμα διατροφής;