Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 16:52

Υποκύψτε στους … πειρασμούς και κερδίστε ψυχική υγεία!

food-temptation.jpg4Έρευνα υποστηρίζει ότι υποχωρώντας σε μικρές ατασθαλίες κερδίζουμε ψυχική υγεία.

Μόλις απολαύσατε το τελευταίο σοκολατάκι στο κουτί και τώρα νιώθετε ενοχές; Καλύτερα αφήστε τις κατά μέρος και κρατήστε απλώς την ανάμνηση της απόλαυσης. Δεν θα νιώσετε μόνο πιο ήσυχοι και ευτυχισμένοι αλλά θα κάνετε μακροπρόθεσμο καλό στην ψυχική σας υγεία.
Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία. Υποβάλλοντας 2.000 γυναίκες σε ειδικό ερωτηματολόγιο οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσες υπέκυπταν σε «αθώους» πειρασμούς σε καθημερινή βάση ήταν πολύ πιο ευτυχισμένες από εκείνες που έδειχναν «σιδηρά» αυτοσυγκράτηση.

 
food-temptation.jpg2Οι μικρές χαρές της ζωής
Όταν καταφέρνουμε να αντισταθούμε στον πειρασμό μιας λαχταριστής τούρτας ή του τελευταίου μοντέλου της αγαπημένης μας μάρκας ρούχων οπωσδήποτε νιώθουμε εκείνη τη στιγμή περισσότερο «άξιοι» και ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας.
Οι ειδικοί όμως παρατήρησαν ότι, παρά τη στιγμιαία «ένεση» υπερηφάνειας, μακροπρόθεσμα ο υπερβολικός αυτοέλεγχος δεν ωφελεί. Αντιθέτως η υποχώρηση σε ορισμένες ατασθαλίες _ σε αυτά δηλαδή που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «μικρές χαρέςτης ζωής» _ φαίνεται να αποτελεί τη συνταγή για την ψυχική μας ισορροπία.

 
food-temptation.jpg3Μην αντιστέκεστε
«Ολο και περισσότερες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η αντίσταση στους πειρασμούς στην πραγματικότητα μας προκαλεί θυμό»  δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Τζακ Λιούις, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης στα βρετανικά ΜΜΕ.
«Τα περισσότερα πράγματα είναι καλά όταν γίνονται με μέτρο και το να υποκύπτουμε στις σχετικά αθώες παρορμήσεις μας _ ιδιαίτερα όταν οι καιροί είναι δύσκολοι _ είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να ανταμείψουμε τον εαυτό μας» τόνισε ο ειδικός προσθέτοντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μάθουν να απολαμβάνουν τις μικροχαρές χωρίς να αφήνουν τις ενοχές τους να τις «χαλάνε».

 
food-temptationΨώνια, γλυκά και Διαδίκτυο
Οι 2.000 εθελόντριες που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό μιας εταιρείας τροφίμων, ανέφεραν κατά σειρά ως πιο δελεαστικούς «πειρασμούς» τα ψώνια (όταν αυτά βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού, φυσικά), τα γλυκά και το χάζεμα στο Διαδίκτυο εν ώρα εργασίας.
Σε ποσοστό 90% οι ερωτηθείσες δήλωσαν ότι υπέκυπταν σε αυτού του είδους τις παρορμήσεις τους κάποιες φορές κάθε τόσο αλλά 60% παραδέχθηκαν ότι το έκαναν σε καθημερινή βάση. Οι τελευταίες εμφανίστηκαν πιο ευτυχισμένες και ικανοποιημένες από τη ζωή τους, όμως τα δύο τρίτα ομολόγησαν ότι μετά την «παρεκτροπή» ένιωθαν ενοχές για αρκετές ώρες.

Πηγή: users.sch.gr, κείμενο Λαλίνα Φαφούτη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

8 tips για τον ύπνο, που σας βοηθούν να ξυπνήσετε ομορφότερη το πρωί

12 «τρελοί» λόγοι, που μας γερνάνε πριν την ώρα μας

Ποιο είναι το ακριβότερο φυσικό ελληνικό προϊόν ομορφιάς και μακροζωίας στον κόσμο;

Χάστε κιλά κλείνοντας το καλοριφέρ!

Θαυματουργή μάσκα ομορφιάς για ακμή ,έκζεμα και μαύρους κύκλους, που κάνουν όλες οι Ινδές πριν το γάμο τους