Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 12:34

Πως θα προστατευτείτε από το ψύχος- τι να φορέσετε και τι να φάτε όταν το κρύο «ξυρίζει»

Beauty woman in the winter scenery

Ήδη η θερμοκρασία στην Αθήνα φλερτάρει με το μηδέν, ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έχει πέσει και κάτω του μηδενός. Πως μπορούμε να αντέξουμε τόσο κρύο, όταν ειδικά ο οργανισμός μας έχει συνηθίσει τόσο καιρό σε θερμότερες καταστάσεις;

Ρουχισμός: Βασική προϋπόθεση για την προστασία από το κρύο είναι τα ρούχα. Προτιμήστε τα μάλλινα ρούχα (πουλόβερ, φανέλες) αφού το μαλλί έχει την ικανότητα να μένει ζεστό και άθικτο ακόμα και όταν βραχεί. Εδώ θα κάνουμε μια παρένθεση και θα σας πούμε το εξής. Κατά τη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου, οι Σοβιετικοί στρατιώτες πολεμούσαν καλύτερα στο δριμύ ψύχος από ότι οι Γερμανοί για έναν λόγο. Φορούσαν πολλά και ελαφριά ρούχα, το ένα πάνω στο άλλο. Αντίθετα οι Γερμανοί πίστευαν ότι θα αντιμετωπίσουν το κρύο με βαριά ρούχα. Τι καταλαβαίνουμε από αυτό; Μα φυσικά ότι είναι προτιμότερο να φοράμε πολλά ελαφρύτερα ρούχα το ένα πάνω στο άλλο που δημιουργούν στρώματα και δεν αφήνουν τη ζέστη του κορμιού μας να φύγει, παρά ένα βαρύ παλτό για παράδειγμα.

winter3

Διατροφή: Όταν το κρύο έξω «ρίχνει αυτιά και μύτες» η διατροφή μας πρέπει να είναι ανάλογη. Πρέπει με κάθε τρόπο να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας, ο οποίος με το κρύο κάνει περισσότερες καύσεις για να ανταπεξέλθει. Ιδανικό για αυτό είναι οι υδατάνθρακες και οι σούπες. Πρέπει να προτιμήσουμε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, πατάτες) ενώ μια ζεστή σούπα θα ζεστάνει το κορμί μας από μέσα. Επίσης πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό. Το νερό «ζεσταίνεται» πιο εύκολα και μπορεί να διατηρεί την θερμοκρασία μας σε υψηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να πίνουμε αλκοόλ.

winter2Μπορεί στην αρχή να «μας καίει» και να νιώθουμε μια ζεστασιά, είναι όμως πρόσκαιρο. Το αλκοόλ μπορεί να αυξάνει τη ροή του αίματος, όμως από την άλλη απομακρύνει το αίμα από τα σημεία όπου θα έπρεπε να είναι για να μας ζεσταίνει. Έτσι μετά το αρχικό «κάψιμο» αρχίζουμε να κρυώνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι κινδυνεύουν να πεθάνουν όσοι εργάζονται σε βάρδιες;

Διαβάστε την εκπληκτική ιστορία του «ανθρώπου με τη μάσκα»

Η αντίδραση ενός πατέρα όταν μεθυσμένος οδηγός άφησε φυτό την κόρη του VIDEO

Μια ελληνική συνταγή 6.000 ετών που μειώνει τα τριγλυκερίδια και προστατεύει από πολλές ασθένειες