Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 23:07

Πώς οι εικαστικές τέχνες θεραπεύουν παιδιά με σωματικές ή αισθητηριακές αναπηρίες

YoungChildrenPaintingΤου : Ευάγγελου Σμπράου, καθηγητή ειδικής φυσικής αγωγής

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά με σωματικές ή αισθητηριακές αναπηρίες έχουν προβλήματα που «φαίνονται», και ότι ακόμη κι αν έχουν μια μη ορατή μειονεξία, όπως η νοητική καθυστέρηση, διαφέρουν αισθητά με τα άλλα παιδιά. Τα παιδιά με αναπηρίες, όμως, μοιάζουν με τα άλλα ως προς τα ενδιαφέροντα τους για τα καλλιτεχνικά υλικά, την επιθυμία τους να είναι ανεξάρτητα, την ανησυχία τους να αποκτήσουν επιδεξιότητα και τα αισθήματα φόβου, ζήλιας και θυμού. Από την άλλη μεριά, είναι διαφορετικά, γιατί η αναπηρία τους επηρεάζει σοβαρά την αντίληψη τους και τη σχέση τους με τον κόσμο. Επειδή «στερούνται» πολλά πράγματα, ακόμη και όταν τους προσφέρεται η καλύτερη φροντίδα, είναι «πεισμένα» και πιο πρόθυμα για αισθητηριακές και δημιουργικές, καθώς και για συναισθηματικές και διαπροσωπικές εμπειρίες.

Εξαιτίας αυτών των περιορισμών που αντιμετωπίζουν στην όραση, την κινητικότητα, την αντίληψη, την κατανόηση ή τον έλεγχο, τα παιδιά συνήθως απαιτούν περισσότερη δραστηριότητα και ενασχόληση από την πλευρά του θεραπευτή, ώστε αφενός να «συμπληρωθούν» τα κενά τους στα σημεία όπου υστερούν και αφετέρου να δημιουργηθεί μια ασφαλής και άνετη κατάσταση, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική τους θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Σύμφωνα με μελέτες πάνω στη σχέση εικαστικών τεχνών και παιδιών με αναπηρίες, η τέχνη αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό εργαλείο στην δημιουργική τους ικανότητα αλλά και στην επικοινωνιακή τους λειτουργία.

Η εικαστική τέχνη αποτελεί ένα τέτοιο βοήθημα, καθώς με την τέχνη, η δημιουργική δραστηριότητα του παιδιού έρχεται πολύ φυσιολογικά, χωρίς να απαιτείται κάποια εκπαίδευση ή διδασκαλία.

Παιδιά τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως ανίκανα να κάνουν κάτι παραγωγικό, δημιουργικό ή έστω μη καταστροφικό με καλλιτεχνικά υλικά, κατέληξαν να δημιουργήσουν έργα με δικό τους στιλ και τρόπο εργασίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν, το καθένα με το δικό του τρόπο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί περίπτωση ενός δεκάχρονου κωφάλαλου παιδιού του οποίου τα σχέδια βοήθησαν τους ειδικούς να το χαρακτηρίσουν από βαριά σε μέτρια καθυστερημένο. Λόγω του περιορισμού του στην ομιλία και στη κίνηση, η τέχνη αποτέλεσε ένα ζωτικό εργαλείο έκφρασης.

tableΣε περιπτώσεις πάλι, διαταραγμένων υπερκινητικών παιδιών, τα εικαστικά λειτούργησαν ως κίνητρο για την ανάπτυξη της προσοχής τους αλλά και την ένταση της προσοχής τους.

Εκφράζοντας με τον τρόπο τους την ατομικότητα τους, τα παιδιά χρησιμοποιούν την τέχνη για να διευκρινίσουν διάφορες ρεαλιστικές και φανταστικές σκέψεις τους, αλλά και να οργανώσουν και να «χαρτογραφήσουν» τον κόσμο τους.

Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και τα παιδιά με αναπηρίες δείχνουν μέσα από την τέχνη τους την ουσιαστική μοναδικότητα του εαυτού τους, παρά το βαθμό αποξένωσης από τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο. Τα έργα αυτά είναι ατομικά και ποικίλα, συχνά δείχνουν φυσιολογικά, ίσως γιατί αντανακλούν τις ικανότητες τους και όχι τις ανεπάρκειες τους.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΑ Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Με την τέχνη το παιδί μπορεί να αναπτύξει αυτονομία και ανεξαρτησία, να αναλάβει την ευθύνη και για τη διαδικασία και για το τελικό προϊόν. Μαθαίνει να επιλέγει, να φτιάχνει, να δρα, να αναθεωρεί τις αποφάσεις του, να εκτιμά, να αξιολογεί και να διδάσκεται από τις προηγούμενες εμπειρίες του. Μπορεί να χειριστεί τα υλικά, τα οποία δεν του φέρνουν αντιρρήσεις, κι έτσι να αισθανθεί ένα είδος εξουσίας και ελέγχου χωρίς κανένα κίνδυνο. Μπορεί να κυριαρχήσει στα εργαλεία και στις διαδικασίες και να αισθανθεί ικανό. Μπορεί επίσης να μάθει να αποδέχεται τον παλινδρομικό συμβολικό εαυτό του, και να εκτιμήσει το δημιουργικό/παραγωγικό εαυτό του καταλήγοντας σε ένα βαθύ αίσθημα αυτοεκτίμησης. Μπορεί να ανακαλύψει, να αναπτύξει και να προσδιορίσει τη μοναδικότητα του, διαμορφώνοντας μέσω της τέχνης την αίσθηση ότι είναι ξεχωριστό άτομο.

Το καλλιτεχνικό σύμβολό για το παιδί είναι ένας τρόπος να επικοινωνεί με τον εαυτό του και με τους άλλους όσον αφορά τις θολές, μη λεκτικές εμπειρίες αισθημάτων, τις οποίες ουσιαστικά δεν μπορεί να περιγράφει με λόγια. Δεν έχει σημασία αν το παιδί ή ο ενήλικος ζωγραφίζει κύκλους και τρίγωνα ή δέντρα και ζώα. Και οι δυο μέθοδοι αναπαριστούν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο, τους οποίους δεν μπορεί να ξεχωρίσει ούτε η ψυχολογία, ούτε η τέχνη. Η επίγνωση αυτού που έχει εκφραστεί ίσως δεν χρειάζεται να αποδοθεί με λόγια και συχνά παραμένει στο επίπεδο της αντίληψης και του συναισθήματος.

studentΟ Εικαστικός Θεραπευτής ως άτομο

Η δημιουργία τέχνης στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης διαφέρει από το να ζωγραφίζεις για τον εαυτό σου λη να εργάζεσαι σε μια τάξη γεγονός που οφείλεται στη διαφορετική σχέση θεραπευτή και παιδιού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη «προστατευμένη» κατάσταση, όπου ένα άτομο δημιουργεί ένα περιβάλλον, φυσικό και ψυχολογικό, μέσα στο οποίο ένας ή περισσότεροι άλλοι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν πλήρως, να επεκτείνουν και να κατανοήσουν τον εαυτό τους μέσω της τέχνης.

Στη σχέση θεραπευτή και παιδιού, το παιδί εκθέτει με τη βούληση του τον εαυτό του σε κάποιον άλλον και μαθαίνει να μελετά μαζί με τον άλλον ως πρόσωπο τη δημιουργική του έκφραση και τον εαυτό του. Συνήθως τα δυο άτομα μιλούν από ελάχιστα έως καθόλου, αλλά το γεγονός ότι είναι μαζί και μοιράζονται τη διαδικασία και το τελικό προϊόν προσφέρει προστασία, εγκυρότητα, ακόμη και διάρκεια στο συμβάν το οποίο διαφορετικά θα ήταν πολύ ευαίσθητο και εύθυραυστο.

 

ΣΜΠΡΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

E-mail: sbraos@yahoo.com / artantv@yahoo.com

 Site: www.victorartant.gr

 Τηλ&fax: 2109822852, 69444 34888

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Πώς η θεραπευτική ιππασία βοήθησε 7 παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

Τί προσφέρει η θεραπευτική κολύμβηση σε άτομα με αναπηρία (Α)

Τενις και αναπηρία. Κι όμως, γίνεται…ΦΩΤΟ (μέρος α’)

Πώς η Θεραπευτική Ιππασία βοήθησε δύο παιδιά με σοβαρά γενετικά σύνδρομα