Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 8:06

Γρίπη: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, για επικίνδυνο μεταλλαγμένο ιό προειδοποιούν οι επιστήμονες

flu4Αύξηση κατά 10% παρουσίασαν τα κρούσματα της γρίπης στην Ελλάδα μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ενώ  οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς έχει εντοπιστεί μεταλλαγμένη μορφή του ιού της γρίπης που δεν καλύπτεται 100% από το φετινό εμβόλιο. 

Ενα από τα κύρια στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α ( (Η3Ν2) που εντοπίστηκε φέτος από το Ινσιτούτο Παστέρ, καλύπτεται μεν από το φετινό εμβόλιο, αλλά σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC), το οποίο έχει ενημερώσει με τη σειρά του το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχει υποστεί αντιγονική μεταβολή και δεν εξουδετερώνεται 100%. Γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι μισοί εμβολιασθέντες να μην καλύπτονται πλήρως. Ηδη, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 4 σοβαρά κρούσματα, αλλά και δύο θάνατοι από την φετινή γρίπη.

Η συγκυρία με το φετινό πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας δεν ευνοεί, ωστόσο, το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να καλύπτει κανονικά τους τύπους της γρίπης Α (Η1Ν1) αλλά και της γρίπης Β.

flu8Παράλληλα συστήνει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να μην εκτίθενται στον ιό και το σύνολο των πολιτών να μην τον διασπείρουν, στην περίπτωση που αντιληφθούν ότι νοσούν, ενώ τον σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με βάσει τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων, το οποίο εντόπισε αυξημένο επίπεδο νοσηρότητας της γρίπης και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, κατά 9 έως 13% μόνο μέσα σε μία εβδομάδα.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού, δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Συμπτώματα και μέτρα προφύλαξης από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα flu7με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται, επίσης, μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση. Για την αποφυγή της μετάδοσης, πρέπει να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και να πλένουμε τακτικά τα χέρια.

Υψηλός πυρετός

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν

flu9* υψηλό πυρετό,

* πόνους των μυών και των αρθρώσεων,

* πονοκέφαλο,

* έντονη κόπωση,

* καταρροή,

* πονόλαιμο,

* βήχα (συνήθως ξηρό).

 

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς και διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Δείτε πως επιτίθεται ο ιός της γρίπης στον οργανισμό VIDEO

Αυτό είναι το μοναδικό βότανο, που μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης

10 τροφές που δεν υποψιάζεστε, ότι μπορούν να καταπολεμήσουν τη γρίπη

Φουμέντο: Η κεφαλονίτικη συνταγή – φωτιά, που εξαλείφει τα συμπτώματα της γρίπης

Πως θα προστατευτείτε από το ψύχος- τι να φορέσετε και τι να φάτε όταν το κρύο «ξυρίζει»