Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 15:25

Πώς η θεραπευτική ιππασία βοήθησε 7 παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

autism3Του : Ευάγγελου Σμπράου, καθηγητή ειδικής φυσικής αγωγής

Η Εκπαιδευτική Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί την προσαρμογή ενός προγράμματος άσκησης με βάση την ιππασία, το οποίο αξιοποιώντας παιδαγωγικές αρχές στοχεύει στη βελτίωση της δημιουργικότητας, του αυτοέλεγχου, του σωστού έλεγχου της κίνησης του σώματος του παιδιού καθώς και της απόκτησης κατάλληλων κοινωνικών δεξιοτήτων. Είναι δηλαδή μια Εκπαιδευτική Θεραπευτική παρέμβαση που στηρίζεται στην άσκηση τη χρήση παιδαγωγικών, ψυχολογικών και ψυχοθεραπευτικών μορφών παρέμβασης για άτομα με αυτισμό.

Σκοπός της έρευνας ήταν η μελέτη της βελτίωσης που επιτυγχάνεται μέσα από ένα πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Θεραπευτικής Ιππασίας σε τομείς όπως είναι οι κοινωνικές δεξιότητες, η επικοινωνία και η συγκέντρωση. Πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Θεραπευτικής Ιππασίας διάρκειας 8 εβδομάδων με μία συνάντηση την εβδομάδα. Έγινε επιλογή 7 ατόμων, παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.

Ως μεθοδολογικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε η μη συμμετοχική παρατήρηση, ενώ έγινε ποιοτική ανάλυση των δεδομένων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία φαίνεται ότι τα παιδιά βελτιώθηκαν στην εγγύτητα, δηλαδή την ικανότητα τους να βρίσκονται κοντά σε άλλα άτομα, στη βλεμματική επαφή, στην παράλληλη δραστηριότητα, δηλαδή την αλληλεπίδραση που είχαν τα παιδία με το περιβάλλον τους, στην κοινωνική πρωτοβουλία, δηλαδή την ανταπόκριση τους σε άλλα άτομα, στο να ακολουθούν απλούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, στην αμοιβαιότητα, δηλαδή στην ικανότητα του παιδιού να περιμένει να ολοκληρωθεί μια δραστηριότητα χωρίς να διακόψει και τέλος, στην προσαρμογή στις αλλαγές σε πρόσωπα ή δραστηριότητες.

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μία κατάλληλη συμπληρωματική εκπαιδευτική και αθλητική θεραπευτική παρέμβαση για παιδία που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

horse autism kidΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ειδικότερα στα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές εκτός από συντροφιά και διασκέδαση το άλογο προσφέρει την ευκαιρία για φυσική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξη καθώς και για ανάπτυξη του γνωστικού επιπέδου τους και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Μελέτες διεθνώς αποδεικνύουν ότι η Θεραπευτική Ιππασία βοηθά στην:

  • Ανάπτυξη αυτοέλεγχου, αυτοπειθαρχίας, υπομονής και υπευθυνότητας
  • Βελτίωση της κοινωνικότητας, επικοινωνίας, συνεργατικότητας, ομαδικότητας και ελάττωση της εσωστρέφειας.
  • Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
  • Βελτίωση της αντιληπτικής ικανότητας και συγκέντρωσης
  • Βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων

Τέλος με την καλλιέργεια σεβασμού, αγάπης και φροντίδας προς τα ζώα δίνει ευκαιρία και προοπτική για ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων. Προγράμματα Θεραπευτικής Ιππασίας εφαρμόζονται σήμερα σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία σε περισσότερες από 42 χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα με εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται σε Διεθνή Συνέδρια και με άρθρα στο διαδίκτυο.

 

ΣΜΠΡΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

E-mail: sbraos@yahoo.com / artantv@yahoo.com

 Site: www.victorartant.gr

 Τηλ&fax: 2109822852, 69444 34888

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Πώς η Θεραπευτική Ιππασία βοήθησε δύο παιδιά με σοβαρά γενετικά σύνδρομα

Πόσα «κρακ» αντέχουν οι ανθρώπινες κλειδώσεις; VIDEO

Αφηρημένο, αντιδραστικό και υπερκινητικό; Υπάρχει περίπτωση να μεγαλώνετε παιδί με ΔΕΠ/Υ (βίντεο)

Τενις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος β’)