Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 16:45

ΚΕΘΕΑ: Όλο και λιγότερα τα μέσα…

κεθεα… όλο και σημαντικότερος ο σκοπός

Προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ, το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης στη χώρα μας. Ο προϋπολογισμός του συρρικνώνεται διαρκώς, ενώ οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια μεγαλώνει. Οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ολόκληρη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, και τα ποσοστά επιτυχίας των προγραμμάτων είναι εξαιρετικά υψηλά, σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις.

 Ο διευθυντής του Κέντρου Βασίλης Γκιτάκος επιμένει ότι η πλέον επείγουσα προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του προσωπικού. Στο ΚΕΘΕΑ απασχολούνται συνολικά 450 εργαζόμενοι, με εξαιρετική κατάρτιση, και είναι λίγοι αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι υπηρεσίες παρέχονται σε 13.500 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν οι 7.000 είναι χρήστες και οι υπόλοιποι μέλη των οικογενειών τους. Η αναλογία μεταξύ αριθμού εργαζομένων και πολιτών που δέχονται βοήθεια δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, και αυτή τη στιγμή υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ότι θα γίνουν περίπου 20 προσλήψεις, παρόλο που έχουν ζητηθεί 48. Δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά είναι κάτι. Έχει κεθεα.jpg4κάποια αξία να επισημανθεί ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει κάπου 80 παραιτήσεις από το ΚΕΘΕΑ και αυτό εξηγείται αν συνεκτιμήσει κανείς πόσο σκληρή είναι η φύση του συγκεκριμένου λειτουργήματος για όποιον το ασκεί. Οι αποδοχές έχουν μειωθεί πολύ και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στο προσωπικό κόστος των εμπλεκομένων σε αυτή την υπόθεση.

Στα χρόνια της κρίσης οι προκλήσεις έγιναν πιο μεγάλες και πιο δύσκολες για το ΚΕΘΕΑ. Όπως εξηγεί ο κ. Γκιτάκος, ενισχύθηκαν οι επιβαρυντικοί ατομικοί, οικογενειακοί και κοινωνικοί παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση του προβλήματος των ναρκωτικών και άλλες μορφές εξάρτησης, όπως ο αλκοολισμός και η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Επίσης, επιδεινώνεται η κατάσταση των εξαρτημένων, όπως συνάγεται από την επιδημική εξάπλωση του HIV/AIDS και της ηπατίτιδας C, την αύξηση των αστέγων, τη στροφή τους σε νέες, φθηνότερες και πιο επικίνδυνες ουσίες, την αποδυνάμωση, τελικά, του κινήτρου για θεραπεία.

Το τελευταίο διάστημα δίνεται μεγάλη έμφαση στις κινητές μονάδες που παρεμβαίνουν στο δρόμο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε ένα πρόγραμμα που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος.

Τα αιτήματα για στεγνά προγράμματα πολλαπλασιάζονται από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ παρατηρείται μεγάλη ζήτηση στην παροχή ψυχοδιαγνωστικών υπηρεσιών. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η συμμετοχή κρατουμένων και αποφυλακισμένων στα προγράμματα και αναλαμβάνονται διαρκώς νέες πρωτοβουλίες από το ΚΕΘΕΑ, που τώρα στρέφεται στις φυλακές ανηλίκων.

κεθεα.jpg3Παρά την οικονομική δυσπραγία, δημιουργούνται συνεχώς νέα συμβουλευτικά κέντρα, οι χώροι της πρώτης επαφής, και διαμορφώνεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι, διαχρονικά, η επανένταξη, γιατί αυτή διασφαλίζει ότι ο χρήστης μετά την απεξάρτηση δεν θα βρεθεί σε κίνδυνο υποτροπής. Ο κ. Γκιτάκος αναγνωρίζει ότι, λόγω της κρίσης, της εφιαλτικής ανεργίας και της ασφυξίας στον ιδιωτικό τομέα, η επανένταξη γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Το ΚΕΘΕΑ αξιοποίησε όσες δυνατότητες υπάρχουν με προγράμματα ΕΣΠΑ, που αφορούν, για παράδειγμα, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά οπωσδήποτε οι κοινοτικοί πόροι δεν δίνουν ολόκληρη την απάντηση. Κατά τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, ζητούμενο είναι η δημόσια στήριξη ενός οργανισμού που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και η απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την υλοποίηση δράσεων ακόμη και όταν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

INFO

Ο δρ. Βασίλης Γκιτάκος είναι διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), όπου εργάζεται τα τελευταία είκοσι έτη. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Παν/μιο και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Paris 4 & Paris 5. Είναι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής (University of Strathclyde) από το 1998. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων και τα τελευταία πέντε χρόνια συν-διδάσκει, με τον καθ. Γ. Ποταμιάνο, στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας του Παντείου σε σεμινάρια (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) με θέμα «Συμβουλευτική Ψυχολογία».

αναδημοσίευση από : Free Sunday

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

ΚΕΘΕΑ και κρίση: Αυξάνονται οι χρήστες ουσιών, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση

Πώς και γιατί η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 18 ΑΝΩ;

SOS για την εξάπλωση του συνθετικού ναρκωτικού «σίσα» στη χώρα μας.

Διαβάστε πόσο επικίνδυνο είναι το χασίς, παρά τα όσα λέγονται

Οι έφηβοι που καπνίζουν μαριχουάνα κινδυνεύουν από ψύχωση ή σχιζοφρένεια