Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 17:09

Από τι πέθανε ο Φαραώ Τουταγχαμών; ΦΩΤΟ

Η πιο γνωστή σαρκοφάγος, έκρυβε μέσα τη μούμια του Τουταγχαμων

Η πιο γνωστή σαρκοφάγος, έκρυβε μέσα τη μούμια του Τουταγχαμων

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση. Γεννήθηκε το 1341 π.Χ., και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα. Ο πατέρας του ήταν ο Ακενατόν και η μητέρα του ήταν η σύζυγος-αδελφή του Ακενατών. Αυτά πίστευαν από το 1922 οπότε και ανακαλύφθηκε ο τάφος του, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

 

η στιγμή της ανακάλυψης, το 1922

η στιγμή της ανακάλυψης, το 1922

Σήμερα όμως, Ιταλοί επιστήμονες από το «Institute for Mummies and the Iceman» ανατρέπουν τα δεδομένα. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Albert Zink, δήλωσε στο BBC, ότι: « Ο Τουταγχαμών δεν πέθανε με βίαιο τρόπο σε κάποια αρματοδρομία όπως εικάζαμε, ούτε τον τσίμπησε κάποιο δηλητηριώδες φίδι. Ο νεαρός Φαραώ πέθανε γιατί ο οργανισμός του ήταν γεμάτος χρωμοσωματικές ανωμαλίες και δεν άντεξε. Οι ανωμαλίες αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι γονείς του ήταν αδέρφια μεταξύ τους και ο καρπός τους, δεν ήταν υγιής.»

 

το πρόσωπο του με τα πεταχτά δόντια

το πρόσωπο του με τα πεταχτά δόντια

Οι Ιταλοί επιστήμονες μελέτησαν το μουμιοποιημένο του κορμί με πρωτοποριακές μεθόδους και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Χρησιμοποίησαν 2.000 απεικονίσεις από αξονικούς τομογράφους σε ολόκληρο το κορμί του (για την ακρίβεια στα λείψανα του) ενώ ανέλυσαν και το DNA τόσο του ιδίου όσο και των γονέων του. Διαπίστωσαν ότι οι γενετικές ανωμαλίες και οι ορμονικές ανισορροπίες βασάνιζαν τον Τουταγχαμών από τη γέννηση μέχρι και τον θάνατο του.

 

το κεφάλι του

το κεφάλι του

Επιχείρησαν να δημιουργήσουν από τα δεδομένα που είχαν το ολόγραμμα του Φαραώ και διαπίστωσαν ότι: Το πρόσωπο του ήταν αρκετά θηλυπρεπές, το στόμα του ολίγον στραβό με πεταχτά τα μπροστινά δόντια, ήταν σχεδόν άτριχος (εκτός από το κεφάλι όπου το ξύριζε), οι πλάτες του ήταν μικρές, τα στήθη του σχετικά μεγάλα, δίχως μύες, ενώ μετά την κοιλιά του, το κορμί του «άνοιγε» σε υπερβολικά μεγάλους γοφούς και λεκάνη.

 

το κορμί του. Το αριστερό του πόδι είχε πρόβλημα και περπατούσε με μπαστουνάκι

το κορμί του. Το αριστερό του πόδι είχε πρόβλημα και περπατούσε με μπαστουνάκι

Ο Τουταγχαμών δυσκολευόταν να περπατήσει επειδή το αριστερό του πόδι ήταν στραβό και η φτέρνα με το πέλμα είχαν μεγάλη κλίση προς το εσωτερικό. Για το λόγο αυτό βρέθηκαν μέσα στον τάφο του και 130 μπαστούνια, που του έβαλαν προκειμένου να μπορεί να περπατάει στον άλλο κόσμο, όπως πίστευαν.

 

η μούμια που οι επιστήμονες εξέτασαν με περισσότερες από 2.000 αξονικές απεικονίσεις

η μούμια που οι επιστήμονες εξέτασαν με περισσότερες από 2.000 αξονικές απεικονίσεις

Ο Hutan Ashrafian, λέκτορας χειρουργικής στο Imperial College του Λονδίνου, τόνισε πως πολλά μέλη της οικογένειας του Τουταγχαμών, υπέφεραν από ασθένειες που οφείλονται σε ορμονικές ανισορροπίες οι οποίες ήταν προϊόν αιμομιξίας και υποστήριξε ότι ενώ οι πρόγονοι του Τουταγχαμών φαίνεται πως έζησαν μέχρι την ώριμη ηλικία, οι άμεσοι απόγονοί του, όμως, πέθαναν νωρίς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως νιώθουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε ένα κόσμο φτιαγμένο για άλλους;

«Γιατί δεν βρήκα τη δύναμη να ξεφύγω από τη βία». 15 tweets γυναικών απαντούν ξεκάθαρα

ΠΡΟΣΟΧΗ: τα πόδια μας, μας προειδοποιούν για διάφορες ασθένειες

Δυσλεξία και κληρονομικότητα – Το θολό τοπίο της διάγνωσης των μαθησιακών προβλημάτων