Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 13:12

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια και γιατί είναι τόσο σημαντική εξέταση;

afx1

Με την συγκεκριμένη εξέταση ο μαιευτήρας παρακολουθεί την πορεία της υγείας του εμβρύου και μπορεί να διαγνώσει εάν το μωράκι που θα γεννηθεί θα έχει σύνδρομο Down, ή όχι. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν υπέρηχο οποίος εντοπίζει και μετράει το υγρά κάτω από το δέρμα του αυχένα του παιδιού.

Τα έμβρυα με το Σύνδρομο Down, έχουν περισσότερο υγρό κάτω από το δέρμα του αυχένα. Ο γιατρός λοιπόν μετράει το πάχος της αυχενικής μοίρας, δηλαδή μετράει την ποσότητα του υγρού και αναλόγως διαπιστώνει εάν το μωράκι έχει σύνδρομο Down, ή κάποια άλλη γενετική ανωμαλία.

Εάν ο αυχένας είναι λεπτός τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες το μωρό να μην πάσχει από σύνδρομο Down. Οι παχιοί σβέρκοι χτυπούν καμπανάκι στους γιατρούς διότι αυξάνεται η πιθανότητα να υπάρχει κάποια ανωμαλία στο έμβρυο.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσει όπου η αυχενική διαφάνεια έδειξε δυσθεώρητες, τεράστιες τιμές και αργότερα το τεστ DNA (που γίνεται για επιβεβαίωση) να δείξει ότι το μωρό είναι φυσιολογικό.

afx3

Οι μαιευτήρες θεωρούν ότι μια τιμή από 3,5 χιλιοστά και κάτω είναι φυσιολογική. Αν είναι κάτω και από 2,5 χιλιοστά τότε το έμβρυο έχει ελάχιστες πιθανότητες για σύνδρομο Down.

Στατιστικά, 9 στα 10 έμβρυα με δείκτη αυχενικής διαφάνειας 2,5 – 3,5 χιλιοστά θα γεννηθούν χωρίς την Τρισωμία 21, δηλαδή, το σύνδρομο Down.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντυπωσιακή συλλογή φωτογραφιών με έγκυες γυναίκες, κάτω από το νερό

Βγάζουν τη γλώσσα στο θάνατο χορεύοντας (ΒΙΝΤΕΟ)

Προλάβετε το έλκος, με το τέστ αυτοδιάγνωσης που κάνετε εύκολα στο σπίτι

Μάθετε τι λέει η Ζιζέλ και τι προτείνει σε όλες τις μητέρες