Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 23:27

AIDS Παγκοσμια Ημέρα: Μείωση των κρουσμάτων, αλλά παραμένουν οι «επικίνδυνες» νοοτροπίες

AIDS2Το AIDS, ή σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας – νόσημα ιογενούς προέλευσης της τελευταίας τριακονταετίας – μετά από την έξαρση των τελευταίων 4 χρόνων, ξαναέπεσε στα ποσοστά του 2010, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατά το 2013 και 2014 εμφανίστηκε μία σημαντική πτωτική τάση των ποσοστών, τόσο σε αριθμό οροθετικών, όσο και συνολικά.   Οι «επικίνδυνες» νοοτροπίες και συμπεριφορές απέναντι στο σεξ, όμως, παραμένουν.

Απόδειξη, τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ από τα οποία προκύπτει ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει αυτός της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών (43% των περιπτώσεων), ενώ το ποσοστό των ετερόφυλων ατόμων κυμαίνεται στο 17.5% και των ακαθόριστων μεταδόσεων στο 27%. «Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα διαρκούς εγρήγορσης των Υγειονομικών Αρχών, για την εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και για το γενικό πληθυσμό», τονίζει σε ανακοίνωσή της στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ημέρας, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κας.Χριστίνας Παπανικολάου.

              Διαβάστε επίσης : Γυναίκα μολύνθηκε με τον ιό του AIDS, από την ερωτική της σύντροφο

Τα στοιχεία στην Ελλάδα  

AIDSΣτη χώρα μας, σύμφωνα με το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της HIV λοίμωξης (μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης περιστατικών και θανάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ), έως το τέλος Οκτωβρίου 2014 έχουν καταγραφεί συνολικά 14.300 περίπου περιστατικά, μεταξύ των οποίων οι άνδρες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (82.3%).

Σε αντιρετροϊκή θεραπεία βρίσκονται συνολικά περίπου 7.000 άτομα, ενώ περίπου 3.600 έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και έχουν σημειωθεί 2.500 θάνατοι. Κατά την τελευταία τετραετία, ιδιαίτερα μεταξύ των ετών 2011-2012 παρουσιάστηκε μια σημαντική αύξηση εμφάνισης οροθετικών περιστατικών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), που εκτόξευσαν το συνολικό ποσοστό της HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού στο 9.5, από 4.7 που ήταν το 2010 και 7.4 το 2011.

Εντούτοις, κατά το 2013 και 2014 εκφράζεται μία σημαντική πτωτική τάση των παραπάνω ποσοστών, τόσο σε αριθμό οροθετικών ΧΕΝ, όσο και συνολικά, σε επίπεδα που τείνουν να προσεγγίσουν αυτά του 2010 (5.9).

Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στην αναδιοργάνωση και στη σημαντική αύξηση λειτουργίας του αριθμού των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ εντός Νοσοκομειακών χώρων, αλλά και στις συντονισμένες δράσεις ενημέρωσης και φροντίδας των χρηστών από τα προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΟΚΑΝΑ και σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Διαβάστε επίσης : Τριήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα κατά του AIDS, από τις μη κυβερνητικές Οργανώσεις

 

AIDS3

AIDS : Παγκόσμια Απειλή παρά την πρόοδο της επιστήμης 

Το AIDS εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί σημαντική απειλή για τη Δημόσια Υγεία, παρά την τελειοποίηση των μεθόδων ελέγχου του αίματος και τη σχεδόν ολοκληρωμένη εξάλειψη της μετάδοσής του από τη μητέρα στο έμβρυο. Ως κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει η απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ομοφυλόφιλων, άμφι- ή ετερόφυλων ατόμων, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πήρε πρόσφατα και η μετάδοση μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, λόγω της επαναχρησιμοποίησης ή κοινής χρήσης συριγγών και λοιπού υλικού.

Στην πρόσφατη Διακήρυξη της Ρώμης, που υιοθετήθηκε από την πρόσφατη σύνοδο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στη Ρώμη στις 27 και 28 Νοεμβρίου, τονίζεται ότι το AIDS, σε συνδυασμό με συνοδές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παραμένουν σοβαρές απειλές για τη Δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη και σε ομάδες μεταναστευτικών πληθυσμών από την Κεντρική Ασία. Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι ο στόχος της εξάλειψης της μετάδοσης του AIDS από τη μητέρα στο παιδί έχει επιτευχθεί, ενώ ως προσεχείς στόχοι για τις Ευρωπαϊκές χώρες τίθενται:

 

1. Η επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας έως το 2020 του 90% τουλάχιστον του συνόλου των οροθετικών, και

2. Η μείωση έως το 2030 κατά 90% του ποσοστού νέων οροθετικών περιπτώσεων όπως και των θανάτων που οφείλονται στο AIDS.

 AIDS4

«Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις, μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις»

Η επιδημία του AIDS μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2030, αρκεί να υπάρξει πρόληψη και ενημέρωση, τονίζει ο Michel Sidibé, εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, ο οποίος κάνει αναφορά και στην πρόσφατη επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

«Ό Έμπολα μας υπενθύμισε τι αντιμετωπίσαμε στο ξεκίνημα της μάχης ενάντια στον HIV. Ο κόσμος κρυβόταν, φοβόταν, υπήρχε στίγμα και γίνονταν διακρίσεις, δεν υπήρχε ελπίδα. Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ στην παγκόσμια κοινότητα για την αλληλεγγύη που επέδειξε, για την κινητοποίησή της, θέλουμε να πούμε ευχαριστώ στου επιστήμονες που έγιναν ακτιβιστές. Έτσι, καταφέραμε να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία.»

Πληροφορίες σχετικά με το AIDS και ακόμα περισσότερο υλικό μπορείτε να βρείτε στο site του ΚΕΕΛΠΝΟ:

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Τριήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα κατά του AIDS, από τις μη κυβερνητικές Οργανώσεις

Γυναίκα μολύνθηκε με τον ιό του AIDS, από την ερωτική της σύντροφο

Οι άγνωστοι κίνδυνοι από τα τατουάζ, για τους οποίους δεν μιλάει κανείς

ΚΕΘΕΑ: Όλο και λιγότερα τα μέσα…