Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 23:49

10 μύθοι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας καταρρίπτονται

σκλήρυνση.jpg8Του : ΣΜΠΡΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ – ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ*

Μύθος 1:

 Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ (ΠΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ.

Όχι, η ΠΣ δεν είναι κληρονομική νόσος με τη στενή έννοια του όρου. Ένας μονοζυγωτικός δίδυμος (δηλαδή δίδυμος που προέρχεται από το ίδιο ωάριο) του οποίου ο αδερφός πάσχει από ΠΣ έχει τα ίδια γονίδια με αυτόν, αλλά είναι πολύ πιθανόν να μην νοσήσει ποτέ. Αυτό που φαίνεται να υπάρχει, όπως έδειξαν διάφορες μελέτες, είναι μια γενετική προδιάθεση για την ΠΣ.

Οι πιθανότητες του μέσου Ευρωπαίου να εμφανίσει ΠΣ είναι περίπου 1 στις 1000. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ παιδιά, αδέρφια) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την νόσο που κυμαίνονται από 1 στις 100 μέχρι 1 στις 40, ενώ ένας μονοζυγωματικός δίδυμος κάποιου που πάσχει από ΠΣ έχει πιθανότητες 1 στις 4.

Επομένως, ενώ μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση, θα ήταν πραγματικά υπερβολικό να πούμε ότι η ΠΣ «περνάει από γενιά σε γενιά». Κληρονομικοί γενετικοί παράγοντες δεν προκαλούν από μόνοι τους ΠΣ. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η βιομηχανοποίηση, διάφοροι ιολι ή το κλιμα φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο.

 

σκλήρυνση.jpg3Μύθος 2:

 ΠΣ χωρίς συμπτώματα σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει κάποιος θεραπευτική αγωγή.

Η ΠΣ μπορεί να παραπλανήσει. Πριν μερικά χρόνια ήταν πολλοί οι ειδικοί που συμφωνούσαν με την άποψη να καθυστερεί η αγωγή μέχρι να γίνουν εμφανέστερα α συμπτώματα. Σήμερα δεν πρέπει απαραίτητα να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι πλέον γνωρίζουμε ότι σοβαρές βλάβες στα νεύρα, μπορεί να προκληθούν ήδη από τα πρώτα στάδια της ασθένειας. Σύμφωνα με μια μελέτη, η ΠΣ μπορεί να προκαλέσει 4 φορές περισσότερες βλάβες κατά τον πρώτο χρόνο, σε σχέση με την περίοδο από τον πέμπτο μέχρι τον δέκατο χρόνο.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το 85% των ανθρώπων που είχαν κάποιο σύμπτωμα που μπορούσε να σημαίνει την παρουσία ΠΣ και δεν τους χορηγήθηκε θεραπευτική αγωγή, τελικά εμφάνισαν την ασθένεια μέσα σε δύο χρόνια. Παρόλο που κάποιος που έχει διαγνωσθεί με ΠΣ μπορεί να προέρχεται από περιοχές του εγκεφάλου με φλεγμονή η οποία είναι αποτέλεσμα της νόσου. Η έναρξη θεραπείας αμέσως, με τα πρώτα συμπτώματα ΠΣ, με φάρμακο της κατηγορίας των τροποποιητικών της νόσου, μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη προς μια δεύτερη υποτροπή (ώση) και, αργότερα, να μειώσει τη συχνότητα και σοβαρότητα των υποτροπών, κατά την πορεία της νόσου.

 

σκλήρυνση.jpg7Μύθος 3:

 Η ΠΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να δοθεί μια μονολεκτική απάντηση «ναι» ή «όχι». Ωστόσο, η ΠΣ δεν θεωρείται άμεσα θανατηφόρος ασθένεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ΠΣ έχουν προσδόκιμο ζωής κοντά στο φυσιολογικό. Θάνατος από επιπλοκές της νόσου παρατηρείται σε ποσοστό μικρότερο του 10% των ασθενών. Η πορεία της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές.

Το 1963, σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 8% των ασθενών εξακολουθούσε να βρίσκεται εν ζωή 20 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου. Το 1961 το ποσοστό ήταν ήδη πάνω από το 80%. Περισσότεροι δηλαδή από 8 στους 10 ασθενείς με ΠΣ ζούσαν 20 χρόνια μετά τη διάγνωση. Το 2008, χάρη στις σύγχρονες τροποποιητικές της νόσου θεραπείες, η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη, δεδομένου ότι οι ασθενείς αρχίζουν τη θεραπεία τους αρκετά νωρίς και ακολουθούν την αγωγή τους επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, ένας ασθενής με ΠΣ μπορεί να περιμένει ότι θα έχει το μέσο προσδόκιμο ζωής μειωμένο κατά 7 χρόνια. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με ΠΣ ζουν μια δραστήρια και ευτυχισμένη ζωή, παρά τους περιορισμούς που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να αποδεχτεί κανείς τη διάγνωση και να βρει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίσει την πάθηση. Είναι σημαντικό να διοχετεύει κανείς την ενεργητικότητα του στο παρόν και να έχει μια γεμάτη ζωή, ζώντας την κάθε μέρα.

 

σκλήρυνση.jpg4Μύθος 5:

 Η ΠΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ.

 Πολλά από τα συμπτώματα της ΠΣ, όπως προβλήματα στην όραση, απώλεια αισθητικότητας ή κόπωση (ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της ΠΣ) περνούν απαραίτητα από συγγενείς και φίλους. Ορισμένοι άνθρωποι, όμως, που δεν έχουν προσβληθεί οι ίδιοι από την νόσο, μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον ασθενή, επειδή υποτιμούν τις επιπτώσεις αυτών των συμπτωμάτων.

Επιπλέον, τα συμπτώματα της ΠΣ εμφανίζονται και εξαφανίζονται απροειδοποίητα, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι το να νιώσει κανείς καλύτερα είναι θέμα θέλησης και θετικής σκέψης. Ωστόσο, αυτό, ωθεί τους ανθρώπους που πάσχουν από ΠΣ να τα βάζουν με τον εαυτό τους όταν η ασθένεια τους επιδεινώνεται, γιατί μπορεί να πιστεύουν ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Η δύναμη της θέλησης και οι στόχοι, σίγουρα κατευθύνουν τη ζωή μας, αλλά δεν μπρούν να υποκαταστήσουν την ιατρική φροντίδα.

 

σκλήρυνσηΜύθος 6:

 Η ΠΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Οι δίαιτες που υπόσχονται τη θεραπεία της ΠΣ μπορεί τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς ενδέχεται να αποκλείσουν από τη διατροφή βασικές θρεπτικές ουσίες. Εκτός από το ότι συντηρούν φρούδες ελπίδες, τέτοιου είδους διαιτολογικές συμβουλές που εμφανίζονται κατά καιρούς από το πουθενά μπορεί να έχουν ακόμα και τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι δίαιτες φαίνεται να επηρεάζουν ελάχιστα την ΠΣ. Ωστόσο, οποιαδήποτε περιοριστική διατροφή που αποκλείει κάποιες τροφές ή η υπερβολική χρήση φαρμάκων ή οινοπνευματωδών, μπορεί να βλάψει την υγεία μακροπρόθεσμα. Συμφώνα με τις κοινώς αποδεκτές διατροφικές συμβουλές που απευθύνονται σε όλους, πρέπει να καταναλώσουμε περισσότερο φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες και λιγότερα κορεσμένα λίπη, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα και νευρικό σύστημα.

Η συμβουλή προς όσους πάσχουν από ΠΣ είναι ουσιαστικά να έχουν καλές διατροφικές συνήθειες. Μερικές επιπλέον πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχουν ήπια ανοσοκατασταλτική δράση, που είναι επιθυμητή. Τα λιπαρά ψάρια είναι πηγή πλούσια σε δύο σημαντικά λιπαρά οξέα και το παρθένο φυτικό λάδι, όπως το ηλιέλαιο και το καρθαμέλαιο είναι πλούσια σε λινολεϊκό οξύ. Ωστόσο, έρευνες που περιελάμβαναν το ηλιέλαιο, το έλαιο νυχτολούλουδου (ΕΡΟ), το καρθαμέλαιο και τα ιχθυέλαια, έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

 

Μύθος 7:

σκλήρυνση.jpg9 Η ΠΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.

 Είναι φυσικό ότι η ΠΣ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κάποιου να εργάζεται. Αναλόγως του επαγγέλματος και κατάστασης της νόσου, οι άνθρωποι που πάσχουν από ΠΣ θα πρέπει, σε κάποιες περιπτώσεις, να προσαρμόσουν τα ωράρια τους, να λάβουν κάποιου είδους μετεκπαίδευση ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, αν έχουν υποστεί σοβαρή αναπηρία.

Ορισμένοι άνθρωποι, βέβαια, επαναπροσδιορίζουν εντελώς την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και ξεκινούν να κάνουν πράγματα με τα οποία δεν θα ασχολούνταν πότε σε διαφορετική περίπτωση. Η ΠΣ δεν εντάσσεται στις νόσους που πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά, επομένως εσύ αποφασίζεις αν και πότε θα ενημερώσεις τον εργοδότη σου για την κατάσταση σου. Ακόμα και όταν γίνεται εύρεση εργασίας, ο αιτών δεν υποχρεούται να ενημερώσει για την ασθένεια του. Αν και μια χρόνια πάθηση όπως η ΠΣ δεν αποτελεί λόγο απολύσεως, για λόγους προστασίας του εργαζομένου θα ήταν μάλλον σκόπιμο ο εργοδότης να έχει ενημερωθεί για την κατάσταση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσει κανείς και τους συναδέρφους του, ιδίως αν η καθημερινή εργασιακή ρουτίνα επηρεάζεται από τα μη εμφανή συμπτώματα της ΠΣ, όπως η κόπωση και η έλλειψη συγκέντρωσης. Επιπλέον, αν λόγω της ΠΣ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού, όπως το να χάσει κανείς την ισορροπία του, θα ήταν καλό για τον πάσχοντα να ενημερώσει τον εργοδότη για την κατάσταση του. Μάθε ποια είναι τα δικαιώματα σου από την οργάνωση πασχόντων από ΠΣ που δραστηριοποιείται κοντά σου.

 

σκλήρυνση.jpg11Μύθος 8:

 Η ΠΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

 Η ΠΣ δεν θέτει τέτοιου είδους περιορισμούς. Μια γυναίκα με ΠΣ μπορεί να αποκτήσει παιδιά. Ούτε η ωορρηξία στις γυναίκες ούτε η παραγωγή σπέρματος στους άντρες επηρεάζονται από την ΠΣ. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι αποκλειστικά η επιθυμία του ζευγαριού να κάνει παιδί. Απλώς, έχετε υπόψη ότι ίσως κάποτε χρειαστεί να έχετε επιπλέον βοήθεια.

Οι γυναίκες με ΠΣ μπορούν να γεννήσουν υγιή παιδιά. Ο τοκετός έχει τα ίδια αποτελέσματα που θα είχε και σε κάθε άλλη υγιή γυναίκα. Εφικτός είναι επίσης και ο θηλασμός, αν δεν είναι πολύ επίπονος για την μητέρα. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό είναι αν θα πρέπει να αρχίσει ή να συνεχιστεί η αγωγή με ορισμένα φάρμακα για την ΠΣ. Το ποσοστό υποτροπής πριν από κάθε εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό είναι σχεδόν το ίδιο. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το ελάχιστο υψηλότερο ποσοστό υποτροπής κατά τους δυο πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, εξισορροπείται από τον μειωμένο κίνδυνο που υπάρχει κατά την εγκυμοσύνη. Γενικά λοιπόν, η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη νόσο.

Ωστόσο, ίσως κατά την εγκυμοσύνη χρειαστεί να σταματήσει η χορήγηση κάποιων φαρμάκων για την ΠΣ. Επομένως, συνίσταται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την χρήση οποιαδήποτε επιπλέον φαρμακευτικής αγωγής, ιδίως πριν αρχίσετε την προσπάθεια για να μείνετε έγκυος. Αν παρόλα αυτά σας συμβεί κάποιο επεισόδιο ΠΣ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, μπορεί να σας χορηγηθεί κορτιζόνη.

 

σκλήρυνση.jpg12Μύθος 9:

 Η ΠΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΥΙΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ.

Η ΠΣ προκαλεί φλεγμονώδη απομυελίνωση και εκφυλισμό των νεύρων του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για τις κινήσεις των μυών. Επομένως, όταν στην ΠΣ τα νεύρα απογυμνώνονται, τα ερεθίσματα μεταφέρονται με μικρότερη ταχύτητα από ότι αρχικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του μυϊκού τόνου και σε αδυναμία αλλά όχι ειδικά σε ατροφία τν μυών.

Οι μηχανισμοί που λειτουργούν στην περίπτωση της ΠΣ διαφέρουν εντελώς από άλλες ασθένειες, όπως η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS) ή η μυϊκή δυστροφία, που ανήκουν σε μια κατηγορία κληρονομικών μυασθενειών που προκαλούν προοδευτική εξασθένιση των μυών αλλά και ατροφία.

 

σκλήρυνση.jpg13Μύθος 10:

Η ΠΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ.

Οι αντιλήψεις περί ΠΣ και εκγύμνασης έχουν αλλάξει. Τα αθλήματα και η γυμναστική όχι μόνο επιτρέπονται πλέον στους ανθρώπους που πάσχουν από ΠΣ, αλλά αποτελούν και μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπάρχουν περιορισμοί στα φάρμακα, μπορεί να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με φυσιοθεραπείες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου ή των σπασμών.

Η άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες, ενώ λειτουργεί και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης, προάγοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στην ουσία, όσοι πάσχουν από ΠΣ μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε άθλημα. Τα ήπια αθλήματα διατηρούν την υγεία «νου και σώματος». Ορισμένοι ασθενείς με ΠΣ έχουν δοκιμάσει πρακτικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα ή γυμναστική, καθώς φαίνεται να μειώνουν την κόπωση και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Το κολύμπι, η ποδηλασία και η ιππασία φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για όσους πάσχουν από ΠΣ. Ως γενικός κανόνας, επιτρέπεται οποιοδήποτε άθλημα αλλά, όπως ισχύει για όλους, συνιστάται τακτικός ιατρικός έλεγχος.

 

*ΣΜΠΡΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

E-mail: sbraos@yahoo.com / artantv@yahoo.com

 Site: www.victorartant.gr

 Τηλ&fax: 2109822852, 69444 34888

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 Πώς οι εικαστικές τέχνες θεραπεύουν παιδιά με σωματικές ή αισθητηριακές αναπηρίες

Τί προσφέρει η θεραπευτική κολύμβηση σε άτομα με αναπηρία (Α)

Είναι ανάπηροι και δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν γυμνοί- ΦΩΤΟ

5 πολύτιμες συμβουλές, για μητέρες που μεγαλώνουν γιούς