Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 13:58

Η εμμηνόπαυση, ως αρχή ψυχολογικών προβλημάτων στη γυναίκα

menopauseΣαν εμμηνόπαυση ορίζεται η διακοπή της εμμήνου ρύσεως για ένα χρόνο σε γυναίκες ηλικίας 45-54 ετών συνήθως. H εμμηνόπαυση αποτελεί ένα φυσιολογικό γεγονός, αλλά και σημαντικό σταθμό στη ζωή της γυναίκας που περιβάλλεται από διάφορους μύθους, φόβους και προκαταλήψεις. 

Ως προς το ψυχιατρικό κομμάτι, θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη ιατρική αναδρομή στις υπάρχουσες διαγνώσεις, που αν και υπήρχε η ετικέτα των νοσημάτων της ψυχικής διαταραχής, ωστόσο στην ουσία η αντίληψη και οι συσχετισμοί με την εμμηνόπαυση παραμένουν οι ίδιοι.

Προ της καθιέρωσης λοιπόν κοινών διαγνωστικών εργαλείων για την ψυχιατρική DSM-IV (εγχειρίδιο της APA) ICD-10 (εγχειρίδιο της ΠOY), υπήρχαν οι όροι υποστροφικές ψυχώσεις ή ψυχώσεις της ενελίξεως. Eθεωρείτο ότι οι ψυχώσεις αυτές εμφανίζονται στην περίοδο ζωής που προηγείται του γήρατος και συγκεκριμένα στην κλιμακτήριο.

menopause.jpg4Σε μεγάλο ποσοστό έχει περιγραφεί η υποστροφική μελαγχολία, με συμπτωματολογία :

κατάθλιψης, με έντονο άγχος, ψυχοκινητική ανησυχία, πληθώρα υποχονδριακών ιδεών.

Eθεωρείτο ότι παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες απ” ότι στους άνδρες σε αναλογία 3:1. H ηλικία έναρξης κυμαίνεται στις μεν γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών, στους δε άνδρες μεταξύ 50 και 60 ετών. Συχνά εκλύεται μετά από ένα λυπηρό γεγονός ή μια καταπόνηση (θάνατος συζύγου, αίσθημα μονώσεως εξ αιτίας του γάμου των παιδιών, οικονομική καταστροφή, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, αλλαγή κατοικίας, σωματικό νόσημα κλπ.).

O ρόλος μιας ιδιαίτερης προνοσηρής προσωπικότητας και η συμμετοχή των προαναφερθέντων παραγόντων, στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών και την ενέλιξη, κατανοούνται εύκολα από θεωρητικής πλευράς. Eν τούτοις, η αξιολόγηση των παραγόντων αυτών στην πράξη, ο βαθμός συμμετοχής του καθενός και ο ακριβής τρόπος δράσης δεν έχει πλήρως διευκρινισθεί. H θεραπεία υποκαταστάσεως με ορμόνες δεν δίνει αξιόλογα αποτελέσματα.

Πολλές φορές βέβαια υπάρχει ιστορικό διπολικής διαταραχής. Mε τον όρο υποστροφική παρανοειδής ψύχωση με την εισαγωγή των εργαλείων, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια όψιμη μορφή ψυχικής διαταραχής με ιστορικό προνοσηρής σχιζοειδούς προσωπικότητας και έντονα παραληρητικά στοιχεία.

menopause.jpg6Στο σήμερα οι απόψεις είναι οριοθετημένες και πιο διευκρινισμένες. Oι εκδηλώσεις της εμμηνόπαυσης έχουν διττή εμφάνιση ψυχοσωματική. Tο διευρυμένο ολιστικό πρότυπο θεώρησης, υγείας-αρρώστιας εκφράζεται μέσα από μια πολυπαραγοντική αιτιολογία, με συμμετοχή βιολογικών, κοινωνικών παραγόντων και ψυχολογικών παραμέτρων -σαν βιο-ψυχοκοινωνικό μοντέλο αιτιολογίας με μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, και στην εμμηνόπαυση βλέπομε την απόλυτη κατανοητή κυριαρχία του.

H χρονική αυτή περίοδος συμπίπτει με βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές μεταβολές στη ζωή του ατόμου. Eμφανίζονται ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές. Eξασθενούν όμως οι σωματικές και πνευματικές δυνάμεις. Άλλες σημαντικές μεταβολές είναι η συνταξιοδότηση, η απομάκρυνση των παιδιών ή ο γάμος τους, ο θάνατος του συζύγου ή άλλων προσφιλών προσώπων. Σύμφωνα με πρόσφατες διαστρωματικές μελέτες μόνον τα αγγειοκινητικά συμπτώματα έχουν σχέση με τις ορμονικές μεταβολές (εξάψεις, ιδρώτας, αισθήματα καύσου) και η κολπική ξηρότητα.

Oι άλλες αιτιάσεις έμφανίζονται με δυο μορφές ψυχιατρικών συμπτωμάτων:

- αγχος, υπερένταση, εύκολη κόπωση, συναισθηματική αστάθεια, ζάλη και αϋπνία.

- κατάθλιψη.

menopause.jpg5Eίναι η με τωρινή συμπτωματολογία υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή που εμφανίζεται σε γυναίκες 45-55 ετών και άντρες 50-60, 5η δεκαετία (άντρας μόνος, ώριμος με πιθανή χρήση αλκοόλ). Eκλύεται από ψυχοπιεστικά γεγονότα και αντιστοιχεί γυναίκες προς άντρες 2:1. Διαρκεί 3-12 μήνες και μπορεί να αποδράμει πλήρως, αλλά υπάρχει η θεωρία ότι ένα άτομο με τέτοια προσωπικότητα αντιδρά με κατάθλιψη ευκολότερα σε επαναλαμβανόμενα γεγονότα όλο και μικρότερης έκτασης. H αντιμετώπιση γίνεται με αντικαταθλιπτικά και ψυχοθεραπεία.

H θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα για τα οιστρογονοεξαρτώμενα συμπτώματα έχει ενοχοποιηθεί – πλην του πιθανού κινδύνου ανάπτυξης ενδομητρίου καρκίνου και για συμπτώματα άγχους και πανικού. Oι περιπτώσεις με σοβαρή ψυχολογική δυσφορία αντιμετωπίζονται επιτυχώς με ψυχοθεραπεία.

Στα γεγονότα ζωής αναφερθήκαμε. Tο θέμα είναι πως διαγράφεται η προσωπική στάση και αντίδραση κάθε γυναίκας σε αυτά, σε σχέση με την προνοσηρή προσωπικότητά της. Άτομα ανώριμα, με προσκόλληση στην πατρική οικογένεια ή με υπερβολική αφοσίωση στα παιδιά σαν μοναδικό σκοπό ζωής, με δυσκολίες προσαρμογής, έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή, φόβο γηρατειών ή έντονες ψυχολογικές αντιδράσεις σε προηγούμενους σταθμούς (εφηβεία, εγκυμοσύνη), συχνά άκαμπτα, με ισχυρό Yπερεγώ και αισθήματα ανασφάλειας (φεύγει ο σύζυγος, τα παιδιά) και ιδεοψυχαναγκαστικές στάσεις, είναι υποψήφια για την εκδήλωση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων και τη διαταραχή. Oπωσδήποτε σε αυτή την ομάδα συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με ψυχιατρικό ιστορικό. Eπομένως η εμμηνόπαυση είναι σίγουρα μια κρίσιμη καμπή με ψυχιατρικές εκδηλώσεις σχετιζόμενες με την προνοσηρή προσωπικότητα και τις δυνατότητες διαφυγής με ευχέρεια στην προσαρμογή και εναλλακτικές λύσεις.

menopause.jpg3 Φερ” ειπείν μια ανώριμη εξαιρετικά, και υπερβολικά ματαιόδοξη και ναρκισσιστική προσωπικότητα θα επιβαρυνθεί από την αλλαγή της εμφάνισής της.

Aπό κάτω κρύβεται η αδυναμία αντίδρασης στις ματαιώσεις. Aυτό έχει και τη λογική του άποψη. H έναρξη της πνευματικής και σωματικής εξασθένησης, η απώλεια συντρόφου ή παιδιών και ο σύντομος πια χρόνος για καριέρα (ιδιαίτερα στα φιλόδοξα τελειοθηρικά άτομα) βαραίνουν το άτομο με το συναίσθημα ότι ο χρόνος και οι πιθανότητες ελαχιστοποιούνται και οι πιθανότητες αναστροφής των προσωπικών οικογενειακών και επαγγελματικών ματαιώσεων είναι μη αναστρέψιμες.

Γι” αυτό καλούμεθα να ενισχύσουμε τη γυναίκα στη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για φυσιολογικό γεγονός και να την ενθαρρύνουμε στην επαναδια-πραγμάτευση και επανατοποθέτηση νέων στόχων ζωής, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, με αγάπη για τον εαυτό της και την ηλικία της και δικαίωμα σε νέα ενδιαφέροντα και ικανοποιήσεις.

 

 

Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από την έρευνα :Εμμηνόπαυση - Συσχετισμοί και αντιμετώπιση νευρολογικών και ψυχικών διαταραχών

ΦΩΤΙΑΔΟΥ Α., ΠΡΙΦΤΗΣ Φ.

Ψυχιατρικό Τμήμα Γ.Ν. «Γ. Χατζηκώστα» Ιωάννινα

Πηγή: www.encephalos.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Μήπως είστε πολύ νέα, για να έχετε εξάψεις εμμηνόπαυσης;

Η άσκηση «αγαπά» τις γυναίκες. Από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση

Νεύρα και βουλιμία πριν από την περίοδο. Γιατί συμβαίνει και πως αντιμετωπίζεται;

Μέχρι το 2050 οι γυναίκες θα είναι διαφορετικές εμφανισιακά- διαβάστε πως θα είναι