Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 19:56

«Σχεδόν έτοιμο το εμβόλιο κατά του έμπολα», υποστηρίζει ο καθηγητής Αθαν.Τσακρής

ebolaΤου : Αθανάσιου Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Η επιδημία από τον ιό Ebola στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ξεκίνησε στις αρχές του 2014 και εξελίσσεται ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία του ιού. Η έκταση της επιδημίας, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πραγματικά απρόσμενη. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, υπερβαίνει κατά τρεις τουλάχιστον φορές το συνολικό μέγεθος όλων των προηγούμενων επιδημιών του ιού Ebola στην Αφρική. Ο ιός, γνωστός από το 1976, έχει προκαλέσει οκτώ μικρής σχετικά έκτασης επιδημίες αλλά και αρκετές συρροές κρουσμάτων, σε χώρες της κεντρικής Αφρικής, με συνολικό αριθμό θυμάτων που δεν είχε ξεπεράσει τα 2.000 άτομα. Στην τρέχουσα όμως επιδημία, από τις επίσημες καταγραφές αναφέρονται μέχρι τώρα περίπου 16.000 κρούσματα με σχεδόν 6.000 θανάτους, ενώ είναι βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό συγκαταλέγονται σχεδόν 600 άτομα που ανήκουν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με 350 περίπου θανάτους.

Ο ιός αρχικά μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από άμεση επαφή με το αίμα ή τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου (κυρίως πίθηκοι ή καρποφάγες νυχτερίδες). Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα στο φυσικό περιβάλλον. Οι καρποφάγες νυχτερίδες αποτελούν τη δεξαμενή του ιού στην υποσαχάρια Αφρική και μεταδίδουν τον ιό σε άγρια ζώα ή ακόμη και κατευθείαν Miguel Pajaresστον άνθρωπο, χωρίς οι ίδιες να εκδηλώνουν συμπτώματα της λοίμωξης. Τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Δυτικής Αφρικής οι εκτεταμένες οικολογικές καταστροφές και μεταβολές στο οικοσύστημα, όπως η αποψίλωση των πυκνών τροπικών δασών, οδήγησαν τις νυχτερίδες και τα άγρια ζώα να μετακινηθούν προς κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για την μεταφορά του ιού στον άνθρωπο. Στη συνέχεια ο ιός μεταδόθηκε και εξαπλώθηκε σχετικά εύκολα όχι μόνο στις αγροτικές περιοχές αλλά και στις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουϊνέας, λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης αλλά και της διάλυσης του συστήματος υγείας στις παραπάνω χώρες.

Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής, λόγω και των συνεχών εμφύλιων πολέμων, είναι από τις φτωχότερες της Αφρικανικής ηπείρου, με μεγάλη έλλειψη όχι μόνο στον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό και απολυμαντικά, αλλά αδυναμία πρόσβασης ακόμη και σε πολύ στοιχειώδη αγαθά για την αναχαίτιση της επιδημίας, όπως το νερό και το σαπούνι. Επίσης, οι γιατροί των τριών χωρών που κυρίως έχουν πληγεί, αλλά και ο ευρύτερος πληθυσμός, δεν είχαν εμπειρία όχι μόνο για το πώς αναχαιτίζεται η επιδημία αλλά ακόμη και για το πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον ιό Ebola, που πολλές φορές μιμείται νοσήματα με μεγάλη συχνότητα στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι η ελονοσία και ο πυρετός Lassa. Επιπλέον η άγνοια αλλά και οι προκαταλήψεις, είχαν ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να κρατούν τους αγαπημένους τους στο σπίτι, πιστεύοντας ότι έτσι θα έχουν καλύτερη έκβαση, με αποτέλεσμα, ειδικά στη Λιβερία και στη Σιέρρα Λεόνε, η επιδημία να πάρει μεγάλες διαστάσεις και η θνητότητα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα σποραδικά κρούσματα ανακοινώθηκαν στις γειτονικές χώρες Νιγηρία και Σενεγάλη.

EbolaΣημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού αποτελούν η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση του ασθενούς και η χορήγηση κατάλληλης υποστηρικτικής θεραπείας. Όλα αυτά απαιτούν τη συνεχή πληροφόρηση του κοινότητας στις πληγείσες χώρες, καθώς και τη βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς Υγείας. Η σωστή εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θνητότητα (από 60% σε μικρότερη του 30%), αλλά και τη μετάδοση του ιού. Απόδειξη του παραπάνω ήταν η ανακοίνωση του ΠΟΥ στις 27 Οκτωβρίου ότι η Νιγηρία και η Σενεγάλη είναι “ελεύθερες Ebola” χώρες, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ετοιμότητας και επαρκούς ινχηλάτησης των περιστατικών που εκδηλώθηκαν σε αυτές τις χώρες.

Σημαντικό επίσης μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του ιού αποτελεί και η ασφαλή ταφή, μια και η φροντίδα του νεκρού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους μετάδοσης του ιού. Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ έθεσε ως στόχο, αρχικά, την περίθαλψη και απομόνωση του 70% των ασθενών, όπως και την ασφαλή ταφή του 70% των νεκρών σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα. Ο στόχος έφτασε κοντά στην επίτευξή του την 1η Δεκεμβρίου, μέσα στο χρονοδιάγραμμα των 60-ημερών, τουλάχιστον στη Γουϊνέα και Λιβερία. Στη Σιέρρα Λεόνε όμως οι στόχοι αυτοί δεν έχουν επιτευχθεί, με αποτέλεσμα η επιδημία να συνεχίζει να εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς. Τελικός σκοπός είναι τα παραπάνω ποσοστά να φτάσουν μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο σε 100%, γιατί μόνο έτσι θα «γεφυρωθεί το χάσμα» ανάμεσα στα επίπεδα της εξάπλωσης της ασθένειας και στη δυνατότητα ανταπόκρισης.

Όπως αναφέρθηκε, έντονο πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί η Σιέρρα Λεόνε, στην οποία όχι μόνο δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που έχει καθορίσει ο ΠΟΥ, αλλά υπήρξε τετραπλασιαμός των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα Freetown, ενώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα νέα περιστατικά φτάνουν τα 600 ανά βδομάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως του γεγονότος ότι δεν ακολουθούνται από τον πληθυσμό οι οδηγίες για την ασφαλή ταφή των νεκρών. Επομένως το κύριο μέλημα των επαγγελματιών υγείας στη συγκεκριμένη χώρα πρέπει να είναι η διάδοση του μηνύματος σωστής διαχείρισης των νεκρών.

Liberia - Mamadee, 11, Ebola survivorΓια την αντιμετώπιση βέβαια της παρούσας επιδημίας, στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η υποστήριξη με κάθε μέσο των χωρών σε στενή γειτνίαση με τις τρεις χώρες έντονης μετάδοσης του ιού. Οι γείτονες αυτές χώρες πρέπει να είναι πανέτοιμες στον εντοπισμό και αντιμετώπιση τυχόν περιστατικού, όπως πρόσφατα συνέβη με το Μάλι.

Ειδική θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει, αν και έχουν με επιτυχία δοκιμαστεί χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων από ασθενή που έχει αναρρώσει από τη νόσο. Μήνυμα αισιοδοξίας αποτελεί η παρασκευή εμβολίου, το οποίο πέρασε ήδη τη φάση της κλινικής μελέτης με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό των χιμπατζήδων, ο οποίος έχει τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να μεταφέρει στην επιφάνειά του μη μολυσματικές πρωτεΐνες του ιού Ebola, οι οποίες και «πυροδοτούν» την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών αποτελούν την πρώτη απόδειξη για την ασφάλεια του εμβολίου και τη αποτελεσματικότητά του σε ανθρώπους. To επόμενο βήμα είναι η κλινική δοκιμή του εμβολίου, με χορήγησή του σε νοσηλευτές και άλλους εθελοντές, στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό. Τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι πολλές χιλιάδες δόσεις αυτού θα είναι έτοιμες για γενικότερη χρήση μέσα στο 2015.

Η επιδημία Ebola είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι μια απειλή για την δημόσια υγεία οπουδήποτε μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Η παρούσα επιδημία ξεκίνησε από μια περιοχή με αποδιοργανωμένα συστήματα υγείας, που δεν έχουν τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης και αναχαίτισής της, προτού αυτή εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή. Είναι γεγονός ότι το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, ύψους 600 εκατ. $ για την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης της υγείας παγκόσμια, σε συνδυασμό με μια διεθνή συνεργασία χωρών, είναι μέτρα απαραίτητα για την ανίχνευση οποιαδήποτε μολυσματικής νόσου σε χώρες υψηλού κινδύνου και την προστασία από την επόμενη μετάδοση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και επόμενη φορά, αρκεί κανείς να θυμηθεί τη γρίπη των πτηνών στη Νοτιοανατολική Ασία, το SARS και την εξάπλωσή του στην Κίνα, την πανδημία γρίπης του 2009, την αυξανόμενη απειλή από τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, αλλά και το νέο Corona ιό (MERS-CoV) στη Μέση Ανατολή. Η 3 ενίσχυση χωρών με φτωχά έως ανύπαρκτα συστήματα υγείας, όσον αφορά την τοπική πρόληψη ασθενειών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εργαστηριακής διάγνωσης των παθογόνων και τη θέσπιση μέτρων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή εξάπλωσης μελλοντικών επιδημιών.

Βέβαια, η επιδημία Ebola, έχει και κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις στις τοπικές κοινωνίες, καθώς έχει κοστίσει τη ζωή πολλών αγροτών και των οικογενειών τους και έχει οδηγήσει σε πλήρη εγκατάλειψη των χωραφιών και της σοδειάς, με αποτέλεσμα η πείνα να απειλεί επιπλέον τους κατοίκους στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Εξάλλου η Δυτική Αφρική, εκτός των άλλων, παράγει το 70% της παγκόσμιας ποσότητας κακάο. Μάλιστα, το 60% της παραγωγής ανήκει στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, των οποίων οι οικονομίες θα επηρεαστούν σημαντικά, εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται. Η ήδη εύθραυστη οικονομία των χωρών που έχουν κυρίως πληγεί από τον ιό θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και η ενδεχόμενη ανάπτυξη θα μειωθεί. Είναι γεγονός ότι ο πληθωρισμός και οι τιμές των προϊόντων έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται εξαιτίας των ελλείψεων των αγορών, λόγω του πανικού και της κερδοσκοπίας. Βέβαια η γενικότερη αστάθεια που δημιουργείται μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, ίσως πολύ περισσότερο από τον ίδιο τον ιό. Να θυμηθούμε ότι το SARS το 2003 που σκότωσε 800 ανθρώπους, προκάλεσε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία. Με τον Ebola θα μπορούσε τα πράγματα να είναι ακόμη χειρότερα. Βέβαια οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις θα γίνουν γνωστές μόνο όταν η embolaεπιδημία υποχωρήσει πραγματικά. Παράλληλα, ανέρχονται σε χιλιάδες ο αριθμός των ορφανών παιδιών, σε συνδυασμό με όσα εγκαταλείπονται από τους γονείς τους από το φόβο μην μολυνθούν από τον ιό. Έτσι, οι κυβερνήσεις των πληγέντων χωρών και οι διεθνείς οργανισμοί δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στον έλεγχο της επιδημίας, αλλά και στις παράπλευρες συνέπειες που προκαλούνται σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, που εξακολουθούν να «αναρρώνουν» από εμφύλιους πολέμους. Ένα στοιχείο, πάντως, το οποίο λειτουργεί θετικά είναι το ότι οι Διεθνείς οργανισμοί υγείας φαίνεται να είναι καλύτερα «εξοπλισμένοι» σήμερα ώστε να μπορούν να χειριστούν με μεγαλύτερη επιτυχία τις επιδημίες που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές στον πλανήτη μας.

Οι χώρες του Δυτικού Κόσμου, λόγω του υψηλού υγειονομικού τους συστήματος και της ετοιμότητας που βρίσκονται, μπορούν όχι μόνο να αναγνωρίσουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν παθογόνα, όπως ο ιός Ebola. Το γεγονός, εξάλλου, ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται μόνο όταν ο ασθενής έχει συμπτώματα και κυρίως αιμορραγικές εκδηλώσεις, περιορίζει τις πιθανότητες εξάπλωσής του σε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό περιορίζει επίσης την πιθανότητα να ταξιδεύει κάποιος με συμπτώματα της λοίμωξης και να μεταδώσει τη νόσο στη διάρκεια του ταξιδιού, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να ταξιδεύει κάποιος με τη βαριά συμπτωματολογία της νόσου. Σε εθνικό επίπεδο το θέμα παρακολουθείται στενά από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση, άλλα και εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, για τον άμεσο εντοπισμό και σωστή διαχείριση ύποπτων περιστατικών. Παράλληλα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση οποιαδήποτε κρούσματος από εργαστήρια αναφοράς με συνθήκες αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας. Η αποτελεσματική τήρηση των μέτρων προστασίας με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και η ιχνηλάτηση τυχόν περιστατικού θα μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες έστω και μικρής εξάπλωσης του ιού.

Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Εξωσωματική, ηλεκτρ.κάρτα υγείας, ιός έμπολα: 9 επιστήμονες απαντούν σε σοβαρά ερωτήματα Βιοηθικής

Πως βγάζουμε τα ρούχα μας, όταν έρθουμε σε επαφή με κάποιον φορέα με Έμπολα

Δείτε φωτο από την άσκηση για τον Εμπολα στο «Αμαλία Φλέμινγκ»

Δείτε το πιο κατατοπιστικό βίντεο, με το πως επιτίθεται ο Εμπολα στον ανθρώπινο οργανισμό

Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας για τον Εμπολα, με τη συμβολή του στρατού, με εντολή Βορίδη

Σε συναγερμό το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Έμπολα- σκληρό VIDEO από την Αφρική

Το αγόρι που νίκησε τον Έμπολα χορεύοντας (ένα συγκλονιστικό βίντεο)