Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 23:49

Ο άνθρωπος που έζησε με μια καρδιά που δεν χτυπούσε VIDEO

Χτυπάει η καρδιά σημαίνει ότι ζεις, δεν χτυπάει, τότε έχεις πεθάνει. Όμως στην περίπτωση του Craig Lewis, η καρδιά του λειτουργούσε μεν, αλλά δεν χτυπούσε, δε. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Δυο οραματιστές γιατροί από το Τέξας, ο Billy Cohn και ο Bud Frazier, απογοητευμένοι από τη μικρή διάρκεια ζωής αλλά και από τις επιπλοκές που παρουσίαζαν οι διάφορες καρδιακές συσκευές στους ασθενείς, σκέφτηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια συσκευή η οποία θα λειτουργεί άρτια και δίχως προβλήματα.

Σχεδίαζαν επί χρόνια μια αντλία που θα λειτουργεί σαν την καρδιά. Εκατοντάδες ώρες μελέτης, σχεδιασμού, επανασχεδιασμού, πειραμάτων. Τελικά κατέληξαν σε ένα σχετικά απλό και συνάμα περίπλοκο σύστημα δυο αντλιών που έκαναν ακριβώς ότι και η καρδιά. Τότε ξεκίνησε η δεύτερη φάση, αυτή της δοκιμής σε ζωντανούς οργανισμούς. Δεκάδες τέτοια μηχανήματα μεταμοσχεύτηκαν σε μοσχάρια. Αφαιρούσαν την καρδιά και έβαζαν τη συσκευή. Τα αποτελέσματα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικά.

Ο Craig Lewis, ήταν ένας ασθενής με εξαιρετικά βαριά καρδιοαγγειακή πάθηση. Ήταν 55 ετών και η αμυλοείδωση του είχε καταστρέψει την καρδιά. Οι γιατροί είχαν ξεκαθαρίσει στους συγγενείς του, ότι είχε μόνο 12 ώρες ζωή. Εκείνο το πρωινό του 2011. Ο Craig, δέχτηκε να τοποθετηθεί μέσα του το μηχάνημα των δυο γιατρών. Ύστερα από χειρουργείο τον Μάιο του ίδιου χρόνου, οι γιατροί αφάιρεσαν την ουσιαστικά νεκρή καρδιά του και την αντικατέστησαν με τη συσκευή «συνεχούς ροής» των Cohn και Frazier.

Η συσκευή λειτούργησε. Ο Craig ζούσε εκεί που όλοι τον είχαν ξεγραμμένο. Όμως το «τικ τακ» που κάνει η καρδιά σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, δεν ακουγόταν στο στήθος του. Δεν είχε καρδιά αλλά μια συσκευή που δεν έκανε τον χαρακτηριστικό ήχο.

Τελικά μετά από λίγο καιρό ο Lewis απεβίωσε. Οι γιατροί συμφώνησαν ότι δεν ήταν η αντλία που έφταιγε, αλλά το γεγονός πως ολόκληρο το καρδιαγγειακό του σύστημα είχε διαλυθεί από την ασθένεια. Η αντλία του έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυξάνονται παγκοσμίως οι ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

Οι μυστικές λειτουργίες της καρδιάς που αγνοούμε

Η αντίδραση ενός πατέρα όταν άκουσε την καρδιά του γιου του να χτυπά στο σώμα άλλου άνδρα VIDEO

Δείτε τη δημιουργία από το μηδέν, μιας καρδιάς από βλαστοκύτταρα VIDEO