Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 15:11

Ο Υμνος στην Μελαγχολία: Μήπως αυξάνει τη δημιουργική μας ικανότητα; (Βίντεο)

 melancholy.jpg5Πώς η αμερικανική εμμονή με την ευτυχία σε βάρος της θλίψης, μας στερεί την δυνατότητα για μια πλήρη και γεμάτη ζωή.

 «Κάποιος μπορεί να αισθάνεται σαν να είναι δεμένος χειροπόδαρα στον πάτο ενός κατασκότεινου πηγαδιού, εντελώς αβοήθητος» έγραφε ο Van Gogh σε ένα από τα πολλά γράμματά του, στο οποίο περιέγραφε την ψυχική οδύνη του. Κι όμως, η ίδια η μελαγχολία που τον είχε καταβάλλει ήταν και το έναυσμα για τη δημιουργική ανησυχία, που είχε ως αποτέλεσμα την θριαμβευτική τέχνη του. Στο ημερολόγιό του, ο Δανός φιλόσοφος και ποιητής Søren Kierkegaard – ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές της προηγούμενης χιλιετίας – έγραψε ότι συχνά «αισθάνομαι ευδαιμονία μέσα στην μελαγχολία και τη θλίψη» και σκέφτηκε ότι ήταν «σαν να χρησιμοποιεί το χέρι μου μία ανώτερη δύναμη μέσα μου, την μελαγχολία» .  Ο Νίτσε, επίσης, πίστευε ότι μία ορισμένη ποσότητα πόνου είναι απαραίτητη για την ψυχή.

Και όμως, η σύγχρονη ευτυχία, όπως βιώνεται στη βιομηχανική κοινωνία μας, φαίνεται αποφασισμένη να εξαλείψει αυτή την σκοτεινή, άβολη, αλλά και δημιουργικά αναζωογονητική κατάσταση – κάτι που ο Eric G. Wilson διερευνά με μεγάλη λεπτότητα και σοφίαστο βιβλίο του: Against Happiness: In Praise of Melancholy

Με το βλέμμα στραμμένο προς τις εμπορεύσιμες  »κακές ειδήσεις», με τις οποίες μας τροφοδοτούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο  Wilson γράφει:

melancholy.jpg4« Το μυαλό μας απασχολείται υπερβολικά, από έναν τρομακτικό όγκο παγκόσμιων προβλημάτων. Ελπίζουμε ότι μέσα εκεί θα βρούμε ένα νόημα ή μία ένδειξη ή μία απάντηση στην ανησυχία μας [...] Τώρα σ’αυτό μπορώ να προσθέσω και μια ακόμη απειλή, ίσως πιο επικίνδυνη και αποκαλυπτική από τις παγκόσμιες ανησυχίες. Ισως να μην είμαστε και πολύ μακριά από την εξαφάνισης μιας σημαντικής πολιτιστικής δύναμης, μιας σοβαρής πηγής έμπνευσης για την ανακάλυψη, της μούσας που κρύβεται πίσω από την τέχνη, την ποίηση και τη μουσική. Είμαστε επιπόλαιοι στην μεγάλη μας επιθυμία να απαλλάξουμε τον κόσμο από τις πολλές του ανησυχίες, ιδέες και οράματα, τις πολυπληθείς καινοτομίες και τον διαλογισμό. Είμαστε ακριβώς τη στιγμή, που θα εκμηδενίσουμε και θα εξαφανίσουμε τη μελαγχολία».

Λαμβάνοντας υπόψη το τι κρύβεται πίσω από την επιθυμία μας να εξαλείψουμε τη θλίψη από τη ζωή μας, ο Wilson προειδοποιεί ότι η εμμονή μας με την ευτυχία – κάτι που θεωρεί αναμφισβήτητα αμερικανικό δημιούργημα - «Θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε μια ξαφνική εξαφάνιση της δημιουργικής ικανότητας»

melancholy.jpg7Η πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι, η πρόσβαση σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας και του ψυχοσυναισθηματικού φάσματος της εσωτερικής μας ζωής – το πάνω και το κάτω, το φως και το σκοτάδι – είναι αυτό που μας κάνει ολοκληρωμένα άτομα και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πλούσια, πολυδιάστατα και ουσιαστικά έργα.

Είναι σημαντικό, όμως, να μην μπερδεύουμε την άποψη του Wilson με την εξιδανικευμένη μορφή της μελαγχολίας, καθώς μάλλον θέλει να μας προειδοποιήσει περισσότερο για την τεχνητή και καταπιεστική στρέβλωση της εσωτερικής μας ζωής, κατά την οποία οφείλουμε να διώξουμε βίαια από μέσα μας τη θλίψη και να την αντικαταστήσουμε με την υπερδιογκωμένη ευτυχία. Ο συγγραφέας γράφει, λοιπόν:

 »Φοβάμαι ότι δίνουμε υπερβολική έμφαση στην αμερικανική κουλτούρα της ευτυχίας σε βάρος της θλίψης, κάτι που κατά την άποψή μου, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Κάτι σαν μια απρόκλητη λήθη ενός ουσιαστικού κομματιού, μιας πλήρους και γεμάτης ζωής. Είμαι παραπάνω επιφυλακτικός στο όνομα αυτής της δυνατότητας: να επιθυμούμε την ευτυχία σε έναν κόσμο τραγικό χωρίς αμφιβολία, δεν είναι αυθεντική κατάσταση και αποτελεί αφορμή να εγκαταστήσουμε εξωπραγματικές προσδοκίες, που αγνούν τις πραγματικές διαστάσεις της ζωής. Τέλος, φοβάμαι  τις προσπάθειες της κοινωνίας μας να εξαλείψει την μελαγχολία από το σύστημά της. Χωρίς την αναταραχή της ψυχής, θα ήταν όλα οι υπέροχοι πύργοι μας όρθιοι, χωρίς τον κίνδυνο να ανατραπούν; Θα σταματούσαν οι συμφωνίες τις  καρδιάς μας;»

melancholy.jpg8Ο συγγραφέας, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και διαχωρίζει τη δημιουργική παραγωγική κατάσταση της μελαγχολίας, με αυτή της ψυχοφθόρας παθολογικής κλινικής κατάθλιψης:

 »Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή, μεταξύ του τι αποκαλούμε μελαγχολία και τί είναι αυτό που η κοινωνία αποκαλεί κατάθλιψη. Στο μυαλό μου, αυτό που χωρίζει αυτά τα δύο, είναι ο βαθμός της δραστηριότητας. Και οι δύο μορφές είναι – περισσότερο ή λιγότερο – χρόνιες θλίψεις, που οδηγούν σε μία συνεχή ανησυχία για το πώς είναι τα πράγματα – ένα επίμονο αίσθημα ότι ο κόσμος όπως είναι δεν είναι σωστός, κι ότι ένα μέρος του πόνου είναι ανοησία, ή κάτι κακό. Η κατάθλιψη, όμως, (όπως την βλέπω εγώ, τουλάχιστον) προκαλεί την απάθεια απέναντι σ” αυτή την ανησυχία και επιφέρει τον λήθαργο, ο οποίος καταλήγει ως ολική παράλυση και αδυναμία να αισθάνεται κανείς «πολύ» από οτιδήποτε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε αντίθεση, η μελαγχολία (στα μάτια μου) δημιουργεί ένα βαθύ συναίσθημα σε σχέση με αυτό το ίδιο άγχος, μια melancholy.jpg9αναταραχή της καρδιάς, που οδηγεί σε μια ενεργή αμφισβήτηση του status quo, μια αέναη λαχτάρα να δημιουργήσει κανείς νέους τρόπους ύπαρξης και όρασης των πραγμάτων».

Ο πολιτισμός μας φαίνεται να τα συγχέει αυτά τα δύο κι έτσι αντιμετωπίζει τη μελαγχολία ως μία ανώμαλη κατάσταση, μια άσχημη απειλή για την διάχυτη έννοια της ευτυχίας – της ευτυχίας ως άμεση ικανοποίηση, της ευτυχίας ως επιφανειακή άνεση, της ευτυχίας, ως στατική ικανοποίηση.

Δείτε την ιστορία της θλίψης, όπως την κατέγραψαν πρώτοι οι Αρχαίοι Ελληνες 

brainpickings.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

SPARX: Το βιντεοπαιχνίδι που θεραπεύει την κατάθλιψη!

Γιατί οι γυναίκες που δεν κάνουν στοματικό σεξ, κινδυνεύουν από κατάθλιψη;

Ένα εκπληκτικό βίντεο για την κατάθλιψη, που όλοι πρέπει να δείτε

Τρώτε ψωμί, μακαρόνια και πατάτες; Κινδυνεύετε από κατάθλιψη!