Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 21:04

«Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος». Ποιά είναι τα ανησυχητικά σημάδια; Δείτε το βίντεο της αυτεξέτασης

tonge.jpg2Μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος του στόματος εάν διαγνωστεί πρόωρα; Κι όμως. Στην Ελλάδα  600-700 νέες περιπτώσεις και  200 θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί έαν υπήρχε έγκαιρη πρόληψη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι γιατροί της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Βγάλε γλώσσα τον Καρκίνο του Στόματος»!, ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως

Ετσι, μ’ αυτό το σύνθημα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας με αφορμή το Πρόγραμμα Ενημέρωσης «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», προτρέπει το ευρύ κοινό και τους οδοντιάτρους να αναγνωρίσουν

τα ύποπτα και ανησυχητικά σημάδια, όπως:

- οι πληγές στο στόμα που δεν επουλώνονται γρήγορα,

- οι ερυθρές ή λευκές ή μελανές πλάκες,

- τα ογκίδια ή διογκώσεις,

- το μούδιασμα ή η απώλεια αίσθησης,

- ο πόνος και

- η αιμορραγία.

Examining mouthΣύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ο γενικός οδοντίατρος έχει τον καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου καθώς μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή του για τους προδιαθεσιακούς παράγοντες όπως είναι οι εξής:

- κάπνισμα, αλκοόλ,

- ιοί (HPV),

- ηλιακή ακτινοβολία,

- χρόνιοι τραυματισμοί από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια.

Βασική υποχρέωση του οδοντιάτρου είναι ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή με στόχο την αντιμετώπιση οποιουδήποτε οδοντιατρικού προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσει προκαρκινικές βλάβες για τις οποίες θα τον παραπέμψει στον Στοματολόγο ή Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό.

Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει πραγματοποιήσει ήδη 12 ενημερωτικές ημερίδες προς τους Οδοντίατρους και το ευρύ κοινό σε πόλεις της Περιφέρειας ενώ το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 13η και καταληκτική ημερίδα του προγράμματος, ολοκληρώνοντας τις δράσεις δημοσιότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα δημιουργήθηκαν ενημερωτικό site www.oralcancer.gr για την καμπάνια και ένα βίντεο αυτοεξέτασης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγχει και μόνος του για ύποπτα σημάδια.

Δείτε το βίντεο της αυτεξέτασης :


 

boy looking through a magnifying glassΟ επιστημονικός υπεύθυνος της καμπάνιας, κ Παπαδογεωργάκης αναφερόμενος στη θεραπεία και στους τρόπους αντιμετώπισης του στοματικού καρκίνου, τόνισε ότι «Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στα αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς, γιατί τότε μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά, και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση μπορεί να κυμαίνεται από 15%- 40%. Η θεραπεία του στοματικού καρκίνου είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων και συνήθως συνοδεύεται από αφαίρεση των λεμφαδένων στον τράχηλο, ανάλογα πάντα με την περίπτωση. Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου το οποίο αποφασίζει αν και σε ποιο στάδιο της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή /και χημειοθεραπεία».

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος του στόματος εάν διαγνωστεί πρόωρα;

Σάλιο : Το θαυματουργό υγρό του οργανισμού και δείκτης της υγείας μας

Κονδυλώματα και στους άντρες! Όταν το προφυλακτικό δεν είναι αρκετό!

Ροχαλητό: Στείλτε τον σύντροφό σας στον γιατρό. Υπάρχει λύση…