Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 18:07

Δείτε επέμβαση σε έλληνα ασθενή, που υποβάλλεται σε βιοψία εγκεφάλου ξύπνιος (ΒΙΝΤΕΟ)

Awake Brain Biopsy.png3Η πρωτοποριακή επέμβαση εγκεφάλου που θα δείτε, έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα σε λίγους ασθενείς. Πρόκειται για βιοψία εγκεφάλου με τον ασθενή σε εγρήγορση όπως λέγεται, δηλαδή χωρίς να κοιμάται.

Ετσι, ο μεγάλος φόβος των ασθενών για τις ενδεχόμενες επιπλοκές των επεμβάσεων εγκεφάλου, τώρα αντιμετωπίζεται με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο βιοψίας,  χωρίς ολική αναισθησία. Δείτε με ποιό τρόπο:

Η Βιοψία Εγκεφάλου με τον ασθενή σε εγρήγορση, δηλαδή χωρίς να κοιμάται ή αλλιώς Awake Brain Biopsy, πραγματοποιείται με τη βοήθεια νευροπλοήγησης (neuronavigation) και μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί σε ελάχιστα περιστατικά στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη επέμβαση που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε από τον Δ/ντη του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Θεραπευτηρίου ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL, κ.Δημήτρη Ράδου και την ομάδα του.

RADOS PHOTO 1Όπως αναφέρει ο κος Ράδος: « Όταν ο ασθενής είναι σε εγρήγορση τότε τον ελέγχουμε για πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν και η διαδικασία σταματά. Αν δηλαδή τον ρωτούμε κι εκείνος δυσκολεύεται να απαντήσει ή τραυλίζει ή δεν μπορεί να αρθρώσει η αισθάνεται δυσκολία κίνησης ή αίσθησης σε ένα από τα τε΄σσερα μέλη του τότε σταματούμε τη διαδικασία, κάτι που δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στην επέμβαση με τον ασθενή σε νάρκωση. Σε αυτή την περίπτωση διαπιστώνουμε την ενδεχόμενη βλάβη αφού ξυπνήσει ο ασθενής».

Στο video που ακολουθεί ο ασθενής ηλικίας 68 ετών υποβλήθηκε σε βιοψία εγκεφάλου με τη βοήθεια νευροπλοήγησης και ενώ βρισκόταν σε εγρήγορση.

Δείτε το βίντεο :

 

Awake Brain Biopsy.png2Στον συγκεκριμένο ασθενή βρέθηκαν δύο παθολογικές εστίες στο αριστερό ημισφαίριο στην περιοχή wernicke ( Κέντρο αντίληψης λόγου). Πραγματοποιήθηκαν λήψεις εγκεφαλικού ιστού από τις παθολογικές περιοχές ενώ ο ασθενής βρισκόταν σε εγρήγορση και καλούνταν να απαντήσει στις ερωτήσεις των χειρουργών.

Η όλη διαδικασία έγινε με βοήθεια μηχανήματος νευροπλοήγησης τελευταίου τύπου τεχνολογίας, με κάμερα υψηλής ανάλυσης HD, τύπου MEDRONIC που επιτρέπει ακρίβεια παρέμβασης 0,05mm.

ヌ επέμβαση διήρκησε 1 ώρα και ο ασθενής καθόλη τη διάρκειά της δεν αντιλήφθηκε τίποτα και πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

 

Awake Brain Biopsy.png4  Πού μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική : 

Η πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική της βιοψίας εγκεφάλου κρίνεται απαραίτητη : 

* Σε περιστατικά ταυτοποίησης εγκεφαλικών βλαβών

* Σε περιστατικά που χρήζουν βιοψίας σε λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου, για την λήψη ιστοτεμαχίων προς ιστολογική εξέταση.

* Για ταυτοποίηση όγκων εγκεφάλου γενικότερα

* Για ταυτοποίηση παθήσεων του εγκεφάλου όπως απομυελυνωτικές νόσοι (Σκλήρυνση κατά Πλάκας).

* Για τον έλεγχο των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά για την εξαίρεση εξεργασιών (όγκων) του εγκεφάλου.

Για περισσότερες πληροφορίες :

email: pr@neoathinaion.gr, radosdim@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Έτσι γίνεται κάποιος υπό την επήρεια «κρυσταλλικής μέθης»- VIDEO

Οι άνθρωποι που κάνουν διανοητικά επαγγέλματα, κινδυνεύουν λιγότερο από αλτσχάιμερ

Έτσι γίνεται κάποιος υπό την επήρεια «κρυσταλλικής μέθης»- VIDEO

Πώς ο εγκέφαλός σας μπορεί να πάρει αποφάσεις, κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Δείτε πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας σε ένα τρισδιάστατο επιστημονικό βίντεο