Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 23:49

Κτηνίατροι σε ρόλο οδοντίατρου- Δείτε πως θεραπεύουν τα δόντια ενός σκύλου

Του Μανώλη Βορρίση κτηνίατρου

 kinodontas9

Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών και η πρόοδος της κτηνιατρικής επιστήμης επιτρέπουν στους σκύλους να ζουν για αρκετά χρόνια. Έτσι η φροντίδα των δοντιών τους είναι ιδιαίτερη σημαντική, επιτρέποντας τους να τα κρατήσουν μέχρι τα γεράματα τους. Επιπρόσθετα σοβαρές οδοντικές και περιοδοντικές παθήσεις που χρονίζουν προδιαθέτουν στην προσβολή από άλλες συστηματικές παθήσεις όπως η σπειραματονεφρίτιδα.

 kinodontas8

Είναι συχνό το φαινόμενο να προσκομίζονται ζώα στα πλαίσια μιας επίσκεψης, και ο κτηνίατρος να εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στα δόντια(εικόνες). Πολλές φορές μάλιστα το πρόβλημα είναι τόσο προχωρημένο που είμαστε αναγκασμένοι να αφαιρέσουμε πολλά από τα δόντια του ζώου.Τα κοινά προβλήματα των δοντιών των ζώων δεν διαφέρουν από αυτά του ανθρώπου. Έτσι εχουμε να αντιμετωπίσουμε την ουλίτιδα, την οδοντική τρυγία και την κακοσμία, τα αποστήματα και τα συρίγγια των ριζών, την περιοδοντίτιδα, κ.α.. Όταν το πρόβλημα είναι έντονο συστήνουμε καθαρισμό των δοντιών στο ιατρείο.Το αποτέλεσμα όμως(εικόνες) σίγουρα θα είναι ένα πιο υγιές και καθαρό στόμα.

 kinodontas7

Στην αγορά των ζωοτεχνικών προιόντων κυκλοφορούν οδοντικές κρέμες και ειδικές βούρτες για χρήση στα ζώα. Η χρήση των οδοντικών κρεμών για τον άνθρωπο θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι τελευταίες παράσκευάζονται έτσι ώστε μετά την χρήση τους να ξεπλένονται(ιδιαιτερα δύσκολο να γίνει από το σκύλο και τη γάτα), ενώ οι κτηνιατρικές δεν απαιτούν κάτι τέτοιο. Οσο νωρίτερα ξεκινήσει η φροντίδα τόσο πιο εύκολα την αποδέχεται το ζώο και λιγότερες παθήσεις των δοντιών εμφανίζονται. Ζητήστε από τον κτηνιατρό σας να σας υποδείξει τους τρόπους με τους οποίους θα φροντίζετε το στόμα του ζώου σας.

 kinodontas5

* Όλες οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Κτηνιατρικής Κλινικής Κυκλάδων

http://syrosvets.gr/

https://www.facebook.com/κτηνιατρική-κλινική-Κυκλάδων

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς να μεγαλώσετε και να προστατεύσετε το κουνελάκι σας από τις ασθένειες

Δείτε τι έπαθε όταν η φίλη του ψέκασε με σπρέι πιπεριού το χαρτί υγείας, το οποίο χρησιμοποίησε VIDEO

Προς καπνιστές : Αυτές οι 6 τροφές θα καθαρίσουν τη νικοτίνη από το σώμα σας

Τα 3 φαγητά που έχουν απαγορευτεί παγκοσμίως αλλά ακόμη, τα τρώνε στις ΗΠΑ

Δείτε τι συμβαίνει στους πνεύμονες ύστερα από κάπνισμα 60 τσιγάρων!

Δείτε τη δημιουργία από το μηδέν, μιας καρδιάς από βλαστοκύτταρα VIDEO