Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 10:18

Πιείτε καφέ για να κοιμηθείτε καλύτερα

drink cofeeΝέα ιαπωνική έρευνα, η οποία εξέταζε το πώς να αποκομίσει κανείς το μεγαλύτερο όφελος από έναν ενδιάμεσο μέσα στην ημέρα ύπνο, απέδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωσαν πριν από τον υπνάκο τους περίπου 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης (ποσότητα δηλαδή, από ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ) και στη συνέχεια, κοιμήθηκαν ένα 20 λεπτ0, αισθάνθηκαν αμέσως μόλις ξύπνησαν μεγαλύτερη εγρήγορση και είχαν καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά τους στον υπολογιστή, σε σχέση με εκείνους που κοιμήθηκαν μεν επί 20 λεπτά, χωρίς όμως, να καταναλώσουν προηγουμένως καφέ.

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό;

Ένας 20 λεπτος ενδιάμεσος εντός της ημέρας ύπνος, λειτουργεί ακριβώς όπως η καφεΐνη. Καθαρίζει τον εγκέφαλο από ένα μόριο που ονομάζεται αδενοσίνη, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η εγρήγορση.

drink cofee.jpg4«Η αδενοσίνη είναι ένα υποπροϊόν της εγρήγορσης και της δραστηριότητας», λέει ο Allen Towfigh, MD, ιατρικός διευθυντής Νευρολογίας & Ιατρείου Υπνου της Νέας Υόρκης. «Καθώς τα επίπεδα της αδενοσίνης αυξάνονται κουραζόμαστε πολύ περισσότερο και πολύ πιο εύκολα».

Κατά τη διάρκειά του ύπνου, λοιπον, καθαρίζει ο εγκέφαλός μας από την αδενοσίνη και όταν μάλιστα η ξεκούραση αυτή συνδυάζεται και με καφεΐνη, οι ουσίες που μπλοκάρουν την δράση της αδενοσίνης στον εγκάφαλο λειτουργούν καλύτερα, μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της και έτσι ενισχύονται τα ευεργετικά αποτελέσματα του ύπνου»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

13 σημάδια που σου λένε ότι είσαι εθισμένος στον … καφέ (ΦΩΤΟ+ΑΣΤΕΙΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Πόσα ποτήρια νερό, καφέ και αλκοόλ, μπορεί να σας σκοτώσουν εάν τα πιείτε μονομιάς;

Ξέρετε ότι ο καφές είναι το καλύτερο φάρμακο για τα μάτια σας;

Μάθετε τα πάντα για τη δυσκοιλιότητα και απαλλαγείτε απ΄αυτήν σε …6 απλά βήματα