Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 7:10

Χάστε κιλά κλείνοντας το καλοριφέρ!

fireplace.jpg4Η θερμότητα των κλειστών χώρων δεν μας αφήνει να κάψουμε πολλές θερμίδες. Τα ζεστά σπίτια τον χειμώνα όπου λειτουργεί το καλοριφέρ στο… φουλ συντελούν στην «επιδημία» της παχυσαρκίας!

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του University College στο Λονδίνο, σύμφωνα με τους οποίους η θαλπωρή των κλειστών χώρων μπορεί να μας αρέσει αλλά δεν μας αφήνει να κάψουμε πολλές θερμίδες (κάτι που θα συνέβαινε αν χρειαζόταν να ζεστάνουμε το σώμα μας σε περίπτωση που βρισκόμασταν σε έναν κρύο χώρο). Οι επιστήμονες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο η μέση εσωτερική θερμοκρασία των διαφορετικών χώρων συνεχώς ανεβαίνει. Με δεδομένο μάλιστα ότι περνούμε πλέον όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, είτε εργαζόμενοι σε ένα γραφείο, είτε μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή, ο συνδυασμός ζέστης και ακινησίας μάς κάνει να χάνουμε τη μάχη με τη ζυγαριά. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Οbesity Reviews», όταν το σώμα είναι συνεχώς ζεστό δεν μετατρέπει τον «καφέ» λιπώδη ιστό σε ενέργεια. Το αποκαλούμενο «καφέ» λίπος αποτελεί μια μορφή λίπους του οργανισμού που όταν ενεργοποιηθεί εξαιτίας χαμηλής θερμοκρασίας καίει θερμίδες πολύ ταχύτερα από το λίπος του οργανισμού που όλοι γνωρίζουμε και το οποίο έχει λευκο-κίτρινο χρώμα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τη συγκεκριμένη μορφή λίπους διέθεταν μόνο τα βρέφη, ωστόσο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει και στους ενηλίκους. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η μέση θερμοκρασία ενός καθιστικού ανεβαίνει κατά περίπου μισό βαθμό Κελσίου κάθε δεκαετία και ξεπερνά πλέον τους 20 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να κατεβάσουμε λοιπόν τον θερμοστάτη για να κατεβεί και ο δείκτης της ζυγαριάς.

fireplace.jpg2Η ζέστη παχαίνει . Το κρύο αδυνατίζει

Μερικές «δόσεις» κρύου βοηθούν στην απώλεια πάχους και λίπους υποστηρίζει γερμανική επιστημονική έρευνα που προτείνει σε όσους έχουν περιττά κιλά να κατεβάσουν το θερμοστάτη στο σπίτι ή το γραφείο τους αν θέλουν να χάσουν βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αν τα κρατούσαν σε μέση θερμοκρασία των 4 βαθμών Κελσίου, αυξανόταν η ικανότητα του «καλού», καφέ λίπους των τρωκτικών να καθαρίζει τον οργανισμό τους από τα τριγλυκερίδια, τα επιβλαβή μόρια του λίπους που κυκλοφορούν στο αίμα, γνωστά και ως κακό, λευκό λίπος. Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου – Έπεντορφ, υπό τον μοριακό βιολόγο Αλεξάντερ Μπάρτελτ, συστήνει στους ενδιαφερόμενους την τακτική έκθεση στο κρύο ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να βοηθιέται να παράγει περισσότερο καφέ λίπος ώστε να «καίει» τα επιβλαβή λίπη και να μένουν λεπτοί και υγιής.

tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Γνωρίστε το χωριό, όπου όλοι οι κάτοικοι του, έχουν άνοια.

3 πράγματα που πρέπει να αλλάξεις στο πρωινό σου για να γλιτώσεις περιττές θερμίδες και λίπη

Πώς να διαβάζουμε και τί να προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων;

Γιατί το πορτοκάλι είναι… παρεξηγημένο;