Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 12:13

Εμβολιασμοί: Αποτελεσματικοί ακόμη και τώρα για προστασία από τη γρίπη

618_348_get-a-flu-shot-for-heart-healthΕπιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τη γρίπη για να μην θρηνήσουμε και πάλι θύματα που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Ο εμβολιασμός είναι σωτήριος, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ακόμη και τώρα, αν και η  δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο,  παρατηρείται μία μικρή ανοδική τάση.

Από το τέλος Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα, ήδη ένας ασθενής έχασε τη ζωή του από επιπλοκές του ιού της γρίπης τύπου Α, ενώ 3 άνδρες ηλικίας 72-88 ετών χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας της γρίπης, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα αποτελέσματα του χαμηλού ποσοστού αντιγριπικού εμβολιασμού την περσινή περίοδο ωστόσο, είχαν δραματικές επιπτώσεις στη χώρα μας: 145 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών που τους προκάλεσε η γρίπη. Το τραγικό ήταν πως 129 ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και όμως σχεδόν όλοι ήταν ανεμβολίαστοι…

Το επιδημικό κύμα αναμένεται συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου και η κορύφωση της επιδημίας από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι «κατά τηφετινή περίοδο, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή ακτίμηση, δεδομένου ότι κατά την περσινή περίοδο δεν καταγράφηκε το συνήθες επιδημικό κύμα, αλλά μία σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθ” όλη τη διάρκεια της επιδημικής περιόδου. Ο αριθμός όμως των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θεωρούμε ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».

Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΚΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο κρίνεται απαραίτητο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που σύμφωνα με έρευνες βρίσκεται σε τριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσει λόγω της επαφής που ασθενείς.

Εμβόλιο

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται ότι «ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης. Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δε γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ΄ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης».

«Δυστυχώς», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος-ΚΕΕΛΠΝΟ Πρότυπου Κέντρου Υγείας Περιστερίου «μετά την παραφιλολογία στη χώρα μας στην πρώτη έλευση εμβολίων για το νεοφερμένο ιό της γρίπης Η1Ν1, την φοβία αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου για τα πρώτα εμβόλια είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης στον ιό της γρίπης. Σήμερα τα εμβόλια για τη γρίπη εμπεριέχουν όλους τους ορότυπους ιών που δημιούργησαν νόσηση στην παγκόσμια κοινότητα. Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι απόλυτα ασφαλές. Οι παρενέργειες είναι συνήθως τοπικές ή στο σημείο δηλαδή της ένεσης και αυτό περιοριζόμενες. Σπανιότερες παρενέργειες όπως πυρετό, μυαλγίες, πονοκέφαλοι αντιμετωπίζονται συμπτωματικά και πάντως δε διαρκούν περισσότερο από 1 με 2 ημέρες. Άρα πρόκειται για έναν ασφαλή εμβολιασμό και με τεράστια κλινική εμπειρία από εκατομμύρια εμβολιασθέντες ανά τον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός στης χώρα μας γίνεται δωρεάν μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης, ενώ ο χρόνος προστασίας υπολογίζεται στους ενήλικες περίπου στους 6 μήνες, με εξαίρεση άτομα τέταρτης ηλικίας (>75 ετών), όπου η εν γένει τους αντισωματική απάντηση είναι πιο αργή πιο εξασθενημένη, και διαρκεί λιγότερο χρονικό διάστημα.

07flushots0113Οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά προπάντων τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.

Ομως ας μην ξεχνάμε, όπως τονίζεται από το Κέντρο, πως η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση των κανόνων υγιεινής, συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης.

Περισσότερες πληροφορίες για την εποχική γρίπη είναι διαθέσιμες την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., www.keelpno.gr.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τον εμβολιασμό του παιδιού σας

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αντι-γριπικό εμβολιασμό

Γιατί πρέπει να εμβολιάζουμε τα ζωάκια μας;

Αυτό είναι το μοναδικό βότανο, που μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης