Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 21:38

Επτά πράγματα που πρέπει οι εξωστρεφείς να γνωρίζουν για τους εσωστρεφείς (και το αντίστροφο)

 exo - eso.jpg8Η προσπάθεια της κατάταξης των ανθρώπων σε τύπους χρονολογείται από πολύ παλιά. Έχουν περάσει σχεδόν δυο χιλιάδες χρόνια από τότε πού ο Έλληνας φυσικός Γαληνός προσπάθησε να διακρίνει τέσσερις βασικές ιδιοσυστασιακές διαφορές στους ανθρώπους και – ο αιματώδης, ο φλεγματικός, ο χολερικός, και  μελαγχολικός – πέρασαν στην καθημερινή ομιλία.

Στα πιο κοντινά μας χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες πού, λαβαίνοντας υπόψη τις νεώτερες γνώσεις, σκοπεύουν σε μια ακριβέστερη διατύπωση. Η συμβολή τού Γιούνγκ στην ψυχολογία τού συνειδητού περιλαμβάνεται βασικά στο έργο του: «Οι Ψυχολογικοί Τύποι», και η προσπάθειά του να κατατάξει τους ανθρώπους σε εξωστρεφείς και εσωστρεφείς, είναι ήδη πλατύτερα γνωστός αν και δεν τον καταλαβαίνουν όλοι απόλυτα.

Πώς, όμως, αυτοί οι δύο διαφορετικοί σε όλα άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν μεταξύ τους;

Μερικές απλές οδηγίες για φιλίες που ξεπερνούν το χάσμα προσωπικότητας.

exo - eso.jpg4Επτά πράγματα που πρέπει οι εξωστρεφείς να γνωρίζετε για τους εσωστρεφείς:

1) Δεν χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι μας, επειδή δεν μας αρέσετε. Χρειαζόμαστε χρόνο, μόνο και μόνο επειδή απλώς χρειαζόμαστε χρόνο. Μην το παίρνετε προσωπικά.

2) Όταν καθόμαστε ήσυχα, δεν το κάνουμε για να κρίνουμε κάποιον. Απλά καθόμαστε ήσυχα, πιθανώς απολαμβάνοντας εσάς τους εξωστρεφείς σε δράση.

3) Αν λέμε ότι διασκεδάζουμε, πράγματι διασκεδάζουμε, ακόμα και αν δεν φαίνεται έτσι σ’ εσάς.

4) Αν φύγουμε νωρίς από το πάρτυ, δεν είναι επειδή είμαστε ξενέρωτοι. Απλά η κοινωνικοποίηση μας εξουθενώνει.

5) Αν θέλετε να ακούσετε τι έχουμε να πούμε, δώστε μας χρόνο να το πούμε. Δεν πολεμάμε για να ακουστούμε πάνω από τις φωνές των άλλων. Απλά σιωπούμε.

6) Δεν είμαστε μοναχικοί, είμαστε επιλεκτικοί. Και είμαστε πιστοί στους φίλους οι οποίοι δεν προσπαθούν να μας αλλάξουν σε εξωστρεφείς.

7) Οτιδήποτε άλλο, εκτός από τηλέφωνο.

exo - eso.jpg5

Επτά πράγματα που πρέπει οι εσωστρεφείς να γνωρίζετε για τους εξωστρεφείς:

exo - eso.jpg61) Οι εξωστρεφείς δεν καταλαβαίνουν την εσωστρέφεια, εκτός αν κάποιος τους την εξηγήσει.

2) Οι εξωστρεφείς που προσπαθούν να σας κάνουν να χαλαρώσετε, συνήθως δεν το κάνουν για να σας ενοχλήσουν. Το κάνουν καλοπροαίρετα.

3) Οι εξωστρεφείς λένε πολλά, αλλά η ποσότητα δεν αποκλείει την ποιότητα. Πολλές φορές υπάρχουν πολλά καλά πράγματα, για εκείνους που έχουν την υπομονή να ακούσουν.

4) Οι εξωστρεφείς μπορούν να μας διδάξουν πολλά σχετικά με το πως να είμαστε πολύ φιλικοί και πως να κάνουμε “ψιλή κουβέντα” . Αυτές είναι χρήσιμες δεξιότητες, ανεξαρτήτως του αν τις απολαμβάνετε ή όχι.

5) Οι εξωστρεφείς δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας και ούτε είναι καλοί να αντιλαμβάνονται τα υπονοούμενα. Πείτε ό, τι θέλετε.

6) Στα πάρτυ, οι εξωστρεφείς είναι αυτοί που θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο κλίμα, όμως δεν θα μπορέσετε να τους ακολουθήσετε.

7) Υπάρχουν διαφόρων ειδών εξωστρεφείς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους εσωστρεφείς. Ψάξτε για εξωστρεφείς τύπους που έχουν μια ‘ήσυχη πλευρά’ και κάνουν θαυμάσιες φιλίες.

 

Sophia Dembling, συγγραφέας του βιβλίου The Introvert’s Way: Living a Quiet Life in a Noisy World

 

Για να βρείτε σε ποιά από τις δύο κατηγορίες ανήκετε, κάντε το σχετικό τέστ….

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Δείτε τη μαύρη μητέρα που γεννάει μόνο λευκά παιδιά. ΦΩΤΟ

Γιατί οι προκλητικές selfie φωτογραφίες απαξιώνουν;

Η μυστική διπλή ζωή των ανθρώπων με ψυχική ασθένεια, αποτυπωμένη σε φωτογραφίες

Ποια Υπερτροφή – που καταπολεμά πληθώρα ασθενειών – πρέπει να υπάρχει στο ντουλάπι σας;