Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 2:31

Πώς να εκπαιδεύσεις έναν μπόμπιρα στην υγιεινή διατροφή; (ΒΙΝΤΕΟ με συμβουλές από γνωστό σεφ)

healthy food.jpg66Τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας όχι μόνο στα δύσκολα και απαιτητικά προγράμματά τους – σχολικά και εξωσχολικά –  αλλά και στη σωστή διατροφή που πρέπει να κάνουν, για να μπορούν να έχουν τα πνευματικά και σωματικά «καύσιμα», να αντεπεξέλθουν; 

Βασικός πρώτος κανόνας:  Προτείνετε στο παιδί σας κάποιο άθλημα για να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα, ιδιαίτερα εάν έχει αρκετά επιπλέον κιλά και αρνείται να ασχοληθεί με κάποιο σπορ. Υιοθετήστε τη γυμναστική σαν οικογενειακή άθληση.

Μαζί με την άθληση όμως πρέπει να έρχεται και η εκπαίδευση για τη σωστή διατροφή.

Ο πιο σωστός και αποδεκτός τρόπος από το παιδί, είναι να ακολουθεί και να εφαρμόζει τους ίδιους διατροφικούς κανόνες όλη η οικογένεια. Δείτε ποιοί είναι αυτοί οι κανόνες:

Healthy1. Δεν ξεχνάμε το καλό πρωινό.

Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά το νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά.

2. Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο καθότι ανεφοδιάζει τον οργανισμό με θρεπτικά στοιχεία.

3. Το σπιτικό μεσημεριανό φαγητό, φυσικά πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, σημασία πρέπει να δίνεται στις πρωτεΐνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, αλλά και στα «καλά» λιπαρά, απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

4.Το απογευματινό σνακ αποτελεί πηγή ενέργειας ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει το παιδί στις εξωσχολικές δραστηριότητες.

5. Φυσικά το βραδινό πρέπει να περιέχει πιο ελαφριές τροφές για να μην νιώθει το στομάχι του βαρύ στον ύπνο, να κοιμηθεί γαλήνια ώστε να ξεκουραστεί.

healthy food.jpg5Γενικοί κανόνες  :

* Επιδιώκουμε τα γεύματα να τρώγονται στο τραπέζι, σε συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού, όχι παρακολουθώντας τηλεόραση ή κομπιούτερ. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το παιδί σας ξεκουράζεται λίγο από το διάβασμα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι συνειδητοποιεί ότι τρώει.

* Θέτουμε όριο στην τηλεθέαση (π.χ. μόνο τα Σαββατοκύριακα) αλλά και στις ώρες που το παιδί κάθεται μπροστά στο υπολογιστή και έχουμε στο μυαλό μας ότι οφείλουμε να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την κίνησή του με παιχνίδια που προϋποθέτουν άσκηση (μπάλες, ρακέτες, σκοινάκι, λάστιχο, φρίσμπι).

* Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε το παιδί σας στην κουζίνα κάποιες στιγμές που ετοιμάζετε κάποιο γεύμα ή σνακ. Να το πάρετε μαζί σας στα ψώνια του σούπερ μάρκετ, να του μάθετε το ρόλο της σωστής διατροφής για την ηλικία του.

* Προσπαθούμε να προσφέρουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών στα παιδιά μας και τα συνδυάζουμε συστατικά σε συνταγές που ήδη τους αρέσουν, π.χ. μακαρόνια με κιμά στον οποίο προσθέτουμε λαχανικά (καρότο ή αρακά).

* Συζητήστε με τους διευθυντές του σχολείου του παιδιού σας για τα φαγητά που πουλάνε στα κυλικεία. Για το θέμα των ωρών που αφιερώνονται στη γυμναστική, αλλά και για την ύπαρξη μαθημάτων εκπαίδευσης στη σωστή διατροφή.

 

Δείτε το βίντεο με τις συμβουλές του σεφ Λευτέρη Λαζάρου και άλλων ειδικών για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες, από το κανάλι infokids.gr 

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Η απόσυρση του παιδικού παγουριού και όλες οι καρκινογόνες ουσίες που κρύβονται στα παιδικά παιχνίδια

Τι φαγητό τρώει κάποιος στις ΗΠΑ και τι τρώει ένα παιδί στην Αφρική; ΦΩΤΟ

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τα παιδιά στο σχολείο;

Πόσο χρόνο προτείνουν οι επιστήμονες, να αφήνετε τα παιδιά σας μπροστά στις οθόνες;