Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 10:47

Πώς η Θεραπευτική Ιππασία βοήθησε δύο παιδιά με σοβαρά γενετικά σύνδρομα

θερπευτική ιππασία.jpg3Του : Ευάγγελου Σμπράου, καθηγητή ειδικής φυσικής αγωγής

Η θεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία στοχεύει στη βελτίωση ψυχολογικών και εκπαιδευτικών δυσκολιών του ατόμου ενώ παράλληλα εξασκεί τις νευρολογικές κινητικές του λειτουργίες. Μέσα από τον παιγνιώδη τρόπο το παιδί αποκτά βασικές ψυχοκινητικές δεξιότητες και γνωστικές τεχνικές όπως είναι οι σωματικές και χειρωνακτικές δεξιότητες, η προσοχή, η αντίληψη, η διάταξη και διάκριση μορφών, χρωμάτων, χώρων και ποσοτήτων. Μέσα από τη Θεραπευτική Ιππασία δίνονται στο παιδί ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης.

Σκοπός της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της Θεραπευτικής Ιππασίας στις κοινωνικές δεξιότητες, στην επικοινωνία, την συγκέντρωση και την ισορροπία παιδιών με τα παραπάνω σύνδρομα.

Εφαρμόστηκε πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας διάρκειας 6 μήνες. Πραγματοποιούνταν μία συνάντηση την εβδομάδα διάρκειας 40 λεπτών η κάθε μία, σε δύο παιδιά ηλικίας 10 ετών. Έγινε αξιολόγηση της ισορροπίας με το Pediatric Balance Scale (PBS) και χρησιμοποιήθηκε σχέδιο παρατήρησης και καταγραφής για την αξιολόγηση των κοινωνικών δεξιοτήτων, της επικοινωνίας, και της συγκέντρωσης.

θερπευτική ιππασίαΟι μετρήσεις με το PBS πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση προγράμματος Εκπαιδευτικής Θεραπευτικής Ιππασίας σε κάθε παιδί. Ενώ, το σχέδιο παρατήρησης και καταγραφής συμπληρώνονταν σε κάθε συνάντηση. Με το τέλος της θεραπευτικής παρέμβασης παρουσιάστηκε βελτίωση στις κινητικές λειτουργίες των παιδιών καθώς και εξασκήθηκαν σε διάφορες κοινωνικές δεξιότητες.

Σήμερα ανταποκρίνονται καλύτερα στα διάφορα παραγγέλματα και έχουν αποκτήσει καλύτερη συγκέντρωση προσοχής και επικοινωνία σε σύγκριση με την κατάσταση προ της παρέμβασης. Όσον αφορά στην ισορροπία του ενός παιδιού, σημειώθηκε βελτίωση, καθώς και στην τελική μέτρηση κλίμακας PBS, παρουσίασε υψηλότερη από την αρχική βαθμολογία κατά 5/56 βαθμούς. Τέλος, παρατηρήθηκε σταδιακή βελτίωση της βάδισης, από δύο ανεξάρτητους παρατηρητές με βοήθεια και βιντεοσκόπισης.

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια κατάλληλη συμπληρωματική αθλητική θεραπευτική παρέμβαση για παιδιά που αντιμετωπίζουν κινητικές και ψυχολογικές δυσκολίες.

 

ΣΜΠΡΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

E-mail: sbraos@yahoo.com / artantv@yahoo.com

Site: www.victorartant.gr

Τηλ&fax: 2109822852, 69444 34888

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Αντιμετωπίζει την αναπηρία της, με χιούμορ και δύναμη συγκλονιστικό VIDEO

Τενις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος α’)

Τί προσφέρει η θεραπευτική κολύμβηση σε άτομα με αναπηρία (Α)

Πως νιώθουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε ένα κόσμο φτιαγμένο για άλλους;

Η τεράστια σημασία της κινητικής ανάπτυξης στα άτομα με αναπηρία