Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 2:30

14 αιτίες που μπορεί να πυροδοτήσουν ημικρανίες και πονοκεφάλους

Woman lying on sofa with a migraine, hand to forehead, eyes closedΟι ημικρανίες είναι σοβαροί πονοκέφαλοι που συνήθως αρχίζουν από τη μία πλευρά του κεφαλιού (συχνά πίσω από το μάτι) και εξαπλώνονται σε όλο το κεφάλι .Μπορεί να διαρκέσουν από 2 ώρες μέχρι λίγες ημέρες και επηρεάζουν περίπου 1 στα 10 άτομα. Είναι τρεις φορές πιο συχνές σε γυναίκες και έχουν την τάση να επηρεάζουν τους νέους που είναι κατά τα άλλα υγιείς.

Η ημικρανία εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων, όπως είναι ο πόνος, η οπτική αύρα, η ναυτία και η κόπωση. Παρά το γεγονός ότι ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια στα οποία οφείλεται. Έχουν όμως επισημανθεί συγκεκριμένοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση επεισοδίου ημικρανίας.

Δώστε προσοχή λοιπόν στις παρακάτω αιτίες :

1. Αλλαγές στη φυσιολογική ρουτίνα του ύπνου.

2. Υπερφαγία ή ολιγοφαγία

3. Μεταβολή των επιπέδων άγχους και στρες

4. Η υπερβολική καφεΐνη ή αντίθετα η αποχή από αυτήν όταν ο οργανισμός την έχει συνηθίσει.

5. Αφυδάτωση

6. Υπερβολική άσκηση

7. Έμμηνος ρύση

8. Η κατανάλωση αλκοόλ

9. Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων : Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως τα τυριά ωρίμανσης, τα αλκοολούχα ποτά και οι πρόσθετες ουσίες των τροφών, πχ. τα νιτρικά άλατα (nitrates) σε αλλαντικά, hot dog και κονσέρβες κρέατος, και το γλουταμινικό μονονάτριο (monosodium glutamate, MSG) στο κινέζικο φαγητό, ενδέχεται να είναι υπεύθυνα για την πυροδότηση του 30% των ημικρανιών.

041410030430syaj9l7svwvl9umdbx10. Κάπνισμα

11. Έντονο φώς

12. Υπερβολική ζέστη

13. Συγκεκριμένες οσμές ή αρώματα

14. Αλλαγές του καιρού : Μέτωπα καταιγίδας, αλλαγές στη βαρομετρική πίεση, δυνατοί άνεμοι και αλλαγές στο υψόμετρο, είναι όλα ικανά να πυροδοτήσουν μια ημικρανία.

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για την ημικρανία. Ωστόσο, κυκλοφορούν φάρμακα που είναι ικανά να θεραπεύσουν ή ακόμη και να προλάβουν ορισμένες ημικρανίες. Ένας άλλος τρόπος μείωσης της συχνότητας των ημικρανικών επεισοδίων είναι με τον εντοπισμό και την αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν την ημικρανία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Botox κατά της ημικρανίας!

Παιδικός πονοκέφαλος. Πόσο αθώος είναι;

Πώς φεύγει ο πονοκέφαλος με ένα…μολύβι!

Ακόμη και ένα ποτήρι κρασί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τροχαίο