Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 7:45

SPARX: Το βιντεοπαιχνίδι που θεραπεύει την κατάθλιψη!

sparx (1) Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν βγει διάφορες έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα video games βοηθούν στη θεραπεία της κατάθλιψης. Ερευνητές και δάσκαλοι του Πανεπιστημίου του Auckland, στη Νέα Ζηλανδία, αποφάσισαν να πάνε το θέμα ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα ολόκληρο παιχνίδι για τη θεραπεία της κατάθλιψης στους νέους ανθρώπους.

Ο λόγος για το SPARX (Smart, Positive, Active, Realistic, X-factor thoughts), ένα 3D fantasy game, το οποίο μαθαίνει στους παίκτες να αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, μέσω διάφορων προκλήσεων και γρίφων.

SPARX

 

Εχθρός των παικτών στο SPARX είναι οι αρνητικές σκέψεις, τις οποίες πρέπει να καταρρίψουν και να κατατάξουν σωστά, για να τις μετατρέψουν σε θετικές. To SPARX ρησιμοποιεί ένα 3D animated περιβάλλον και ένα custom-made soundtrack για να προσελκύσει τους νέους ανθρώπους, ώστε να τους διδάξει δεξιότητες για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σε μια αυτο-κατευθυνόμενη διαδικασία μάθησης.  Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το avatar και το ταξίδι τους σε επτά επαρχίες, που η κάθε μία διαθέτει διαφορετικές προκλήσεις και σπαζοκεφαλιές.

Οι δημιουργοί του video game εξηγούν πώς οι προκλήσεις του παιχνιδιού SPARX.jpg2σχετίζονται με τις προκλήσεις που ένα νεαρό άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει στον πραγματικό κόσμο. Οι νέοι διαδάσκονται γνωστικές συμπεριφορικές τεχνικές θεραπείας που σχετίζονται με τα συμπτώματα της κατάθλιψης (π.χ. ασχολούνται με τις αρνητικές σκέψεις, με την επίλυση προβλημάτων, με το να προγραμματίζουν δραστηριότητες, χαλάρωση, κλπ).

Το καλύτερο; Σε έρευνα με δείγμα 187 εφήβους που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι το παιχνίδι είναι πιο αποτελεσματικό από παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας της κατάθλιψης!

Το παιχνίδι που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Ν.Ζηλανδίας, αποτελεί μια επιτυχημένη πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Dr.Karolina Stasiak, ως μέρος της διδακτορικής διατριβής της.

Δείτε το SPARX παρακάτω και διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πηγή: game20.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Γιατί οι γυναίκες που δεν κάνουν στοματικό σεξ, κινδυνεύουν από κατάθλιψη;

Ένα εκπληκτικό βίντεο για την κατάθλιψη, που όλοι πρέπει να δείτε

Πότε η σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη; 10 προειδοποιητικά σημάδια

Η μυστική διπλή ζωή των ανθρώπων με ψυχική ασθένεια, αποτυπωμένη σε φωτογραφίες