Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 15:42

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αντι-γριπικό εμβολιασμό

flu-shotΗ νέα ετήσια εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που κοινοποιήθηκε προς όλες τις συναρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες και σύμφωνα και με τον αρμόδιο φορέα της επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, που είναι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η εμβολιαστική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εποχικής επιδημικής έξαρσης της γρίππης θα πρέπει να είναι η εξής :

Ο εμβολιασμός - καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80% τους εμβολιασθέντες – και συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης, στην αποφυγή της αποδιοργάνωσης της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, και στην αποφυγή υπερκατανάλωσης φαρμάκων, νοσηλειών και ιατρικών επισκέψεων.

 

Για όλους του παραπάνω λόγους, λοιπόν, ο εμβολιασμός είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ  στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι οι εξής:

1.  σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών

2.  σε παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως:

-   άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

-   ανοσοκαταστολή λόγω κληρονομικότητας ή επίκτητου νοσήματος ή θεραπείας

-   σε μεταμοσχευμένους

-   σε κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ)

-   σε χρόνιους νεφροπαθείς

-   σε σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- σε νευρομυϊκά χρόνια νοσήματα

3.  σε έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κυήσεως, λεχωείδες και θηλάζουσες

4.  σε παχύσαρκα άτομα με δείκτη Μάζας Σώματος > 40kg/m2

flu-shot 15.  σε παιδιά με μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας κλπ χρόνιων νοσημάτων (πχ kawasaki)

6.  σε άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, ή ηλικιωμένα άτομα ή νοσούντες

7.  σε “κλειστούς πληθυσμούς” πχ προσωπικό ιδρυμάτων με εσωτερικούς τροφίμους, σε σχολές, ειδικά σχολεία, κλπ.

8.  στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους άλλους εργαζόμενους όλων των χώρων παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως και στο προσωπικό παροχής κάθε είδους υπηρεσιών, που επισκέπτεται συχνά αυτούς τους χώρους

 Αλλες πληροφορίες : 

- Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη, ότι η κάλυψη (ανοσολογική απάντηση), επιτυγχάνεται περίπου σε δύο (2) εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

- Σε ότι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν σε περίπτωση νόσησης, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

- Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και απολύτως ασφαλή, εφ’ όσον τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης, φύλαξης και διάθεσης (ψυχρή αλυσίδα και ημερομηνία λήξης).

 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ – ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ εμβολίων και χώροι εμβολιασμού

Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, είναι γνωστό ότι έχουν μηδενική συμμετοχή, δηλαδή χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, εφ’ όσον έχουν συνταγογραφηθεί.

Οι Γιατροί, τόσο του Δημοσίου, όσο και του Ιδιωτικού τομέα, όλων των Ιατρικών ειδικοτήτων (πλην των εργαστηριακών) έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης αντιγριππικού εμβολίου, στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο ΕΟΠΥΥ, καλύπτει επομένως το κόστος των αντιγριππικών εμβολίων για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές προτάθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό που επιθυμεί να εμβολιασθεί, χωρίς να ανήκει σε μία από τις προαναφερόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου το κόστος του εμβολίου δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο, όμως το χαμηλό κόστος των εμβολίων που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά, (περίπου 6 ευρώ κατά μέσο όρο), προτρέπεται ο πληθυσμός να εμβολιασθεί, ακόμα και εάν δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ιδιαίτερα τα άτομα που λόγω επαγγελματικών ή άλλων κοινωνικών υποχρεώσεων βρίσκονται συχνά σε κλειστούς χώρους μαζικών εκδηλώσεων ή χρησιμοποιούν καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εμβολιασμός μπορεί να διεξαχθεί από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε Νοσοκομεία, Μονάδες ΠΕΔΥ, Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και Ιδιωτικά Ιατρεία. Ο ΕΟΦ έχει ήδη θέσει σε κυκλοφορία μεγάλες ποσότητες αντιγριππικών εμβολίων, ενώ η συνολική ποσότητα θα ανέλθει περίπου σε 2,4 εκατ. εμβόλια έως το τέλος Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Υγείας θα διαθέσει περίπου 25.000 εμβόλια για ανασφάλιστους και άπορους των ομάδων υψηλού κινδύνου.

 

close-up-of-flu-virusΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το Υγειονομικό προσωπικό (ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κλπ) θα πρέπει να εμβολιάζεται καθολικά, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι τεκμηριωμένων αντενδείξεων, για την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. Ο εμβολιασμός συνιστά ηθική υποχρέωση του προσωπικού απέναντι στο θεμελιώδες δικαίωμα ασφάλειας των ασθενώνΣύμφωνα με την πρόσφατη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την επίτευξη ικανοποιητικής συλλογικής ανοσίας, απαιτείται εμβολιασμός του 75% τουλάχιστον των ατόμων μιας ομάδας υψηλού κινδύνου.

 

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο αρμόδιος φορέας της επιτήρησης του επιπέδου συλλογικής ανοσίας που επιτυγχάνεται μέσω του προσδιορισμού του ποσοστού εμβολιασθέντων, όπως και την γενικότερη επιδημιολογική επιτήρηση της εποχικής γρίππης (καταγραφή νοσηλευθέντων περιστατικών, επιπλοκών, θανάτων κλπ).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

SOS Ο ΕΟΦ ανακαλεί την κυκλοφορία παιδικού εμβολίου για την μηνιγγίτιδα

Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας για τον Εμπολα, με τη συμβολή του στρατού, με εντολή Βορίδη

Ιός Εμπολά: όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον μαύρο θάνατο VIDEO

8 πράγματα που δεν είναι τόσο βρώμικα όσο νομίζατε