Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 7:09

Τί προσφέρει η θεραπευτική κολύμβηση στα άτομα με αναπηρία (Β)

(συνέχεια από μέρος Α)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Του : καθηγητή ειδικής φυσικής αγωγής ΕΥΑΓΓΓΕΛΟΥ ΣΜΠΡΑΟΥ* 

Η Θεραπευτική Κολύμβηση και τα θεαματικά αποτελέσματά της Υδροθεραπείας στη θεραπευτική αποκατάσταση των ατόμων με Αναπηρία και οι σύγχρονες μέθοδοι Αποκατάστασης στο νερό για όλες τις Αναπηρικές Κατηγορίες

 

Ποιά είναι η Φιλοσοφία της μεθόδου θεραπευτικής κολύμβησης Halliwick

Πρόγραμμα 10 σημείων

Το πρόγραμμα των δέκα σημείων, επινοήθηκε από τον James Mc Millan για να διδάξει κολύμβηση σε όλους. Είναι η βάση του συστήματος Halliwick. Τα δέκα στάδια ακολουθούν ένα λογικό πρότυπο, επομένως πρέπει να κατακτηθούν όλα προκειμένου ένας κολυμβητής να νιώθει πραγματικά «τη χαρά του νερού». Ποιά είναι, όμως, αυτά τα 10 σημεία;

1. Νοητική Προσαρμογή

2. Απεξάρτηση

3. Έλεγχος προσθιοπίσθιας περιστροφής(επίσημα κατακόρυφη περιστροφή)

4. Πλευρική περιστροφή

5. Έλεγχος επιμήκους περιστροφής (επίσημα οβελιαία περιστροφή)

6. Έλεγχος συνδυασμένης περιστροφής

7. Άνωση

8. Ισορροπία σε ηρεμία

9. Ισορροπία σε δίνη

10. Απλή προώθηση και βασική κολυμβητική κίνηση

 

skitsaΜέσω των δέκα σημείων μπορούμε να δούμε τη διαδικασία της ανάπτυξης μέσω της κινητικής προσαρμογής, του ελέγχου ισορροπίας και της κίνησης που οδηγεί στην αυτονομία μέσα στο νερό. Αυτές οι τρεις έννοιες, νοητική προσαρμογή, έλεγχος ισορροπίας και κίνηση, είναι τα απαραίτητα συστατικά της κινητικής μάθησης.

 

Στάδιο 1 Νοητική προσαρμογή

Τα πλάσματα της ξηράς, με δεδομένες συνήθειες και προσαρμογές στην έλξη της βαρύτητας, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να εναρμονίζονται με τη διαφορετική εμπειρία της επίπλευσης ή της άνωσης του νερού.

Υπάρχουν και άλλοι τομείς που προϋποθέτουν νοητική προσαρμογή:

Προκατειλημμένες ιδέες σχετικά με την ικανότητα στο νερό, που πρέπει να ξεπεραστούν.

• Ο κολυμβητής θα πρέπει να γδυθεί στο άγνωστο γι’ αυτόν περιβάλλον του αποδυτηρίου. Η εμπειρία της στενής επαφής με ανθρώπους που αρχικά μπορεί να είναι εντελώς ξένοι.

• Οι θόρυβοι και οι αντηχήσεις των θορύβων της πισίνας, καθώς και οι πολύχρωμες αντανακλάσεις του φωτός, σε μια μεγάλη επιφάνεια νερού.

• Η αίσθηση δυσκολίας στην επικοινωνία όταν τα μάτια είναι βρεγμένα, τα αφτιά γεμάτα νερό και άλλες ομάδες ατόμων προξενούν θόρυβο και ανησυχία.

 Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ένας κολυμβητής δεν έχει νοητική προσαρμογή:

• Η ένταση που φαίνεται από το πώς ο κολυμβητής γραπώνει τον εκπαιδευτή.

• Το να κρατάει τα μάτια κλειστά.

• Η διατήρηση των ώμων έξω από το νερό.

• Το κράτημα της αναπνοής.

• Η έκταση του αυχένα.

• Η απροθυμία να πλησιάσει το πρόσωπό του κοντά στο νερό.

Woman in swimming poolΣημείο 2 Απεξάρτηση

Αφορά στη διαδικασία με την οποία ο κολυμβητής γίνεται νοητικά και σωματικά ανεξάρτητος. Αυτό συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση από:

• Σωματική επαφή, μειώνοντας σταδιακά το βαθμό της υποστήριξης.

• Οπτική επαφή, προχωρώντας διαδοχικά από στήριξη πρόσωπο με πρόσωπο σε πλάγια στήριξη (σε ένα κύκλο ή γραμμή) και έπειτα σε υποστήριξη κοιτάζοντας την ράχη του κολυμβητή.

• Το μόνιμο, προσωπικό εκπαιδευτή, μέσω της συχνής αλλαγής συνεργατών.

• Το σύλλογο. Με την πάροδο του χρόνου ο κολυμβητής μπορεί να θελήσει να εγκαταλείψει έναν σύλλογο για άτομα με αναπηρίες, και να ενταχθεί σε ένα εξωτερικό σύλλογο, προσανατολισμένο στη διδασκαλία στην αγωνιστική κολύμβηση ή στην ψυχαγωγία.

• Η απεξάρτηση είναι μια ακόμα σταδιακή διαδικασία που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη καθώς εισάγεται κάθε νέο στάδιο. Πρόκειται για ζήτημα εξίσου σημαντικό για τον εκπαιδευτή όσο και για τον κολυμβητή.

Στάδιο 3 Προσθιοπίσθια περιστροφή

• Η ικανότητα ελέγχου μιας περιστροφής που γίνεται γύρω από τον πρόσθιο-εγκάρσιο άξονα π.χ. από ύπτια θέση σε όρθια θέση.

Στάδιο 4 πλευρική περιστροφή

• Η δυνατότητα ελέγχου περιστροφών που γίνονται γύρω από τον οβελιαίο-εγκάρσιο πρόσθιο/οπίσθιο) άξονα π.χ. πλάγια βήματα.

Στάδιο 5 Επιμήκης περιστροφή

• Η ικανότητα ελέγχου περιστροφών που γίνονται στον επιμήκη (κατακόρυφο) άξονα ή τον άξονα της σπονδυλικής στήλης, π.χ. ρολάρισμα από την πρηνή θέση στην ύπτια.

Στάδιο 6 Συνδυασμένη περιστροφή

• Η ικανότητα ελέγχου οποιουδήποτε συνδυασμού περιστροφών που εκτελούνται με ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ. Η κατάκτηση αυτής της δεξιότητας σημαίνει ότι ο κολυμβητής έχει τον έλεγχο της θέσης του μέσα στο νερό και να μπορεί με οικονομία κινήσεων να πετύχει μια ασφαλή θέση αναπνοής.

Φυσικά ο κολυμβητής χρειάζεται να μάθει πώς να αναχαιτίζει ανεπιθύμητες περιστροφικές κινήσεις, ώστε να παραμείνει σε ασφαλή θέση αναπνοής.

Αυτή η τάση για ρολάρισμα μπορεί να προκαλείται από το στροβιλισμό του νερού ή από την ,,,,, του σώματος. Αργότερα, ο κολυμβητής μαθαίνει να ξεκινά ο ίδιος την κίνηση, ώστε να μπορεί να ρολάρει ελεγχόμενα όταν το θελήσει.

Για όλες τις περιστροφές, ο κολυμβητής μαθαίνει να ξεκινά μια κίνηση αρχικά μέσα από τον ,,,, της κεφαλής και αργότερα από κινήσεις των άνω άκρων, των κάτω άκρων και του κορμού.

Στάδιο 7 Άνωση

*Ο κολυμβητής συνειδητοποιεί την δύναμη της άνωσης του νερού και διώχνει το φόβο της βύθισης, καθώς αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα το νερό τον σπρώχνει προς τα πάνω (πολύ λίγα άτομα έχουν πραγματικά την τάση να βυθίζονται). Μπορεί έτσι να χρησιμοποιεί ή να επιστρατεύεται αυτή τη δύναμη κατά περίπτωση. Ένα προχωρημένο στάδιο αναπνευστικού ελέγχου απαιτείται σε αυτό το στάδιο, διότι ο κολυμβητής πρέπει να εκπνέει όσο είναι βυθισμένος και ενάντια στην πίεση του νερού. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η δίνη του νερού μειώνει την άνωση.

girlsΣτάδιο 8 Ισορροπία σε ηρεμία

• Χρησιμοποιώντας όλες τις δεξιότητες που ήδη έχει μάθει, ο κολυμβητής μπορεί να κρατήσει τη στάση του σώματός του καθώς επιπλέει ήρεμος και χαλαρός. Πειραματίζεται με διάφορες στάσεις του σώματος και μαθαίνει να επιπλέει με τρόπο που δεν είναι μόνο σταθερός αλλά επίσης του πρέπει να παραμείνει σε ασφαλή θέση αναπνοής. Για να διατηρήσουν αυτή τη θέση ενάντια στις ,,,,, αναταραχής και στροβιλισμού του νερού, οι κολυμβητές πρέπει να είναι συνεχώς έτοιμοι να κάνουν μικρές προσαρμογές στη θέση του σώματός τους.

Στάδιο 9 Ισορροπία σε αναταραχή

• Ο κολυμβητής που επιπλέει ωθείται μέσα στο νερό από το στροβιλισμό που δημιουργεί ο εκπαιδευτής, χωρίς να υπάρχει σωματική επαφή μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να παρομοιασθεί με ένα παπάκι που επιπλέει στον κυματισμό που δημιουργείται από τη μητέρα του. Ο κολυμβητής του κάνει προωθητικές κινήσεις σε αυτό το στάδιο, αλλά πρέπει να μπορεί εξουδετερώνει κάθε ,,,, να ρολάρει.

Στάδιο 10 Απλή προώθηση και Βασική κολυμβητική κίνηση

• Σε πρώτες προωθητικές κινήσεις που γίνονται από τον κολυμβητή είναι συνήθως στοιχειώδεις οι κινήσεις των χεριών κοντά στο σώμα, στο κέντρο ισορροπίας, π.χ. κάνοντας κουπί, μπορεί όμως να γίνονται και με τα πόδια ή το σώμα. Στην αρχή ο Mac δίδασκε ένα στυλ παρόμοιο με το ,,,,, αγγλικό ύπτιο. Με τον κολυμβητή σε ύπτια θέση, τα χέρια περνούν χαμηλά και πλατιά μπαίνοντας στο νερό, και μετά τραβάνε. Κινήσεις των ποδιών μπορούν να προστεθούν αν ,,,,,,. Αν και αυτό το στυλ είναι κατάλληλο για πολλούς κολυμβητές, ένα οποιοδήποτε «στυλ» προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε κολυμβητή, είναι επίσης αποδεκτό.

* ΣΜΠΡΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

E-mail: sbraos@yahoo.com / artantv@yahoo.com

Site: www.victorartant.gr

Τηλ&fax:  2109822852, 69444 34888

 

(ακολουθεί Γ”  μέρος με οδηγίες για ειδικούς εκπαιδευτές. Αν θέλετε να το διαβάσετε πατήστε εδώ.)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Τι προσφέρει η θεραπευτική κολύμβηση σε άτομα με αναπηρία (Α)

Τένις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος α’)

Τένις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος β’)

Πόσα «κρακ» αντέχουν οι ανθρώπινες κλειδώσεις; VIDEO