Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 6:27

Botox κατά της ημικρανίας!

botox4* Του:΅Χαρίτου Δασκαλάκη, Φυσίατρου*

BOTOX κατά της ημικρανιας

Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κεφαλαλγίες και συχνά με συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Επηρεάζει το μισό μέρος του κεφαλιού με αυξομειούμενο πόνο σε ένταση που διαρκεί από μερικές ώρες έως 3 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία ,εμετό ,φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως) και φωνοφοβία (ευαισθησία στον ήχο)

Τα τελευταία 10 χρόνια το botox χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από χρόνια ημικρανία (δηλαδή σε ασθενείς με ημικρανία για περισσότερες από 15 μέρες το μήνα). Συγκεκριμένα η βουτολική τοξίνη(botox) είναι μια φυσική πρωτεΐνη που σε μικρές δόσεις επιδρά στο μυ με αποτέλεσμα την αναστολή μετάδοσης του νευρικού ερεθίσματος έτσι ώστε ο μυς να μην κάνει συσπάσεις .

Οι ενέσεις γίνονται σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες στην περιοχή του αυχένα και του κεφαλιού όπου εντοπίζεται ο πόνος. Οι ενέσεις γίνονται τόσο ολόπλευρα του κεφαλιού όπου εντοπίζεται ο πονοκέφαλος , αλλά και ετερόπλευρα.

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας;

Το botox μπορεί να προσφέρει σχετική μείωση (όχι εξάλειψη) των ημικρανιών. Μείωση κατά μέσο όρο στις ημέρες 4εως 6, από 15 που ήταν αρχικά. Παράλληλα οι συγκεκριμένοι ασθενείς και ανεξάρτητα από τη χρήση του botox πρέπει να χρησιμοποιούν και εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή και αυτό πρέπει αν το γνωρίζουν εξαρχής.botox2

Υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή των ασθενών ;

Χρησιμοποιείται σε ασθενείς με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια που ο νευρολόγος γνωρίζει. Χορηγείται από τον ίδιο νευρολόγο και είναι ο μόνος που γνωρίζει τα ειδικά σημεία που γίνεται η θεραπεία.

botoxΥπάρχουν επιπλοκές η περιορισμοί στον ασθενή μετα την εφαρμογή της μεθόδου;

Επιπλοκές-παρενέργειες. Ήπιος πόνος η ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο της ένεσης, ενώ η πιο σπάνια- αν και αναστρέψιμη –σαφώς και πιο ενοχλητική η πτώση του βλεφάρου (χαλάρωση του μυός του βλεφάρου, με αποτέλεσμα το ένα μάτι να φαίνεται πιο κλειστό από το άλλο).

Χρειάζεσαι επανάληψη της διαδικασίας μετά από ένα χρονικό διάστημα;

Τα αποτελέσματα αρχίζουν σταδιακά και φαίνονται μετά από 10-115 ημέρες από την πρώτη συνέδρια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και εφόσον κριθεί επιτυχημένη η διαδικασία από τον νευρολόγο ,επαναλαμβάνεται σε 3 η 4 μήνες.

 

 ** Ο κ.Χαρίτος Δασκαλάκης είναι φυσίατρος, επιστημονικά υπεύθυνος κλινικής ΙΑΣΩ GENERAL

συνεργάτης του νευρολόγου Χρήστου Μπαλτογιάννη, δ/ντη νευρολογικής κλινικής ΙΑΣΩ GENERAL και της νευρολογικής κλινικής «Υγείας Μέλαθρον»  του ΤΥΠΕΤ

210 7255230 

cbrainsense@yahoo.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Πώς φεύγει ο πονοκέφαλος με ένα…μολύβι!

Παιδικός πονοκέφαλος. Πόσο αθώος είναι;

10 «αθώα» συμπτώματα, που πρέπει να σας οδηγήσουν εγκαίρως στον γιατρό σας

Αντιγηραντική μάσκα προσώπου με εφέ – μπότοξ

Βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι…για γυναίκες και άνδρες