Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 11:35

Γιατί οι όρχεις των χιμπατζήδων είναι τριπλάσιοι από εκείνους των ανδρών;

ximp4

Ακόμη και στους πιο «προικισμένους» άνδρες το βάρος των όρχεων τους σπάνια ξεπερνά τα 50 γραμμάρια. Το βάρος των όρχεων των χιμπατζήδων ξεκινάει από 170 γραμμάρια. Οι επιστήμονες λένε ότι αναλογικά σε σχέση με άλλα είδη ο άνθρωπος (αναλογικά μην το ξεχνάμε) έχει τους μικρότερους όρχεις. Ακόμη και σε σχέση με τα ποντίκια.

Κοινή έρευνα από Τούρκους και Κινέζους επιστήμονες, των πανεπιστημίων της Άγκυρας και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, διαπίστωσε ότι οι άνδρες έχουν μικρότερους όρχεις σε σχέση με άλλα αρσενικά ζώα, επειδή έχουν διαφορετικές συνήθειες ζευγαρώματος.

ximp1

Στα πολυγαμικά είδη, τα αρσενικά πρέπει να παράγουν περισσότερο σπέρμα για να καταφέρουν να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και να γονιμοποιήσουν τη σύντροφο. Ο άνθρωπος που έχει εξελιχθεί είναι πλέον, περισσότερο μονογαμικός από το χιμπατζή, οπότε δεν χρειάζεται να παράγει τεράστιες ποσότητες σπέρματος για να διαιωνίσει το είδος του.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η διαφορά μεγέθους οφείλεται σε διαφορετική έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος. Η έρευνα εστίασε στο σύνολο των μορίων RNA στα κύτταρα των όρχεων, και διαπίστωσε ότι στα πολυγαμικά είδη οι όρχεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται για περισσότερο χρόνο μετά τη γέννηση, ενώ στον άνθρωπο η ανάπτυξή τους σταματά πιο νωρίς.

Η έρευνα προ- δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση προδημοσίευσης bioRxiv.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι το σεξ εθιστικό σαν ναρκωτικό;

Έτσι εξετάζουν οι παιδίατροι τα νεογέννητα στη Ρωσία

Τι μπορεί να κρύβει ένα όμορφο πρόσωπο;

Πότε ένα φάρμακο δρα αποτελεσματικότερα;